HALK EKMEK ZAMLI SATIŞINA 1 EYLÜL'DE BAŞLANIYOR. YOKSUL KESİM KAYGILI

Ülkede yaşanan yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı özelikle dar gelirli ve yoksul kesimi canından bezdiriyor. Merkezi yönetimin muhalif belediyelere uyguladığı baskı her geçen gün ağırlığını artırarak hissettiriyor.

Ülkede yaşanan yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı özelikle dar gelirli ve yoksul kesimi canından bezdiriyor. Merkezi yönetimin muhalif belediyelere uyguladığı baskı her geçen gün ağırlığını artırarak hissettiriyor. Bu yükün altında inim inim inleyen muhalif belediyeler çareyi halk ekmek, su ve ulaşım fiyatlarına zam yapmakta buluyor. 

***

Adana Anakent Belediye Meclisi'nin geçtiğimiz günlerde halk ekmeğe yaptığı zam tepkileri beraberinde getirdi. Bugün 30 Ağustos, zamlı ekmek satışı 1 Eylül 2024 itibaren uygulansa da yoksul halk ne yapacağını şaşırmış durumda. Ekmeğe yapılan zam en fazla varoşlarda yaşayan halkı perişan ediyor. Geçimini binbir güçlükle sağlamaya çalışan dar gelirlilerin, temel gıda maddesi ekmeği de tüketemez duruma düşürmesi oldukça kaygı verici ve üzücüdür. 

***

Adana Anakent Belediye Meclisinin oy birliğiyle aldığı karar gereği normal halk ekmek fiyatı 5 liradan 7,5 liraya yükseltilmiş oldu. Varoşlarda yaşayan yoksul insanlar şimdiden kara kara düşünüyor. Zaten Eylül ayı yoksul kesim için "dert ayı" olarak nitelendiriliyor. 

***

Elbette Adana Anakent Belediyesi mali yönden çok zor koşullarda hizmet üretiyor. Bunu kamuoyu da iyi biliyor. Belediye özkaynak yaratabilmek için yoğun çaba harcıyor. Ama geçmiş belediye başkanları döneminde açılan "kara delikler" bir türlü kapanamıyor. Elektrik, girdi ve akaryakıta yapılan fahiş zamlara bir de işçi ücretleri ilave edildiği de bir gerçek. 

***

Bu zamlar Adana Anakent Belediyesi'nin belini büküyor. Ancak Belediye Başkanı Zeydan Karalar bu kentin çocuğu. Aynı zaman halktan birisi. Dolayısıyla halkı en iyi anlayan da kendisi olmalı. 5 liralık ekmek 7,5 liradan satılırsa halk bunun müsebbibinin Zeydan Karalar olduğunu söyler. Girdi fiyatlarına yapılan zammı hesaba katmaz, aklına da getirmez.

-Durak, varoşları yanına çekmeyi hep başardı -

Nitekim, bu kenti 5 dönem yöneten Aytaç Durak'a en fazla oy, zengin insanların ikamet ettiği Reşatbey Mahallesi'nden çıkmadı. Aynı zamanda Beyazevler, Çınarlı, Toros, Mahfesığmaz mahallelerinden de. Durak en yüksek oyu varoşlardan aldı. Örneğin: Uçak, Şakirpaşa, Yenibey, Denizli, Yeşilevler, Remzi Oğuz Arık 19 Mayıs mahalleleri. Çünkü Durak halkın en temel ihtiyacı olan içme suyu, ekmek ve kentiçi toplu taşıma hizmetlerine yüzde 50 zam yapmadı. Yaptığı zam oranlarını da hep düşük tuttu. Doğan farkı diğer kalemlerden sübvanse etti. Dolayısıyla yoksul kesim Sayın Durak'a oy verdi. 

***

- Karalar halk desteğini kaybedebilir- 

Adana Anakent Belediye Başkanı Sayın Zeydan Karalar'ın çocukluğu bu kentin yoksul mahallelerinden geçtiği de bilinir. Fakir, garip gureba yoksul insanları anlayan bir kişiliğe sahip. Dolayısıyla halkın dilinden anlayan bir yerel yönetici. Ayrıca halktan birisi. Bilmelidir ki halk ekmeğe yapılan yüzde 50 zam, toplumu kara kara düşündürüyor. Bu da kendisine duyulan güveni sarsabilir. Oysa sevilen, sayılan, takdir gören bir belediye başkanı neden itibar erozyonu yaşasın ki! 

.***

Sayın Karalar'ın işi oldukça zor ama yoksul kesim bu zorluğu anlamaz ki? "Ekmeğimle oynayana ben niye destek vereyim" der geçer. Zeydan Karalar un, enerji, işçi ücretini hesaplarken, halk neden ekmeğe 7,5 lira para verip yediğini sorgular. 

***

Başkan Karalar, diğer kalemlerden sübvanse edebilseydi büyük olasılıkla halk ekmeğe bu zammın yapılmasına olanak vermezdi ama gel de bunu varoşlardaki halka anlat kim dinler. Halk belediyenin ekmeğine neden göz koyduğunu sorar durur. Bu da Başkan Karalar’ın başarılı hizmetlerine gölge düşürebilir. 

***

Nitekim halk ekmeğe zam fakire, yoksulla dul ve yetime zulüm demektir. 

***

Demem o ki, ekmeğe zam yaparak ah almayın dua alın ki işiniz rast gelsin.

 


Düzgün COŞKUN

29.08.2024 18:49:00

YAZARLAR


AÇIĞA ÇIKAN KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA  %107’LİK ARTIŞ

DİJİTAL LİRA TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREBİLİR!

SONBAHARIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAK ELİNİZDE…

HEDEF: YILLIK 5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ

HAYAT KURTARAN BURUNLAR ANKARA’DA EĞİTİLİYOR

HASTANE ÖLÜMLERİNİN 1. NEDENİ SEPSİS, HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN DE SORUMLUSU!

TURİZM ODAKLI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ PROJESİ

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI!

3 ADET “TESLA MODEL Y” KAZANMA ŞANSI

DENETİMLİ SERBESTLİK YÜKÜMLÜLERİ OKULLARI BOYADI

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

YÜREĞİR’DE NARİN İÇİN HATIRA KORUSU

'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR