İTİBAR

“İtibardan tasarruf olmaz.”  Çok duyuyoruz bu sözü. İtibar zannettikleri şeyi korumak için her türlü harcamayı yapan da; gerçek itibarını korumak için kendini harcamayı göze alan da var.

“İtibardan tasarruf olmaz.”  Çok duyuyoruz bu sözü. İtibar zannettikleri şeyi korumak için her türlü harcamayı yapan da; gerçek itibarını korumak için kendini harcamayı göze alan da var. 

Dün, emperyalizmin bütün zincirlerini kırarak, Atatürk’ün karargâhının bulunduğu Şuhut’tan cumhuriyete ve çağdaşlığa doğru yola çıkışımızın, 102.yılını kutlamak için Afyon Valiliği bir tören hazırlamıştı.   

Afyon Belediye Başkanı törene katılmak ve devlet görevini yerine getirmek için alana geldiğinde gördü ki, kendisine koltuk yerine plastik bir sandalye ayrılmış. İlgililere bunun düzeltilmesini sert sözlerle söyledikten sonra, “Ben bu koltuğa oturuyorum ve kalkmıyorum,” diyerek, kendisine ayrılmamış birprotokol koltuğuna oturdu.

Sorumlusu elbette sandalyeyi oraya koyanlar değil, “Oraya koy,” diyen vali idi. Biz valiye eskiden “Vali Paşa” derdik. Şimdiki ise, vali falan değil, kendisini atayanların vekil harcı idi. Belediye Başkanının, yaptığı ise MAKAMIN İTİBARINI KORUMAK idi. Teşekkürler Burcu Hanım.

Vali deyince aklıma Naim Cömertoğlu geldi. Malatya Valisi.Yıl 1986.Turgut Özal  gittiği her yerde miting düzenleyerek itibarını artırmaya çalışıyordu. Sıra memleketi Malatya’da idi. Bir otobüsün üzerinde konuşacaktı. Meydan tıklım tıklım doluydu, Özal otobüsün üzerine çıkarken Vali Naim Cömertoğlu’ nu da yanına çağırdı; ancak Vali ‘’ Efendim, ben devletin valisiyim, orada olmam uygun olmaz,’’dedi.Ama başbakan ısrarlarla valiyi yanına aldı.

Malum, Turgut Özal kısa boylu.Uzaktan da yakından da görülmüyor.  Halk hep bir ağızdan, “Çök çök,” diye bağırmaya başladı. Etrafındakiler çöksün ki, Özal görünsün. Herkes çöktü. Bir kişi hariç: Vali Naim Cömertoğlu. Özal bu sefer Valiye, “ Sen de çök , çömel şuraya,“ dedi. Vali, ‘’Sayın başbakanım, ben devletin valisiyim. Vali çökmez, vali çömelmez. Vali çökerse devlet çökmüş olur. İzin verirseniz ben aşağıya ineyim,’’ dedi ve cevap beklemeden indi. Bu sözler mikrofondan tüm alana yayılınca, halk valiyi çılgınca alkışladı.

Sonra ne mi oldu? Özal itibarını korumak için valiyi merkeze aldı. Vali ise DEVLETİN İTİBARINI KORUMUŞTU. Işıklar içinde uyuyun, Sayın Valim. Teşekkürler.

Ve bir asker…Engin Alan. Kara Harp Akademisi mezunu. Kurmay subay 1974 Kıbrıs Harekâtı kahramanlarından.1999 yılında Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir operasyonla yakalanmasında kritik bir rol oynayan korgeneral.

Yıl 2004. Çanakkale kutlamaları. Başbakan R.T.E. de geliyor. Engin Alan karşılıyor ve  el sıkışıyorlar. Başbakan Engin alana, Nasılsınız Paşam, afiyettesiniz inşallah,” diyor.

Ve Başbakan konuşuyor. Savaşta hizmeti  geçen herkese teşekkür ediyor. Ama Atatürk ve Türk Ordusu hariç. Ve konuşma bitip başbakan yerine geçerken, herkes ayakta alkışlıyor ama Engin Alan yerinden bile kalkmıyor. Diyor ki,”Askeri terbiyem gereği bunu kurumuma yapılmış bir haksızlık kabul ederek,  TSK adına tavır koyup, ayağa kalkmadım. Bu duruşu mensubu olduğum kurum adına sergiledim. Bugün olsa yine aynısı yapardım."Çok kızıyor başbakan, “Bedelini ödeyecek diyor,” ve ödetiyor.  Sincan Cezaevinde, Balyoz Davasından 4 yıl yatırarak. Eminim yine yapar çünkü korumak istediği ORDUNUN İTİBARIYDI.

Engin Alan’la bir düğünde karşılaştık. Masalarımız yan yanaydı. Hiç adetim olmadığı halde, yanına gidip, “Elinizi sıkmak istiyorum,” dedim. Saygıyla ayağa kalkınca, “Teşekkür ederim. İzin verirseniz bu rozeti yakanıza takmak istiyorum,” dedim ve yakamdaki bayrak ve Atatürk kompozisyonlu rozeti yakasına taktım. “Ya siz,” dedi. “Ben de daha çok var, layık olan herkese takıyorum,” dedim.

 

BÜTÜN KONUŞMAMIZ BU KADARDI AMA GALİBA BİRBİRİMİZİ ANLAMIŞTIK.

 


İfral TURGUT

27.08.2024 18:35:00

YAZARLAR


AÇIĞA ÇIKAN KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA  %107’LİK ARTIŞ

DİJİTAL LİRA TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREBİLİR!

SONBAHARIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAK ELİNİZDE…

HEDEF: YILLIK 5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ

HAYAT KURTARAN BURUNLAR ANKARA’DA EĞİTİLİYOR

HASTANE ÖLÜMLERİNİN 1. NEDENİ SEPSİS, HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN DE SORUMLUSU!

TURİZM ODAKLI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ PROJESİ

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI!

3 ADET “TESLA MODEL Y” KAZANMA ŞANSI

DENETİMLİ SERBESTLİK YÜKÜMLÜLERİ OKULLARI BOYADI

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

YÜREĞİR’DE NARİN İÇİN HATIRA KORUSU

'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR