KAYIP SANCAK RUSUMAT'I OKURKEN

Kayıp Sancak, vatan için canlarını vermekten esirgemeyen Çukurovalı kahramanları, Rüsumat ise cesur askerlerin ve Karadeniz uşaklarının üstün çabalarıyla kendini batıran yeniden yüzdüren "Hayalet Gemisi"nin savaşın kaderini nasıl etkilediğini anlatıyor.

Gazeteci-yazar Mehmet Üluğtürkan'ın "Madalyasız'ın ardından yazdığı "Kayıp Sancak" ve "Rüsumat "ı okurken yaşanan acıları yüreğimin derinliginden hissettim. O dönemi yaşayanların azimli mücadelesi gözlerimin önünde canlandı adeta...

Yazar, hayal gücünü resmi belgeler ve gerçek olaylarla adete bütünleştirerek, okuru heyecan dolu bir yolculuğa çıkarmakta üstün bir performans sergiliyor.

Kayıp Sancak, vatan için canlarını vermekten esirgemeyen Çukurovalı kahramanları, Rüsumat ise cesur askerlerin ve Karadeniz uşaklarının üstün çabalarıyla kendini batıran yeniden yüzdüren "Hayalet Gemisi"nin savaşın kaderini nasıl etkilediğini anlatıyor.

Bana sorarsanız tarihi romanlar ancak bu kadar sade ve akıcı bir dille yazılabilir. Gereksiz tasvirlere yer vermemesi her iki romana ayrı bir değer katıyor.

Yazarın tarihi ögeleri bir araya getirme biçimi oldukça dikkat çekici. Tarihi bilgi ve olguları birleştirirken edebi yönüne ayrı bir zenginlik katması romanları daha okunur hale getiriyor.

Sürpriz karakter ve kurgulardan yeterince yararlanırken, olayların ana hatlarını kesin çizgilerle belirtmeyi ihmal etmediği gözlemleniyor.

Duygulu ve etkileyici bir anlatım dili kullanarak okurun Kayıp Sancak ve Rüsumat'a olan ilgisinin artmasına yönelik ayrı bir pencere açtığı dikkati çekiyor.

Yazarın kurguyu kurarken hayal gücünü fazla zorladığı söylenemez. Tümce tekrarlarından kaçınarak toplumda merak uyandıran olayları akıllı bir anlayışla kaleme aldığı rahatlıkla söylenebilir.

Yazar, etkili bir araştırma sonucu romanları kaleme aldığı, sürükleyici bir üslupla okurların begenisine sunduğu anlaşılıyor. Bu bağlamda okurun ilgisini çekmeyi başardığını belli.

Hayallerinin peşinden koşan kisa surede geniz bir okur kitlesine eserleriyle hitap eden değerli gazeteci- yazar Mehmet Uluğtürkan'ı yürekten kutluyorum.

Gazeteci-yazar Mehmet Uluğtürkan'ın "Vatan için can veren Cukurovalı yiğitlerin ve kurtuluşun 100'üncü yılı anısına " adadığı "Kayıp Sancak" romanının tarihe meraklı ve özellikle Çukurovalı her gencin baş ucunda eksik etmediği tarihi bir roman.

Kayıp Sancak Çukurovalı kahramanların yürek kabartan 10 bölümden oluşuyor. Her bölüm ayrı bir kahramanlık öyküsünü içeriyor. Tarihi Varda Köprüsü'nün son anda havaya uçurulmasının Avusturyalı mühendis tarafından nasıl önlendiği ayrı bir merak uyandırıyor. Kayıp Sancak okunmadan Varda Köprüsü'nün neden havaya uçurulmadığının sebebini anlamak olası değil.

Öyle ya! Berber Sami, ahaliye "Anadolu'nun namusu Toroslardan sorulur " derken ne demek istemişti acaba. Berber Sami'nin ne dediğini anlamak için Kayıp Sancak'ı okumak gerek. Yine Kuvayımilliye'nin en güvenilir ve hızlı Haberleşme aracı "Kızılca Tilki" isimli güvercinin barışın nasıl simsesi haline geldiğini okur bu romanın sayfalarının arasında bulacaktır.

Pozanti'da esir Fransız Binbaşı Mesnil ve eşini ziyaret eden Mustafa Kemal Paşa'ya Madam Edrige neden "Tam bir Sarışın Kurt" dedi. Bir başka çarpıcı anlatı. Ahmet Remzi tarafından Yeni Adana isimli gazete tünelin içinde bir vagonda basılarak köylülere ulaştırıldığına tanık oluyoruz. Her ne kadar bazı kaynaklarda önceden öğrenmiş olsak da bu kitapta belgelerle yazıldığını görüyoruz.

Hatice Hatun'un fedakarca duruşu akıllara durgunluk verdiğini okurken etkilenmemek olanaksız. 44 yigitin koca Fransız taburunu Karboğazı'na nasıl gömdüğü ayri bir heyecan verici. Merak eden her birey bu kitabı mutlaka okumalı.

Ayrıca kKayıp sancak'ın nasıl bulunduğu da akıllara durgunluk veriyor. Binbaşı Mesnil, "Lütfen bu sancağı bize teslim edin. Ülkemize o olmadan dönemeyiz " derken Kara Afet ne mı demişti? Anlamak ve gelecek nesillere anlatmak için Kayıp Sancak'ı okumak gerek.

- Rüsumat-Kurtuluşun Hayalet Gemisi"-

Mehmet Üluğtürkan'ın yeni tarihi romanı Rüsumat, "Milli mücadele'nin az bilinen deniz cephesine heyecan dolu bir pencere açıyor".

Vatan topraklarında düşman askerlerinin bulunmasına tahammül edemeyen Karadeniz uşaklarının üstün başarıları konu ediliyor.

Rüsumat'ın Büyük Millet Meclisi'nin emrine ne zaman girdiği Milli Deniz Gücü'nün üçüncü gemisi olarak nasıl yer aldığını okur büyük bir sabırsızlıkla okur diye umuyorum.

Degerli okur, perişan bir halde görünen romanı okurken Rüsumat'ın azgın dalgalarla nasıl boğuştuğuna inanmak pek kolay olmadığını göreceksiniz.

Vonakı Celal bir yandan ateş hattında kalan Rüsumat'ı batmaktan kurtarmaya çalışırken diğer taraftan sevdiği kızı hayal ediyordu. Peki sevdiği kıza kavuştu mu? Bu kızın adı neydi? Rüyadan sağlanan mühimmat Abadolu'ya nasıl ulaştırıldı?

Kurtuluşun Hayalet Gemisi Rüsumat'ı okunmadan bu sorulara yanıt bulmak kolay olmayacaktır.

Genç ve yetenekli gazeteci-yazar Sayın Mehmet Uluğtürkan'ı yürekten kutluyor yolu açık olsun demek ıstiyorum. Topluma yeni eserler kazandıracağına olan inancımı muhafaza ediyorum.


Düzgün COŞKUN

13.07.2024 19:51:00

YAZARLAR


PATILI DOSTLAR YENI YUVALARINI ARIYOR

NENNİOĞLU: SORUNLARIMIZI BAKANLIĞA İLETTİK

ÇİFTÇİ ÜRETSİN Kİ BU ÜLKE AÇ KALMASIN

ÇUKUROVA HAVAALANI’NDA KRİTİK SORULAR

YUMURTALIK’TA TEMİZLİK!

TEV’DEN AYLIK BURS DESTEĞİNDE ARTIŞ

KAMU SPOR OYUNLARI ADANA’DA BAŞLIYOR

SEYHAN’DA TEMİZLİK SORUNUNU KARARLILIKLA ÇÖZECEĞİZ”

SEYHAN BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİME DESTEK:

DOĞUKAN ERCİYAS’A MİLLİ ONUR

TEMMUZDA 276 BİN 615 TAŞITIN TRAFİĞE KAYDI YAPILDI

ADANA ALTIN KOZA’DA ORHAN KEMAL EMEK ÖDÜLLERI’NIN SAHIPLERI BELLI OLDU

BÜYÜKŞEHİR’DEN ADANA’YA KURS MERKEZLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARI 23 HAFTADIR VERGİDE ADALET İSTİYOR

ADANA ESOB BAŞKANI NİYAZİ GÖĞER'DEN HAVAALANI AÇIKLAMASI

ADANA’DA MİLLETVEKİLİ TABLOSU DEĞİŞTİ

ÖZGÜR ÖZEL: “YAPAMIYORSAN BIRAK, BİZ YAPARIZ”