İPHONE MARKA CEP TELEFONU KUYRUĞUNDAKİ KİM?

Her yılın, “eylül ayının” ortası geldiğinde delicesine, birçoklarının özellikle de “açlıkla” sınanan emekli ya da asgari ücretliler için “anlamsız/ gereksiz/ boşboğaz” gelişmelere tanık oluruz!

Her yılın, “eylül ayının” ortası geldiğinde delicesine, birçoklarının özellikle de “açlıkla” sınanan emekli ya da asgari ücretliler için “anlamsız/ gereksiz/ boşboğaz” gelişmelere tanık oluruz! Hepsi toplasanız “bir avuç” etmez de, “iktidar” ya da yakınında olanların “her şeyde” olduğu gibi burada da “ezilen/ dar gelirli” yurttaşa karşı “savunması” biçimin karşımıza gelir!

Duymuşsunuzdur! Her yılın eylül ayında İPhone marka cep telefonları piyasaya sürülür, sürülmeden günler öncesinden de toplumun “şımarık/ emek yoksunu” katmanını oluşturanlar sıralarını alırlar, gece karanlığında sıraya girerler, mikrofonu doğrultan medya çalışanına da “ne denli önemli bir iş için” orada olduklarını anlatmaya başlarlar! Heyecanlıdırlar, yeni telefonun “yapay zeka” özelliğini bir an önce görmek için sabırsızlanıyorlardır!

***

Bu olguya son yıllarda sıkça tanık oluyoruz aslında! Yaz ayları yaklaşırken denize kıyılı otellerde boş yer olmadığı, kış aylarında “karda kayak” yapanların mercimek çorbasının beşyüz lira olmasının “hoş” karşılandığı, beş liralık suya havalimanları ile kent merkezlerindeki cafelerde elli lira ödenmesine karşı “eylem birliği” oluşmamasına suskun kalındığı gerçeği hep “iktidarın” varlığını güçlendiriyor! “Hani bu ülke yoksuldu, hani insanlar açlıkla sınanıyordu, hani enflasyon altında emekçiler eziliyordu” sorularını her yerde, özellikle de sosyal medyada gündeme getirmeyi erdem saydılar!

Bu ülkenin emeklisinin, asgari ücretlisinin, dargelirlisininim ne denize kıyılı yerlerde, ne kış kayağı yapılan alanlarda çorbayı yudumlama, ne de suya elli lira ödeme gücü olmadığını, ödeyecek olursa da günün tümden “aç” geçeceğini bilmeyecek denli halktan/ halkın yaşamından yoksunluk bu!

***

Artık her kimin gençliğiyse, altını çizerek belirteyim bir emeklinin ya da dargelirli bir asgari ücretlinin çocuğu olmadığını “baştan” söylemek yanlış olmaz! Geceden kuyruğa biri anlatıyor, diyor ki; son üç yılın her eylül ayında, eylül ayının aynı günlerinde, aynı zorlukları yaşıyormuş İPhone marka cep telefonu bekleyen genç! Telefonun “yapay zeka” özelliğiyle tanışmaya gelmiş, aslında “yapay zeka” denilince ne anladığı sorusunun da yanıtını vermesini isterdim! Örneğin “bilgisayar ya da bilgisayar kontrolünde olan bir robotun zeki canlılara benzer bir şekilde çeşitli iş/görev/faaliyetleri yerine getirme yeteneği olarak tanımlanıyor” benzeri ya da yakınlarında bir yanıt alabilir miydim acaba; sanmıyorum!

“Yapay zeka ile robotu” tanımadan, nasıl yararlanılacağı konusunda gevezelik/ oyun/ kumar/ özçekim yayınlama özelliğinin dışına çıkamayan, cebindeki “emeksiz” parayla “İPhone marka cep telefonu” edinmeyi “başkasına hava atmak” sayan, “farklı kokuları” parfüm sayan bir garip genç kuşak!

***

Evet, “bir garip genç kuşak!” Gerek sosyal medya üzerinden, gerekse de kimi kürsülerden “bunlar ne demek” gibi tepkiler yükseltiyorsalar da, gelişmelerden hoşnutlar! “Açız geçinemiyoruz, temel gereksinmelerimizi karşılayamıyoruz, doymuyoruz” diyenlere, “yalan söylüyorsunuz, bu İPhone marka cep telefonu kuyruğu gerçeği gösteriyor” demeleri için gördükleri “uzun kuyruklar” yetiyor!

Oysa, günler öncesinden başvurup, gecenin karanlığında sıra alıp bekleyen milenyum ya da üç/ beş yaş üstü gençlerin asgari ücretle, emekli aylığıyla geçinenle, “açız/ geçinemiyoruz” diyenlerle uzaktan/ yakından ilişkisi olmadığını, sözü edildiği gibi yüzyirmibin liraya bir adet İPhone marka cep telefon alacak olsalar “yıl boyunca aç” kalacaklarını bilmelerine karşın, trolleriyle birlikte “iktidarın” elini güçlendirmeyi sürdürüyor! Güç “iktidarın” elinde, yurttaşı daha da “zor” koşullar bekliyor!

 


Oktay EROL

23.09.2024 23:32:00

YAZARLAR


ADASO’DA YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMLARI KONUŞULDU

"ÜRETEN DE, TÜKETEN DE MAĞDUR"

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

“KALP SAĞLIĞI İÇİN HER YAŞTA HAREKET ŞART”

SEYHAN’I YÜREĞİR’E BAĞLAYAN YAVUZLAR KÖPRÜSÜ AÇILDI

TEKNOFEST ADANA İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!

ADANA’DA DİL DEVRİMİ KUTLAMASI

ERCAN: ADANA VE MERSİN’DE YUMUŞAK KATA DUR DE!

VETERİNERLERDEN DÜNYA KUDUZ GÜNÜ AÇIKLAMASI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ’NDE “ONUR ÖDÜLLERİ” DEMET AKBAĞ VE UĞUR POLAT’A

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI 4-13 NİSAN 2025 TARİHLERİNDE DÜZENLENECEK

YÜREĞİR’DE MİNİKLERE İTFAİYE EĞİTİMİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ GÖSTERİM VE ETKİNLERİ DEVAM EDİYOR

“TÜRKİYE’NİN MİLLİ SU REZERVLERİ YOK EDİLİYOR”

AKP’NİN EĞİTİME DESTEĞİ 4 LİRA

2025 ADANA’DA HUZURUN VE ESENLİĞİN HAKİM OLDUĞU BİR YIL OLACAK

SEYHAN BELEDİYESPORLU UTKU, SİVASSPOR FUTBOL AKADEMİSİNDE