Biz ülke soyuluyor diye tepinelim, liyakat diye feryat edelim, sahte diplomalı pehlivan ulusal bir bankanın yönetim kurulu üyesi oluyor, hırsız Avrupa’nın önemli bir başkentlerinden birine büyük elçi oluyor, hayvanat bahçesi çalışanı TUBİTAK’a müdür oluyor, ne olur ne olmaz diye eski bir avukat sus payı olarak büyük elçi yapılıyor, Yolsuzluğu Amerika’dan tescilli banka genel müdür muavini tahliye olunca, Borsa İstanbul Genel Müdürü yapılıyor. Peki biz ne yapıyoruz. Bir müddet kendi çapımızda isyan ediyoruz, sonra sesimiz cılızlaşıyor, sonra da unutmaya başlıyoruz ve unutuyoruz.
Merak etmeyin en son olanı da unutacağız. Ne mi en son olan? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bir aşçıyı Düsseldorf Baş Konsolosluğuna “Çalışma Ateşesi” olarak atadı. Nerede aşçılık yapıyordu bu adam biliyor mu sunuz? Kendi pederinin Şirketinde. Peki özelliği neydi? Kayın pederinin, bakan beyin üniversite son sınıfta arkadaşı olması.
Yeni ateşemiz Batuhan Gül, memur değil, Almanca bilmiyor ama iyi bir izdivaç yapmış. 4 yıl bu görevde kalacak. Maaşı 7.200 Euro, yani 270.000 lira. Gittikçe artacak tabi.
Çocuklarımıza her zaman, ”Hangi işi yaparsanız yapın ama daima en iyisini yapın,” diyorduk ama aşçılık aklımıza gelmemişti, doğrusu.
Şu ateşeliği biraz araştırayım dedim. Bulduğum bir kaç sorunun cevabını paylaşıyorum:
Ticari Ateşe Ne Demektir?
Ticari ateşeler, alandaki uzmanlığını kullanarak, ülkelerin ticari bağlılığını kuvvetlendirme görevi üstlenen kişilerdir. Bunlar diplomatlarla eşit haklara sahiptirler.
Ticari Ateşe Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Görevli olduğu ülkelerle işbirliğini artırmak ilk görevleridir. Bunun için konferanslar düzenlerler ve anlaşmalar yapılmasına ön ayak olurlar.
Bulunduğu ülkedeki ekonomik sistemi de öğrenerek uluslararası dünyaya hâkim olmaları gerekir.
Ticari Ateşe Olma Şartları Nelerdir?
Pervasızlığını, kanunsuzluğunu anlıyorum ama hiç mi utanman yok, Vedat Bey? Siyaseten söyledim; alınmadın inşallah.
ŞASLI DAMAT, SANA ALMANYA’DA BOL EĞLENCELİ VE MUTLU GÜNLER DİLERİM.