HİÇ BİR FİKRİM YOK

Pek film seyredemiyorum. İçinde insan olması ve mesaj vermesi lazım, benim seyredeceğim filmin. Eskiden avantür, şimdilerde aksiyon denilen filmleri seyretmek zor oluyor benim için.

 

Pek film seyredemiyorum. İçinde insan olması ve mesaj vermesi lazım, benim seyredeceğim filmin. Eskiden avantür, şimdilerde aksiyon denilen filmleri seyretmek zor oluyor benim için.

Dün bir filme rastladım; başlamıştı ben rastladığımda. Huysuz bir ihtiyarın hikayesiydi. Baştan seyredemediğim için tam bilmiyorum ama belli ki hayatın sillesini yemişti, ihtiyar. Etrafındakiler onun huysuzluğunu biliyor, o huysuzluklara da tahammül ediyorlardı. Sanki geçmişini unutmak istiyor, kimsenin de kendisine hatırlatmasını istemiyordu. Gelecekse hiç umurunda değildi. Bu yüzden de bir gelecek planı ve beklentisi yoktu. Anında ölse hiç aldırmayacak, belki de mutlu olacak gibiydi. Hazırlıklı görünüyordu böyle bir akıbete.

Vazgeçmediği bir rutini vardı. Öğle yemekleri için bir kafeye gidiyor, pencere kenarına oturarak yemeğini yiyor, gelip geçenleri seyrediyordu. İçinden geçenleri anlamak mümkün değildi. 

Bir arkadaşı geldi kafeye, oturduğu masaya yaklaşarak sordu: “Nasılsın?” Nezaketen alışılmış ve inanmadığı şeyleri  söyleyecek adam değildi. İlginç bir cevap verdi: “Hiçbir fikrim yok.”

İşte o söz aldı beni bir yerlere götürdü? Kendi hakkında, nasıl olduğu konusunda hiçbir fikri olmayan bir insan… Peki aklında neler vardı acaba? Hiç mi düşünmüyordu, dünü, bugünü, yarını? Hayır, düşünmüyor, rüzgarın götürdüğü yere gidiyor, gittiği, gideceği yer ise onu hiç kaygılandırmıyordu. Aklıma bir arkadaşımın sözü geldi: “Hiç gitmediğim yerlerde daha mutlu oluyorum.”

Peki ya biz? Düşünüyor muyuz, geçmişi, geleceği ve yaşadığımız anı? Düşünüyorsak, “Bugün yaşadıklarım, geçmişte verdiğim kararların sonucudur, öyleyse gelecekte yaşamak istediklerim için bugün nasıl kararlar almalıyım,” diye kendimizi sorguladığımız, özeleştiri yaptığımız, hatalarımızla yüzleştiğimiz, hata olarak gördüklerimizi tekrarlamamak için gelecek planları yaptığımız oluyor mu?

Bunları sorgularken bireysel davranışlarımızdan, kusurlarımızdan, yanlışlarımızdan bahsetmiyorum. Bunların ödülü de, bedeli de kendimizi ilgilendirir. Ama bu davranışlarımızın toplumsal bir bedeli olursa bireysel hatalarımızın bedelini toplum olarak hep beraber çekeriz. İşte buna hiç hakkımız yok, olmamalı. Benim aptallığımın bedelini ben ödemeliyim, başkası değil.

İnsanları eyleme geçirmenin tek bir şartı var: Ödülün bedelden büyük olması. Gelecekte yaptıklarımızın sadece kendimize değil, içinde yaşadığımız topluma da yararlı olabilmesi için davranışlarımızın bilime ve akıl verilerine dayalı, bilgece, kendimize, ailemize ve ulusumuzun menfaatlerine uygun olması gerekir.

Artık, ortaçağ karanlığından başımızı kaldırıp, en azından kendimiz hakkında gerçek bir fikre sahip olmalıyız. Kendi hakkında hiçbir fikre sahip olmayan huysuz ihtiyarın kaybedeceği hiçbir şey kalmamış olabilir ama bizim de  olmasa bile çocuklarımızı, torunlarımızı, onların çocuklarını ve ülkemizin geleceğini düşünmek mecburiyetimiz var.

Bu dünya bize miras kalmadı, bizim değil. Çocuklarımıza ve onların çocuklarına devretmek için dedelerimizden emanet aldık.

  • EN AZINDAN EMANETİ BULDUĞUMUZ GİBİ BIRAKALIM.

 


İfral TURGUT

25.08.2024 00:46:00

YAZARLAR


AÇIĞA ÇIKAN KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA  %107’LİK ARTIŞ

DİJİTAL LİRA TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREBİLİR!

SONBAHARIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAK ELİNİZDE…

HEDEF: YILLIK 5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ

HAYAT KURTARAN BURUNLAR ANKARA’DA EĞİTİLİYOR

HASTANE ÖLÜMLERİNİN 1. NEDENİ SEPSİS, HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN DE SORUMLUSU!

TURİZM ODAKLI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ PROJESİ

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI!

3 ADET “TESLA MODEL Y” KAZANMA ŞANSI

DENETİMLİ SERBESTLİK YÜKÜMLÜLERİ OKULLARI BOYADI

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

YÜREĞİR’DE NARİN İÇİN HATIRA KORUSU

'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR