İfral TURGUT

Tarih: 30.09.2024 08:21

HUBRİS SENDROMU

Facebook Twitter Linked-in

 

Oldukça yeni bir kavram. 2009 yılından itibaren isimlendirilmeye başlandı ve daha çok liderlik kavramıyla ilişkilendirilmiş. Gücü elinde bulunduranların kibirleri ve egolarından kaynaklanan davranış bozukluğu olarak tanımlanıyormuş.

Genelleme yapmak elbette doğru olmaz ama liderlik gücünü taşıyanların bazıları, abartılı bir gurur ve kendine aşırı güven duymasının yanında; başkalarını da küçümseme duygusu yaşarlarmış, üstelik her şeyin belirleyicisi, karar vericisi, oluşturucusu olduğunu, en doğru kararın kendisinden çıkabileceğini sanırlarmış.

Hubris, antik Yunan’da "kibir" anlamına gelip, yapılan tanımlamalara göre, öncelikle kişinin gücü tatmaya başlamasıyla ve olayların merkezinde bulunmaktan keyif almasıyla ortaya çıkar, başarı ve gücü elinde bulundurma hissinin verdiği hazla devam edermiş. Böyleleri zamanla gittikçe kendine hayran olur, gerçeklikten kopar, hatta akli dengesizliklere varan seviyelere ulaşabilirmiş.

Bu seviyelere ulaşan kişi artık hubris bağımlısı olur ve gücü asla bırakmamak için her yolu denemeye hazır hale gelir ve her türlü deliliği yapabilirmiş. Bu duygu. narsizmin abartılı hale gelmesinden kaynaklanır, ayrıca “Güç Zehirlenmesi” olarak da tanımlanırmış.

EĞER BİRİSİ; 

 

NEYSE Kİ, TANRI BİZİ KORUMUŞ

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —