HANİ (SENLİ BENLİ)'YDİNİZ NE ÇABUK UNUTTUNUZ

"Kanka" kelimesini dilime dolayan biri değilim. Bugüne kadar hiç kullanmadım. "Senli Benli" kelimelerini kullandığımı da anımsamıyorum. Aynı zamanda "Can ciğer kuzu sarması" tümcesini de!

 

"Kanka" kelimesini dilime dolayan biri değilim. Bugüne kadar hiç kullanmadım. "Senli Benli" kelimelerini kullandığımı da anımsamıyorum. Aynı zamanda "Can ciğer kuzu sarması" tümcesini de!

***

Sözkonusu kelimeler ve tümcenin ne anlama geldigini halk iyi biliyor. 

***

Unutkan toplumuz. Her şeyi çok çabuk unutuyoruz. Dün söylenenleri bugün anımsayamıyoruz. Elbette bunun çeşitli nedenleri vardır. Unutkanlığın sebeplerini sosyolog, psikolog, psikiyatrist ve nöroloji uzmanlarına sormak lazım.Bazı isimler unutulmayı hak ediyor ama bazı isimler hiç hak etmiyor. 

***

Yine bazı kişiler bulundukları makamlar sayesinde itibar sahibi oluyor. Bazıları ise saygınlığı, itibari asalettinden kaynaklanıyor. Bu nedenle asaletli kişilerin makamsız kalması unutulan kişiler olduğu anlamına gelmez, gelmemeli bence. 

***

Her şeyi çabuk unutabiliriz ama bir beldeye, kentte, Bölge ve ülkeye ciddi hizmetleri geçmiş ise o şahsiyet kolay kolay unutulmamalı. O nedenle derim ki, unutulmaması gereken şeyleri unutmak isteyen anlayışlar da yok değil aramızda!

***

Hergün karşılaştığımız insanlara selam vermeyi de unuttuk. Ama bu kenti dün yerelde yöneten isimleri bugün hatırlayamıyorsak eğer bu, unutkanlıktan öte ciddi bir eksikliktir. Dahası; kıymet bilmezlik ve saygısızlıktır. 

***

Adana'nın en işlek bulvar ve caddelerinde geçen her 100 kişiye, "Akif Kemal Akay, Soner Çetin ve Fatih Mehmet Kocaispir kimdir. Bu isimleri hatırlıyor musunuz"? diye sorsanız yüzde 80'i, "Kusura bakmayın tanımıyorum" ya da "Hatırlayamıyorum" olacaktır. Çünkü geçmişi unutmaya meyilli bir toplumuz nedense! 

***

Oysa her iki kişiden birisinin bu üç ismin bir önceki Seyhan, Çukurova ve Yüreğir İlçe Belediye Başkanları olduğunu söylemesi gerekmez miydi?

***

Hukukçu Soner Çetin 2 dönem Adana'nın Çankaya'sı olarak nitelendirilen Çukurova İlçe Belediyesini yönetti. Halk Soner Çetin'e "Çukurova'nın gülen yüzü " lakabını takmıştı. 

***

Seyhan'ı bir dönem yöneten Biyokimya Uzmanı Akif Kemal Akay'ı "Bilge Başkan" olarak nitelendiriliyordu. Hem Sayın Çetin'in hem de Sayın Akay'ın yaptığı hizmetler neredeyse her gün bazı yerel gazetelerin manşetinden düşmüyordu. 

***

Yüreğir'in makus talihini yenebilecegine inandıkları hukukçu Fatih Mehmet Kocaispir hayal ettiği devasa projeleri geçen 5 yılda yaşama geçiremedi. Partisi bir dönem Adana'yı kendisine teslim etmeyi uygun buldu ama Kocaispir halktan onay alamadı. 

***

Mart 2024 yerel seçimlerin üzerinden 5,5 ay geçti. Fırsat buldukça yerel gazeteleri satın alıyor veya internetten okumaya çalışıyorum. Düne kadar bu üç ismi manşetten düşürmeyen gazeteler şimdi olası açıklamalarını veya katıldıkları toplantılardaki konuşmalarını ya haberleştirmeye gerek duymuyor ya da iç sayfalarda küçük punto olarak veriyor. 

***

Oysa sözkonusu eski belediye başkanları yönettiği ilçelerde bazı kalıcı projelere imza attıkları inkar götürmez. 31 mart yerel seçimler arifesinde gttikleri mahallelerde sevgi gösterileriyle karşılanıyorlardı. Bazı gazeteci meslektaşlarım bu şahsiyetleri köşelerinde öve öve bitiremiyordu. Bu keskin kalemler ne çabuk unuttu ki geçen 5,5 ayda bir kez olsun geçmiş hizmetlerini dile getiremediler. 

***

İstisnalar kaideyi bozmaz. Elbette dürüst cesur ve gerçek manada habercilik yapan gazetecilik meslek kurallarına göre davranış sergileyen meslektaşlarımı aynı kefeye koyamam. Koyarsam büyük haksızlık yapmış olurum. Kaleminin hakkini veren gazetecileri ayrı tutuyorum. 

***

Kimi ya da kimleri mi kast ediyorum. İsim vermeyi kendime yakıştıramıyorum. Onlar zaten kendilerini iyi bilir. Sadece bir ipucu vermemde yarar var şöyle ki: 

***

Zaman zaman Sayın Akay, Sayın Çetin ve Sayın Kocaispir ile makamında bir araya gelip kahve yudumlayarak kadrajda görüntü veren gazetecileri kastediyorum. Dün kraldan daha çok kralcı rolünü oynayanlara diyorum ki:

Hani (Senli Benli)'ydiniz ne çabuk unuttunuz? 

***

"Neredesiniz. Bu şahsiyetler hakkında şimdi tek kelime yazmıyorsunuz. Dünü ne çabuk unuttunuz. Siz ne biçim kankasınız? 

***

Akay, Çetin ve Kocaispir dostluğunuzun baki olduğuna inandıkları ve sizi makamlarına ağırlayarak bazı istek ve taleplerinizi yerine getirdikleri için şimdi çok pişmanlar biliyor musunuz?

***

Unuttuysanız hatırlatalım dedik.


Düzgün COŞKUN

17.09.2024 18:55:00

YAZARLAR


“NEFES AL, DOĞA İLE BÜTÜNLEŞ“

GÜRER: “HAYVANCILIKTA ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR”

DİKKAT! BİLİNÇSİZ KULLANIMI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR!

“SARAY’IN HARCAMASI 1 YILDA 3 KATTAN FAZLA ARTTI”

CEYHAN’DA ‘MADDE BAĞIMLILIĞI FARKINDALIK SEMİNERİ’

DOĞRU KOMBİ KULLANIMI İLE DOĞAL GAZ TASARRUFU

YÜREĞİR ‘MİNİK YÜREKLER’ KREŞİ HİZMETE BAŞLADI

TGC SEDAT SİMAVİ ÖDÜLLERİ BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI HER GEÇEN AY YOKSULLAŞIYOR”

Ç.Ü EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN ÜNİVERSİTELER ARASINDA

DÜNYA ÇOCUKLARI ADANA’DA BULUŞACAK

TUNCAY DAĞLI’NIN YENİ KİTABI; “SIRILSIKLAM HAYAT”

YÜREĞİR BELEDİYESİNDEN ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

“İSŞİZ VATANDAŞA YASAL TAKİP BAŞLATMAK VİCDANSIZLIK”

YUMURTALIK BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÇORBA

ALTIN KOZA TÜRKİYE’NİN MARKASIDIR

1,5 ADANA DERECEYE GİRDİ