İŞTE ÜÇ İSİM İŞTE VEFASIZLIK ÖRNEĞİ

Bazı kişiler bulundukları makamlar sayesinde itibar sahibi oluyor. Bazıları ise saygınlığı, itibari asaletinden kaynaklanıyor. Bu nedenle asaletli kişilerin makamsız kalması unutulan kişiler olduğu anlamına gelmez, gelmemeli bence.

Unutkan toplumuz. Her şeyi çok çabuk unutuyoruz. Dün söylenenleri bugün anımsayamıyoruz. Elbette bunun çeşitli nedenleri vardır. Unutkanlığın sebeplerini sosyolog, psikolog, psikiyatrist ve nöroloji uzmanlarına sormak lazım. Bazı isimler unutulmayı hak ediyor ama bazı isimler hiç hak etmiyor. 

***

Bazı kişiler bulundukları makamlar sayesinde itibar sahibi oluyor. Bazıları ise saygınlığı, itibari asaletinden kaynaklanıyor. Bu nedenle asaletli kişilerin makamsız kalması unutulan kişiler olduğu anlamına gelmez, gelmemeli bence. 

***

Her şeyi çabuk unutabiliriz ama bir beldeye, kentte, Bölge ve ülkeye ciddi hizmetleri geçmiş ise o şahsiyet kolay kolay unutulmamalı. O nedenle derim ki, 

Unutulmaması gereken şeyleri unutmak isteyen anlayışlar da yok değil. 

***

Her gün karşılaştığımız insanlara selam vermeyi de unuttuk. Ama bu kenti dün yerelde yöneten isimleri bugün hatırlayamıyorsak eğer bu unutkanlıktan öte ciddi bir eksikliktir. 

Dahası; kıymet bilmezliktir... 

Saygısızlıktır. 

***

Adana'nın en işlek bulvar ve caddelerinde geçen her 100 kişiye, "Akif Kemal Akay, Soner Çetin ve Fatih Mehmet Kocaispir kimdir. Bu isimler size neyi hatırlatıyor" diye sorsanız halkın büyük çoğunluğunun vereceği cevap " tanımıyorum" ya da "hatırlayamıyorum" olacaktır. Çünkü geçmişi çabuk unutmaya meyilli bir toplumuz. 

***

Elbette 100 kişiden 10-15'i geçmiş dönem belediye başkanları olduğunu söyleyecektir. Oysa her iki kişiden birisinin bilmesi gerekmez miydi?

***

Hukukçu Soner Çetin 2 dönem Adana'nın Çankaya'sı olarak nitelendirilen Çukurova İlçe Belediyesini yönetti. Halk Soner Çetin'e "Çukurova'nın gülen yüzü " lakabını taktı. 

***

Seyhan'ı bir dönem yöneten Biyokimya Uzmanı Akif Kemal Akay'ı "Bilge Başkan" olarak nitelendiriliyordu. Hem Sayın Çetin'in hem de Sayın Akay'ın yaptığı hizmetler neredeyse her gün bazı yerel gazetelerin manşetinden düşmüyordu. 

***

Yüreğir'in makus talihini yenebilecegine inandıkları hukukçu Fatih Mehmet Kocaispir hayal ettiği devasa projeleri geçen 5 yılda yaşama geçiremedi. Partisi bir dönem Adana'yı kendisine emanet etmek istedi. Ama Kocaispir halktan onay alamadı. Burada bir memnuniyetsizlik sözkonusu. 

***

Mart 2024 yerel seçimlerin üzerinden yaklaşık 6 ay geçti. Fırsat buldukça yerel gazeteleri satın alıyor veya internetten okumaya çalışıyorum. Düne kadar bu üç ismi manşetten düşürmeyen gazeteler şimdi olası açıklamalarını veya katıldıkları toplantılardaki konuşmalarını ya haberleştirmeye gerek duymuyor ya da iç sayfalarda küçük punto olarak veriyor. 

***

Oysa söz konusu eski belediye başkanları yönettiği ilçelerde bazı kalıcı projelere imza attıkları inkâr götürmez. 31 Mart yerel seçimler arifesinde gittikleri mahallelerde sevgi gösterileriyle karşılanıyorlardı. Bazı gazeteci meslektaşlarım bu şahsiyetleri köşelerinde öve öve bitiremiyordu. Bu keskin kalemler ne çabuk unuttu ki geçen 6 ayda bir kez olsun geçmiş hizmetlerini dile getirmedi ya da getiremedi. 

***

İstisnalar kaideyi bozmaz. Elbette dürüst cesur ve gerçek manada habercilik yapan gazetecilik meslek kurallarına göre davranış sergileyen meslektaşlarımı aynı kefeye koyamayacağım. Bu haksızlık olur. Bu kalemleri ayrı tutuyorum. Ancak zaman zaman Sayın Akay, Sayın Çetin ve Sayın Kocaispir ile makamında kahve yudumlayarak kadrajda görüntü veren gazetecileri kastediyorum. Dün kraldan daha çok kralcı rolünü oynayanlara diyorum ki "Neredesiniz. Bu şahsiyetler hakkında tek kelime yazmıyorsunuz. Eliniz mi varmıyor yoksa kaleminiz mi kırık? Dünü ne çabuk unutarak bugüne uyum sağladınız?

***

Bu isimler dostluğunuzun baki olduğuna inanarak sizleri makamlarında ağırlıyordu. Vefalı gazeteciler olduğunuza inanarak olası istek ve taleplerinizi yerine getiriyordu. Gazeteciliği tam ve kusursuz yapacağınıza emindi. Vefanın İstanbul’da bir sentin adı olduğunu bir kez olsun akıllarına getirmedi. Şimdi sizlere verdiği değerlerden ötürü bin pişmanlar bilesiniz.

***

İşte üç kıymetli isim, bu kentte verdikleri ya da veremedikleri hizmetler. Halk unutabilir, sözüm ona siz gazeteciler ne çabuk unuttunuz?

 


Düzgün COŞKUN

27.09.2024 22:45:00

YAZARLAR


ADASO’DA YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMLARI KONUŞULDU

"ÜRETEN DE, TÜKETEN DE MAĞDUR"

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

“KALP SAĞLIĞI İÇİN HER YAŞTA HAREKET ŞART”

SEYHAN’I YÜREĞİR’E BAĞLAYAN YAVUZLAR KÖPRÜSÜ AÇILDI

TEKNOFEST ADANA İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!

ADANA’DA DİL DEVRİMİ KUTLAMASI

ERCAN: ADANA VE MERSİN’DE YUMUŞAK KATA DUR DE!

VETERİNERLERDEN DÜNYA KUDUZ GÜNÜ AÇIKLAMASI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ’NDE “ONUR ÖDÜLLERİ” DEMET AKBAĞ VE UĞUR POLAT’A

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI 4-13 NİSAN 2025 TARİHLERİNDE DÜZENLENECEK

YÜREĞİR’DE MİNİKLERE İTFAİYE EĞİTİMİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ GÖSTERİM VE ETKİNLERİ DEVAM EDİYOR

“TÜRKİYE’NİN MİLLİ SU REZERVLERİ YOK EDİLİYOR”

AKP’NİN EĞİTİME DESTEĞİ 4 LİRA

2025 ADANA’DA HUZURUN VE ESENLİĞİN HAKİM OLDUĞU BİR YIL OLACAK

SEYHAN BELEDİYESPORLU UTKU, SİVASSPOR FUTBOL AKADEMİSİNDE