HİLALİN BEREKETİ NEDEN KAÇTI?

Avrupa, tarım ürünleri, hayvan varlığı, teknolojiyi, yazıyı Bereketli Hilal'den almıştı. Peki, Bereketli Hilal, tarım toplumu sonrası binlerce yıllık önderliği niçin Avrupa'ya kaptırdı?

Avrupa, tarım ürünleri, hayvan varlığı, teknolojiyi, yazıyı Bereketli Hilal'den almıştı. Peki, Bereketli Hilal, tarım toplumu sonrası binlerce yıllık önderliği niçin Avrupa'ya kaptırdı?

En yakın nedenler: Kapitalizmin ve demokrasinin gelişmesi, laiklik, hukukun üstünlüğü, din yerine aklın öne çıkması bilimsel gelişme, vb.

Evcilleştirilebilir hayvan ve bitki türleri dışında Bereketli Hilal in zorlayıcı coğrafi üstünlüğü yoktu.

MÖ 4. binyılda Babil, Hitit, Asur, Pers vb. imparatorlukların ortaya çıkışıyla, güç merkezi önceleri Bereketli Hilal'de kaldı.

MÖ 4. yüzyıl sonunda Büyük İskender'in Yunanistan'dan Hindistan'a kadar bütün gelişmiş toplumları egemenliği altına almasıyla birlikte gücün batıya kayışı başladı. Roma İmparatorluğu yıkıldıktan sonra kalıcı olarak Batı ve Kuzey Avrupa'ya kaydı.

Bugün “Bereket Hilal, yiyecek üretiminde dünya birincisi'' gibi sözler saçmadır. Eski Bereketli Hilal'in büyük bölümü bugün çöl, yarı çöl, step ya da tarıma elverişli olmayan, toprak kayması geçirmiş ya da tuzlanmış arazilerdir.

Petrol gibi yenilenemeyecek tek bir kaynağa bağlı bazı ulusların zenginliği, bölgede çoktan beri devam eden esas yoksulluğu, kendi kendini besleme zorluğunu gözlerden saklıyor.

Eski çağlarda Doğu Akdeniz'in büyük bölümü ormanla kaplıydı. Tarım arazileri açılması, kerestecilik, odun olarak yakma ya da alçı elde etmek için ağaçların kesilmesiyle bölgenin verimli ormanlık arazileri, toprakları aşınmış makiliklere ya da çöle dönüştü.

Yağışın az olması nedeniyle, bitki örtüsünün yenilenme hızı, yok edilme hızıyla yarışamadı. Ağaç ve ot örtüsü gidince toprak kayması arttı, vadiler alüvyonla doldu, öte yandan yağışın az olduğu yerlerde sulama tarımı yüzünden toprak tuzlandı.

Cilalı Taş Çağı'nda başlayan bu süreç çağımıza kadar sürdü. Örn. bugünkü Ürdün'ün Petra yakınlarındaki son ormanlar, Hicaz demiryolu için Osmanlılar tarafından yok edildi.

Kuzey ve Batı Avrupa bu akıbetten kurtuldu ama orada yaşayan insanlar daha akıllı olduğu için değil. Daha fazla yağış alan, bitki örtüsünün çabucak yeniden büyüdüğü daha dayanıklı bir çevrede yaşamak gibi bir şansa sahip oldukları için böyle oldu.

Kuzey ve Batı Avrupa'nın büyük bir bölümü, yiyecek üretimi buralara ulaştıktan 7000 yıl sonra hâlâ verimli durumda ve yoğun tarıma elveriyor.

Sonuç olarak; bu güzel ülkede yaşamaya devam etmek istiyorsak bu gelişmeleri, bu süreci veri kabul ederek gereğini yapmak zorundayız.

Ülkenin akarsu kaynaklarını ve ormanlarını talan eden Cumhur İttifakına önemle duyurulur.

 

Mahmut TEBERİK

Endüstri Mühendisi

Kaynak: Tüfek, Mikrop ve Çelik. Jared DİAMOND

m.teberik@gmail.com

 

 

 


Mahmut TEBERİK

1.12.2024 13:46:00

YAZARLAR


ŞEHİR HASTANELERİNDEN SONRA CEYHAN’DA YENİ YATIRIM

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025 23 MAYIS’TA BAŞLIYOR!

ADANA’DA 3 MAYIS’TA KONSER VERECEK

BEKİR ÖDEMİŞ’İN ‘ZAMANA ATILAN İMZA’ KİTABI OKURLARLA BULUŞTU

Ç.Ü ÖĞRENCİ KULÜPLERİNİN PROJELERİ ÜNİDES’E DAMGA VURDU

POLEN ALERJİSİNE KARŞI 7 ETKİLİ ÖNLEM!

KÜME DÜŞEN ADANASPOR’DA HEDEF “ŞAMPİYONLUK”

Ç.Ü’DEN CUMHURBAŞKANLIĞI KURUL ÜYELİĞİNE ATAMA

25’İNCİ ÇUKUROVA CUP BAŞLADI

“TEDAVİYE DİRENÇLİ OBEZİTE HIZLA ARTIYOR”

AŞI’DA YENİ UYGULAMA

VALİ KÖŞGER’DEN KAMU ARAZİLERİNİN İŞGAİ AÇIKLAMASI

ÖĞRENCİ NURCAN ERVA AYDIN VALİ KÖŞGER KOLTUĞUNDA

23 NİSAN'DA KÖYÜMÜZDE İKİ BAYRAM BİR ARADA KUTLANIRDI

ADANA'DA SAĞLIKTA RİSK ESASLI DENETİM SİSTEMİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINI ONURLA, GURURLA KUTLUYORUZ

ADANA’DA TOPLU TAŞIMA YARIN ÜCRETSİZ