KABOĞLU’NUN HATIRLATTIĞI

Mithat Paşa, Osmanlının en büyük bir devlet adamlarından biridir. Tuna, Edirne, Bağdat, Selanik, Suriye ve Aydın da valilik yaptı. Gittiği her yere büyük hizmetler götürdü.

Mithat Paşa, Osmanlının en büyük bir devlet adamlarından biridir. Tuna, Edirne, Bağdat, Selanik, Suriye ve Aydın da valilik yaptı. Gittiği her yere büyük hizmetler götürdü. 

Halen Türkiye’nin en büyük devlet bankası olan Ziraat Bankası’nın kuruluşuna öncülük etti.

En büyük hizmeti ise, Osmanlı Devleti’nin ilk anayasası “Kanuni Esasi”yi ilan ettirmesi ve I. Meşrutiyet devrimini başlatmasıdır.

Mithat Paşa’nın etkisi ve gücüyle I. Meşrutiyet’i ilan eden   Abdülhamit, Mithat Paşa’yı sadrazam yaptı. Ama devran döndü ve bir süre sonra Mithat Paşa, kendi kabul ettirdiği anayasanın 113. maddesine dayanılarak azledildi. Aydın Valisi iken de tutuklandı. Beş yıl önce ölen Abdülaziz in kuşkulu ölümüm failleri arasında gösteriliyordu.

Abdülhamit kendi sarayında özel bir mahkeme kurdu. Adı: Yıldız Mahkemesi. Mahkeme heyetini tahmin edersiniz. Sarayın mahkemesinde elbette sarayın yargıçları olur. 

Duruşmalar başladı. Aslında karar belliydi. Mithat Paşa, hakkındaki tüm suçlamaları çürüttü ama padişahımız efendimizin yargıçları onu, ölüm cezasına çarptırdı. 

Adil Padişahımız cezayı müebbet hapse ve sürgüne çevirdi. Mithat Paşa önce Cidde’ye, sonra Taif zindanlarına gönderildi. Üç yıl zindanda gözetim altında kaldı. 1884’te de padişahımıza vahiy geldi ve Taif’e infaz için bir askeri müfreze gönderdi. 

Mithat Paşa, askeri müfrezeyi görünce durumu anladı ve , “Evlatlar hoş geldiniz. Ne için geldiğinizi bilirim; beni eziyetsiz boğun. Abdest alıp iki rekat namaz kıldıktan sonra beni boğunuz,” dedi

Müfreze Mithat Paşaya gerekli saygıyı gösterdi; namaz bitti ve boynunu kırarak öldürdüler.

Aradan 67 yıl geçti ve 1951 de Mithat Paşa’nın kemikleri Türkiye’ye getirildi, Şişli’de Abide-i Hürriyet Meydanı’na gömüldü. 

Mithat Paşa bugün bir hürriyet kahramanı, bir devlet adamı, bir anayasa devrimcisi olarak tarihte ve belleklerimizde yaşıyor.

Saray ve şürekası mı? Eminim saray yargıçları olarak uzun süre bolluk içinde yaşamışlardır. Kim mi onlar? Yazayım, belki tanıdığınız çıkar: Başkan: Ali Sururî Efendi, İkinci Başkan. Hristo Forides Efendi, Hüseyin Hamit Bey,. Mehmet Emin Bey, Hacı Emin Bey, Gadban Efendi, Emrullah Efendi. ve Savcı Abdüllâtif Bey,

“Sen de ne ile neyi kıyaslıyorsun,” demeyin. Mithat Paşa kendi ilan ettirdiği Kanuni Esasi ile azledildi ve bu azil onun sonunu hazırladı. Kaboğlu ise korumakla görevli olduğu Anayasayı didikliyor.

BENİMKİ SADECE ÇAĞRIŞIM. KENDİLİĞİNDEN Mİ DİDİKLİYOR?

  • BİLMEM. BİLEMEM.

İfral TURGUT

22.10.2024 16:50:00

YAZARLAR


“BAHANELERİMİZ YERİNE HAYALLERİMİZ OLMALI"

KURTUL ÇAKIN ÇGC’YE BAŞKAN ADAYI

“ADANA İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ ”

EYLÜL AYINDA 212 BİN 451 ADET TAŞITIN TRAFİĞE KAYDI YAPILDI

3 AYDA 16 MİLYON 148 BİN KİŞİ SEYAHATE ÇIKTI

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

YENİDOĞAN ÇETESİNİN YAPTIĞI İNSANLIKLA BAĞDAŞMAZ

YÜREĞİR’DE MEME KANSERİ FARKINDALIK SEMİNERİ

ZORLUDEMİR: SANATIN HER YÖNÜ İNSANLARI MUTLU ETMEKTİR

ADANA BAROSU’NDA VOLKAN BÖKE DÖNEMİ

KADIN VOLEYBOLCULAR KAYBETMİYOR

ADANA LEZZET FESTİVALİ, LEZZET ŞÖLENİ YAŞATTI

TESBİH VE DOĞAL TAŞLAR FUARINI 412 KİŞİ GEZDİ

ADANA’DA GIDA GÜVENLİĞİ TARTIŞILDI

TIP ÖĞRENCİLERİNE ‘TEMEL YAŞAM DESTEĞİ’ EĞİTİMİ

ADANASPOR'DAN 4-1 YENİLGİ AÇIKLAMASI

ADANA SEYHAN NEHRİ’NİN BU HALİYLE BİR BAŞKA GÜZEL