Düzgün COŞKUN

Tarih: 22.11.2024 21:18

HASTAYLA EMPATİ KURAN GELECEĞİN DİŞ HEKİMLERİ

Facebook Twitter Linked-in

Çukurova Üniversitesi'ne bağlı fakültelerde bazı sorunların yanı sıra, yüreklere dokunan güzel olaylar da yaşanıyor. Bu olayları duyarken geleceğin hekimleri adına onur duymamak olası değil. Sağduyu ve erdemli olmak yaşanması kaçınılmaz olan pek çok sorunun çözümünü kolaylaştırıyor, hatta ortadan kaldırıyor. 

***

İşte bu yazımda Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Kliniği’nde 75 yaşında Coşkun Hurşitoğlu isimli bir hastanın yaşadığı sorunu iki öğrencinin empati yaparak nasıl çözümlediğini siz değerli okurlarıma aktarmak istiyorum.

-Çağrılmayı bekleyen hasta unutuldu-

Kamu kurumundan emekli 75 yaşında Coşkun Hurşitoğlu, tavsiye üzerine, 2023 Mayıs ayında diş tedavisi için Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi kliniğine baş vurur. Hastaya implant işlemi uygulanır. Uzun bir süre geçtikten sonra iyileşme başlıkları takılır. Hasta Protetik Diş Tedavisi birimine yönlendirilir. Buradaki işlemler de aylar sürer. Hasta 2023 Haziran-2024 Eylül arasında geçen dönemde ilgili kliniğe kontrola gelir, gider. Yanlış anımsamıyorsa 25 Eylül 2024 Çarşamba günü protezi takılır. 

***

Yaşlı insan büyük bir hevesle klinikte ayrılır, Erdemli ‘ye gitmek üzere yola koyulur. İki hafta geçmeden geçici olarak yapıştırılan dişler düşer. 2024 Eylül ayı ortalarında aynı kliniğe başvurur. Düşen protez yapıştırılır. Hasta tekrar Erdemli ‘ye döner. Ancak bir süre sonra dişler yeniden düşer. Hasta aynı gün Adana'ya gider öğleden sonra klinik Sekreterligine basvurarak kayıt yaptırır ve protezi takılır. 

***

Ekim ayında Araştırma Görevlisi Dt. B.M protezi yapıştırırken hastaya, "İl dışından geldiğini söylediniz. Bir sorun yaşarsanız gelirsiniz buradayım. Sekreterlikte kayıt yaptırmanız yeterli" der.

- Söylenen sözler unutulur-

Tarih 20 Kasım 2024 (dün), hasta yine aynı sorunla kliğine giderek kimliğini ibraz ederek kayıt yaptırır. Bekleme salonunda gözü ekranda! İsminin geçmesini bekler. Bu arada zaman su gibi akıp geçiyor ve saat 16;30'u gösterirken bekleme salonunda hastadan başka kimse kalmaz. Sekreter de gitmiştir. 

***

Yaşlı insan, çaresiz kapıyı açarak muayene ve tedavinin yapıldığı koridorda ilerlerken,

Öğrenciler de diş hekimliği koltuklarını temizliyor. Burada adının yazılmasında sakınca görmediğim İlke Çalışkan isimli öğrenci, Coşkun Hurşitoğlu'na, "Kime baktınız mesai bitti hekim ve personeller çıktı. Biz de temizlik yapıp çıkıyoruz" diye seslenir. Bu arada yaşlı insan Coşkun Hurşutoğlu'ndan hekimin ismini sorar. Hurşitoğlu da Dt.B.M olduğunu söyler. Kendisinin iki defadır aynı muameleye maruz kaldığını belirterek, gerekirse klinik sorumlusu ya da Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı ile görüşebileceğini, ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CIMER)'e başvuracağını söyler. 

- Hekim telefonla aranarak durum aktarılıyor-

Bu arada kız Öğrenci telefonla Dt. B.M'yi arayarak durumu aktarır. Dt. B.M de randevu verdiğini anımsayamadığını belirtir. Ekranda da ismini görmediğini iletir. Oysa yaşlı insan mesai bitmeden iki kez kaydını yapan sekreter hanımla görüşür hala çağrılmadığını ifade eder. Sekreter de, "Yoğunluktan dolayı merak etme çağırırlar" der. Demesine der ama mesai biter.

***

Yaşlı insan hekim ve personellerin çıktığını öğrenince üzülür. Bu arada İlke Çalışkan,cihazları temizlemekten meşgul Onur Okbaz adlı öğrencinin yanına giderek durumu anlatır. Yaşlı insan da ogrencilere, "Ben 3 saattir çağrılmayı bekliyorum" der. Bu arada iki genç aralarında sessiz konuşmaya başlar. Ve yaşlı insan sabah gelmesin diyerek düşen protezi yapıştırılır ve sorun çözüme kavuşturulur.

-Yaşlı hasta Dt. B.M'den özür bekliyor-

Yaşlı hasta Coşkun Hurşitoğlu, protez işlemini yapan Araştırma Görevlisi Dt. B.M'den özür bekliyor. Geleceğin diş hekimleri iki gencin empati kurarak sorunu çözümlerken kendisiyle ilgilenen hekimin telefondan kendisiyle konuşup bilgi vermemesine bir anlam veremediğini söylüyor. 

***

Kendi kendine, "Kişinin kendisini başkasının yerine koyması neden bu kadar zor. Benim yerinde Dt. Sayın B.M'nin babası da olabilirdi. O zaman ne düşündüğünü bilmek isterdim açıkçası" diyerek sitemini dile getirir. 

***

Empati, 'başkasının duygularını anlama, bu duyguları paylaşma ve başkasının davranışlarının arkasındaki motivasyonu içselleştirebilme yeteneği' olduğuna göre, bunun neden yapılmadığını da merak eder.

***

Hasta ile empati yaparak sorununu çözüme kavuşturan geleceğin başarılı diş hekimleri olacak iki öğrenciyi sağ duyulu bir yurttaş olarak kamuoyu adına ben de içtenlikle kutluyorum. 

***

Aynı hassasiyeti Araştırma Görevlisi geleceğin akademisyeni olmayı hayal eden Dt. Sayın B.M için de diliyorum. 

***

Çukurova Üniversitesi'ne bağlı fakülteler bilim üretiyor. Araştırma geliştirme çalışmalarıyla geleceğin yeteneklerini yetiştiriyor. Bu bağlamda üniversite ile ilgili güzel haberler duymak, toplumun öncelikli beklentisidir. 

***

Umarım ve dilerim Üniversite çatısında bu ve benzeri sorunlar bir daha gündeme gelmez. Dış Hekimliği Fakültesi yönetiminin de söz konusu öğrencilerle iftihar etmelidir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —