GÖNÜLLÜ TURİZM ELÇİLİĞİ YAPIYOR

Türkiye'nin Kültür Elçisi" merhum Barış Manço ülkeyi dünyaya tanıttı. Malik Kaya ise Tunceli'yi dünyanın turizm kenti yapma hayalini gerçekleştiriyor.

Tuncelili belgesel yapımcısı ve doğa fotoğrafçısı Malik Kaya "Türkiye'nin Kültür Elçisi" ünvanını taşıyan merhum Barış Manço gibi tam bir ülke ve doğa sevdalısı. Ömrünü doğduğu coğrafyanın ve kentin muhteşem doğası ile yaban ve insan hayatını dünyaya tanıtmaya adayan Kaya, çektiği görüntüleri kayıt altına alarak dünyanın saygın dergilerinin renkli sayfalarına aktarıyor. Bu bağlamda yaklaşık çeyrek asırlık dönemde hayli mesafe katettiğini söylüyor. 

- Yerli ve yabancı turistlere gönüllü rehberlik-

Malik Kaya, zorlu yolculuğu sırasında karşılaştığı doğa güzelliklerini kaydederek muhteşem görüntüler elde ediyor. Bu görüntüleri sosyal medya üzerinden dünyaya servis ediyor. 

Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Fotoğraf Sanatçısı Malik Kaya, amacının doğduğu kenti, bölgenin doğa güzelliklerini dünyaya servis ederek Tunceli'yi turizm cenneti haline getirmek olduğunu söyledi. 

-Bu coğrafyayı "seyyah" gibi dolaşıyorum-

Bu zorlu yolculuğa çıkarken hiçbir kişi ya da kuruluştan destek almadığını ifade eden Malik Kaya, şunları kaydetti :

"Merhum Barış Manço Türkiye'nin Kültür Elçisi unvanına layık görülmüştü. Çünkü Turkiye'yi dünyaya tanıtıyordu. Ben de Tunceli'nin turizm kenti olmasi için "seyyah" gibi dolaşıyorum. Merhum Barış Manço Türkiye'nin Kültür Elçisi idi. Ben de bu coğrafyanın gönül elçisi olmaya adayım. Tunceli'de iş yerim (Fotograf stüdyosu) var. Burada kazandığımı kentin tanıtımına harcıyorum. Bugüne kadar kimseden maddi ya da manevi destek görmedim. Tek başıma çıktığım yolda tüm zorluklara karşı mücadele ederek yürüyorum. 

Bugüne kadar hayli mesafe katettigimi rahatlıkla söyleyebilirim. Bugün dünyanın en ücra köşesinden turistler geliyor bu coğrafyayı tanımak için. Ben yerli ve yabancı turistleri dağ, bayır ova, plato, orman yaz kış demeden gezdiriyor yaban hayvanları ile "dostluk köprüsü"kurmalarına yardımcı oluyorum. Bu coğrafyaya olan insanlık borcumu böylece yerine getiriyorum. Bundan büyük mutluluk duyuyorum ".

-Dersim Gezginler Grubu'nu Kurdu-

"Dersim Gezginler Grubu"nu kurduğunu anımsatan Malik Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tunceli'nin her mevsimi bir başka güzel. İnsanlar bu coğrafyayı gezerken hayran kalıyor. Kentin tarihi mekanlarını görüntülemekle yetinmedik. Kilise, köprü,cami çeşme,türbe hazine avcıları tarafından tahrip ediliyordu. İlk Koçbaşı mezarlarını çektiğim zaman köylüler bile farkında değildi. Çalışmalarım sonucu bu tarihi eserler bakanlıkça tescillendi".

-Dağ Keçileri artık insanlardan kaçmıyor şehre iniyor-

Düne kadar avcıların avladığı dağ geçileri artık insanlara alıştı. Şimdi kentte iniyor. Yollarda karşıdan karşıya geçerken sürücüler durup yol veriyor. Avcılar da ateş ederek öldürmüyor. Doğa ile içiçe yaşamak tüm yaban hayvanlarının hakkı olsa gerek. Ben yaban hayatını çok seviyor ve elimden geldiğince sevdirmeye çalışıyorum. Ayrıca geçmişte talan edilen tarihi mekanlar şimdi yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Bu coğrafyada gün yüzü görmeyen doğal güzellikleri keşfetmeye devam ediyorum".

Bugüne kadar dağ bayır demeden gezerken pek çok kez ciddi tehlikeler atlatarak ölümden döndüğünü de ifade eden sanatçısı, ancak doğanın ihtişamlı güzelliklerinin fotoğraflarını çekmekten bir an olsun vazgeçmeyi düşünmediğinin altını çizdi.

"Tunceli'yi dünyaya tanıtmak benim için en büyük onurdur"diyen belgesel yapımcı ve doğa fotoğrafçısı Malik Kaya, gönüllü turizm elçisi olmanın haklı gururunu yaşadığını aktardı.

-Tehlikeli ve zorlu ancak keyif verici bir mücadele -

Doğa fotoğrafçısı Malik Kaya, bu mesleğe önce amatör ruhla başladığını ancak 2000 yılından bu yana profesyonel olarak devam ettigini bildirdi.

Kentin saklı kalmış güzelliklerini tanıtmak amacıyla gönüllü olarak çalıştığını dünyayı gezmek görmek isteyen yabancı turistlerle iyi ilişkiler kurduğuna dikkat çekti. 

Amatör olarak çektiği Doğa ve Kültür Belgeseli'nin ardından profesyonelce "Saklıkent Tunceli Belgeseli" ni hazırladığını ifade etti.

Kaya, 2010 yılından bu yana şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini göstermek amacıyla geziler organize ettiğini belirterek, gezi çalışmalarına yaz kış demeden aralıksız devam ettiğini bildirdi. 

-Bu görseller dünyadaki dergilerde yer aldı-

Malik Kaya, çektiği görseller, bir çok televizyonların yanı sıra dünyada önemli dergilerde de yer bulduğunu ifade ederek, "Bu benim için büyük bir gurur"dedi. 

Geçmişte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde fotoğraf sergisi açtığını da dile getiren Kaya, memleketinin tanıtımı için çalışmalarını aralıksız olarak sürdüreceğini anlattı. 

Kaya 2020'de belgesel çekmek için hayalini kurduğu göçerler olarak bilinen Şavaklıların yaylada yaşam ve zorlu yolculuklarını kaydettiği belirtti. Malik Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece fotoğrafla değil video görüntüleriyle, belgesel yapmaya çalışıyorum. Buradaki amacım, ilimizi, coğrafyamızı dünyaya tanıtmak. Coğrafyamız son yıllarda fotoğrafçıların ilgi odağı haline geldi. Artık insanlar fotoğraf makineleriyle, kameralarıyla gelmeye başladı. Bu da bizim çalışmalarımızın ne kadar faydalı olduğunun bir göstergesidir".

Gönüllü turizm elçisi dün çok zor şartlarda çalışmalar yaptığını bugün ise zorlukları büyük ölçüde aştığını ifade etti. Malik Kaya, sözkonusu coğrafyada şu an geziler yerleri olağanüstü hal döneminde izin alınarak fotoğraflayabildigini anımsattı. Makine ve ekipmanla doğaya çıktığı zaman ne var yok onu çektiklerini hatırlattı. 

Malik Kaya Şavaklılarla ilgili zorlu çalışmayı belgesel haline dönüştürdüğünü bildirdi. Dersim coğrafyası terörle anılmaktaydı. Sabatla, doğal güzelliklerle, kültürle, festivaller ve barış türkülerinin seslendirilmesiyle isim yapmasının hayalini kurduğunu bu konuda ciddi mesafe katettigini bildirdi. Günümüzde Tunceli'ye her gün binlerce aracın giriş çıkış yaptığını, turizm kenti haline geldiğini vurguladı.

-Yaptığı gezi ve çektiği fotoğraflar ses getirdi-

Yaptığı işin "siyasetüstü" bir olay olduğunu söyleyen Malik Kaya, "Yaptığım çalışmalar bu coğrafyanın imajını değiştirdi. Kan gözyaşı yerine sevgi ve Dayanışma ön plana çıktı. Tunceli turizm kenti oldu. Tunceli'yi Türkiye değil dünya tanıyor. Turistler gelip geziyor fotoğraflar çekiyor. Belgeseller bile yapılıyor" ifadesini kullandı. 

-Fotoğraflarını sergilemek için sponsor arıyor-

Malik Kaya zengin bir arşivi olduğunu kaydetti. Kaya, çok zor koşullarda çalışmalar yaparken yanında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tunceli valiligini, belediye başkanlığını ve doğaya gönül vermiş kuruluşları görmek istedigine işaret etti. Ancak bugüne kadar hiç kimseden destek görmediğini anlatti ve bu duruma üzüldüğünü belirtti. Malik Kaya, bu işi kendisi gibi doğa sevdalisi kişilerle sürdürdüğünü kaydetti. 

Sponsor bulması ya da maddi imkanlarının elvermesi halinde cektigi fotoğrafları Turkiye ve Avrupa'da sergilemek istediğinin altını çizdi. 

-"Ters Lale'yi ilk görüntüleyen kişi benim"-

Malik Kaya bu güzel coğrafyanın görünmeyen ve gizli kalmış yüzünü dünyaya göstermek gerektiğini söyledi. 

Dersim doğasını ilk fotoğraflayan isim olan Malik Kaya,"Yöre halkı bile coğrafyasındaki pekçok dağı taşı, gölü, çiçeği, hayvanı çektiğim fotoğraflarla keşfetti. Ters Lale'yi bu coğrafyada ilk görüntüleyen kişi benim" diye konuştu. 

Malik Kaya'nin şu sözleri de oldukça önemli ve çarpıcıydı: " Sadece ters lale değil, bu coğrafyada öyle bitkiler var ki botanikçiler dahi varlığını bilmiyor." 

Doğa güzellikleriyle göz kamaştıran Tunceli'yi tanıtmaya devam edeceğini anlatan Malik Kaya, Bingöl, Erzincan ve Elazığ'da da fotoğraf çekimleri yaptığını, bu çalışmaları daha da ilerletmek istediğini sözlerine ekledi.


Düzgün COŞKUN

8.08.2024 15:44:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI