Bilindiği üzre, ülkemizde her 6 Mayıs'ta geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdrıllez etkinliğinde kimi ev, araba, çocuk, iş dileğinde bulunurken kimileri ise şifa ve bereket umut ederek farklı ritüelleri yerine getiriyor. 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece köyümüzde köylüler harman ya da köy meydanında toplanarak Bayramı kutluyor.
***
"Baharın habercisi" olarak kabul edilen, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan "Hıdrıllez" yurdun birçok yerinde farklı ve bir o kadar da ilginç gelenek ve inanışlarla kutlanıyor.
***
Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı ağaç altına dilek dinlemektir. Dilek dileme 5 Mayıs akşamı gerçekleştirilir.
Dilekler bir kağıda yazılıp ağacın altında toprağa gömülür. Kimi çıkarıp suya atar kimi toprakta bırakır.
***
Ben, burada Hıdırellez ritüellerinden bahsetmek istemem. Bu ritüeller zaten herkes tarafından bilinir. Çocukluğum döneminde doğup büyüdüğüm köyde Hıdrıllez nasıl kutlanır izninizle anlatmak isterim:
***
Hıdrellez haftasına girilirken genç kız ve erkekler 3 gün oruç tutar. Evlerde temizlik yapılır. Hijyen koşullarına azami özen gösterilir. O gün yeni giysiler giyilir. Kızlar beyaz giyinmeyi önceler. Orucun üçüncü günü iftar açılırken hazırlanan lokmalar dağıtılır. Lokmayı aileden bekar kız veya erkek tarafından komşulara dağıtılır. Kendisi için ayrılan lokmaya biraz tuz ilave edilir. Ancak susadığı halde su içmemesi önerilir. Niyet tutulur, dua edilir, yatılır. Gördüğü rüyayı sabah uyanırken anneye kız kardeş ya da sevdiği arkadaşına anlatır. Çoğu gençler sevdiği kişi için niyet tutuyor. Bazıları da geleceğinin hayallerini kuruyor. Geleneklere göre, rüyasında sevdiğini görenler, gerçek hayata evleneceğine inanıyor. Bu inançla evlenip mutlu olan çoluk çocuğa karışan çiftler var.
***
Ateş üstünden atlama ritüelini de atlamayalım. 5 Mayıs günü ateş yakılıp üç kez üzerinden atlanılır. Özellikle genç kız ve erkekler harman ya da köy meydanında toplanır. Halaylar çekilir karşılıklı türküler söylenir. Burada göz göze gelen gençler arasında duygusal bağ dikkat çeker. Birbirleriyle sohbet ederler, halay çekerken, elindeki mendili sevdiğine uzatır, sevdiği mendili alarak oyunu sürdürür.
***
Gençler, niyet tutarak uyudukları gece rüyasında sevdiğini görür. Sabah uyandığında ilk olarak annesi ya da kız kardeşine anlatıyor. Aileler, Hıdırellez etkinliğinde rüyalara ayrı önem veriyor. Çocuklarının gördüğü rüyayı olduğu gibi anlatmasını istiyor.
***
Nitekim, rüyanın çarptırılarak anlatılması günah sayılır. Aileler çoğu zaman sevenleri kavuşturmak için caba harcar. Kızla konuşulur oğlanı sevip sevmediği öğrenilir, ailesine haber verilir. İstemeye gidilir, söz kesilir sonra nişan yapılır, yüzükler takılır, tatlı yenilir, düğün işi konuşulur. Bu bağ çoğu zaman mutlu sonuca bağlanır. Davul-zurna eşliğinde üç gün üç gece düğün yapılır.
***
Köyümüzde Hıdırellez etkinliğinde sevgisini dile getiren yani açık bir dille itiraf eden gençlerin birbirine kavuşarak mutlu bir yuva kurduğunu bilenlerdenim.
***
Ancak bu geleneğin son dönemlerde unutulmaya yüz tuttuğunu da belirtmek zorundayım. Yeni kuşağın bu konudaki inancının giderek yok olduğu söylenebilinir.
***
Hıdırellez etkinliği kapsamında 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece ben de dilek diledim. Bu coğrafyada barışın ikame edilerek, tüm inançların, renklerin, kültürlerin, dillerin bir arada mesut ve huzur içinde yaşamasını diledim.
***
Umarım Yüce Yaradan herkesin olduğu gibi benim dileğimi de kabul eder.