GERÇEKTEN SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ VAR MI?

İnsanlar ona inanıyordu. Cehennemde sonsuza dek yanma ihtimaline inanan insanlar için felsefi bir hata yaparak onları yanlış yönlendirmek istemiyordu. Kafa yorduğu konulardan biri de Tanrı’nın dünyada neden bu kadar çok kötülüğe izin verdiğiydi.

 

İnsanlar ona inanıyordu. Cehennemde sonsuza dek yanma ihtimaline inanan insanlar için felsefi bir hata yaparak onları yanlış yönlendirmek istemiyordu. Kafa yorduğu konulardan biri de Tanrı’nın dünyada neden bu kadar çok kötülüğe izin verdiğiydi. 

Aziz Augustin’den bahsediyorum 

Bu gibi sorularla baş edemeyen Augustin Tanrı’nın kötülüğün olmasını istediğine inanmaktan kaçınmanın yolunu, Pers kökenli bir din olan Zerdüştlük’ün bir mezhebi olan Manihaizm’e sığınmakta bulmuştu. Maniciler Tanrı’nın en büyük güç olmadığına inanırlardı. Bunun yerine eşit güce sahip iyi ve kötü arasında sonu gelmez bir savaşın olduğuna inanırlardı. 

Bu inanca göre Tanrı ile Şeytan sürekli bir güç çatışması içindeydi. Her ikisi de son derece güçlüydü ama hiç birinin gücü diğerini yenmeye yetmiyordu. Belirli zamanlarda, belirli yerlerde kötülük üstün gelirdi. Ne var ki kötülük asla uzun sürmezdi. İyilik tekrar geri döner ve zafer kazanırdı. Kötülük karanlık güçlerden, iyilik ise ışığın gücünden gelmekteydi. Tanrı da şeytan da eşit derecede güçlüydü. Eğer bu güç dengesi değişirse evrenin düzeni de bozulurdu. Öyleyse kötülüğün iyilikten başka olası bir kaynağı yoktu.

Kafasını sürekli kurcalayan sorular vardı. “Her şeye gücü yeten Tanrı nasıl olurdu da kötü olanı hoş görebilirdi. Tanrı kötülüğe engel olamıyorsa, mutlak güce de sahip olamazdı ve yapabilecekleri sınırlıydı. Öte yandan mutlak gücü olduğu halde kötülüğü önlemeye istekli olmayan bir Tanrı, nasıl mutlak iyi olabilirdi?” Bunlar hiç mantıklı gelmiyordu Augustin’e 

Augustin uzun uzun bu problemleri düşündü. Sonunda temel çözümü özgür iradenin varlığına dayandırdı: İnsanın bir sonraki adımında ne yapacağını seçme yeteneğine. Ne var ki, özgür iradeye sahip olmanın bir sonucu da kötü bir şey yapma seçeneğimizin olmasıydı. Yoldan çıkabilir, yalan söylemek, hırsızlık yapmak, insanlara zarar vermek, hatta onları öldürmek gibi kötü şeyler de yapabilirdik. Genellikle bunlar aklımız duygularımıza yenildiğinde gerçekleşiyordu. 

İyi ama Tanrı’nın akıl dağıtırken kıstasları neydi? Orada da eşitlik yoktu. Zor sorulardı bunlar ve Ortaçağdan beri hala cevabını bulamamıştı.

  • Tanrı ne seçeceğimizi önceden kararlaştırmışsa, Tanrı’nın kararına aykırı olarak herhangi bir şeyi nasıl seçebiliriz? 
  • Benim eylemimi seçerek bana günah işleten Tanrı, kendi çekmesi gereken günahı bana neden yüklüyor?

VE GERÇEKTEN SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ VAR MI?


İfral TURGUT

26.11.2024 22:05:00

YAZARLAR


YEME DAVRANIŞI DUYUSAL OLARAK DA TETİKLENEBİLİYOR!

“TÜRKİYE’DE HER İKİ KİŞİDEN BİRİ ANTİDEPRESAN KULLANIYOR!”

YÜREĞİR’DE ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI

SASA’DAN İŞÇİLERİN MAAŞ AÇIKLAMASI

GÖZLÜKLERİNBDEN KURTULDU

12.ULUSLARASI ADANA VETERANLAR TURNUVASINDAN REKOR

FATİH TERİM “SÜPER LİG TAKIMINI SATIN ALIYOR” İDDİASI

BEYAZ ALTINI PAMUK KİTAPLAŞTIRILDI

KOŞUYU “BROWNY LADY” KAZANDI

“4 YILDA 2 MİLYON 579 BİN 553 SİLAH RUHSATI DÜZENLENDİ”

KADINLARDA İHMALE GELMEZ 6 ÖNEMLİ SİNYAL!

ADANA’DA KAR TATİLİ

ADANASPOR UZATMADA GALİBİYETİ KAÇIRDI

ANKARA KARAYOLUNDA MAHSUR KALDILAR

GÖKÇEDAĞ, AK PARTİ SEYHAN İLÇE BAŞKANI SEÇİLDİ

MHP KURULDUĞU SALONDA TOPLANDI

BOZAN: SESİMİZİ BİRLEŞTİRİYORUZ!