KÜRECİK'TE YAŞAM BİR BAŞKA

Kürecik, Malatya'nın şirin mi şirin bir beldesi. Beldede ikamet eden ailelerden en az bir kişi yurtdışında çalışıyor. Eğitim düzeyi ve ekonomisi yüksek, havası sağlıklı gürültü kirliliği yok! Egzoz gazı soluyarak nefes alınmıyor. Ciğerleri temiz hava giriyor.

Kürecik, Malatya'nın şirin mi şirin bir beldesi. Beldede ikamet eden ailelerden en az bir kişi yurtdışında çalışıyor. Eğitim düzeyi ve ekonomisi yüksek, havası sağlıklı gürültü kirliliği yok! Egzoz gazı soluyarak nefes alınmıyor. Ciğerleri temiz hava giriyor. 

***

Dolayısıyla insanlar oldukça sağlıklı ve mutlu. Çevre temiz, insanların yüzü güleç. Zaten halkın büyük bölümü akraba. Dolayısıyla bağları güçlü. Yüksek sesle konuşanlara rastlayamazsınız. Sabah uyanan insanlar birbirlerine "günaydın" demeyi ihmal etmiyor. Kahvaltıya komşusuz oturulmuyor. 

***

Günün her saatinde rüzgar fukur fukur esiyor. Akşamları ceketsiz balkonda oturulamıyor. Ya geceleri? Ne ben söyleyeyim ne de siz duyun. Yünlü yorganlarla yatılıyor. Kapı ve pencereler kapalı. Yorgan altında zaman zaman üşüdüğünüzü hissedersiniz. Beyninizde biriktirdiğiniz sıkıntılar yok oluyor. Kendinizi dinç ve zinde hissediyorsunuz.

***

Yemek yerken midenize şişlik bağırsağınızda hazımsızlık hissediyorsunuz. Buz gibi akan suyu içerken dişleriniz donuyor sanki.

***

Buzdolabına su konulmuyor. Musluğu aç bardağı doldur kana..kana içmeye bak.

***

Burası Merhum Başbakan Bülent Ecevit'in, "Köy-Kent" projesinin temelini attığı bir merkez. Konutlar planlı, projeli. Her evin önünde en az bir dönümlük bahçesi var. İnsanlar huzurlu ve barışık. 

***

Komşuluk ilişkileri oldukça sıcak. Akşamları ev ziyaretleri yapılıyor. Dışarıdan gelen konuklara "hosgeldiniz" ziyaretleri düğün dernek havasında geçiyor. İkramların ardı arkası kesilmiyor. Sohbet koyulaştığında zamanın nasıl geçtiğinin farkına varamazsınız.Bir bakıyorsunuz saat gece yarısını çoktan geçmiş, şafak atmak üzere. Bir saatlık uyku yetiyor insana.Uyanırken kendinizi dinç hissediyorsunuz. 

***

Sabah balkonda oturup sohbet ederken, mutfakta kahvaltı da hazırlanıyor. Gözünüz Kürecik Radar Üssü'ne takılıyor. Üssün bulunduğu yüksek tepede kuş bile uçurulmuyor. Zaten halk da bu tepenin zirvesine çıkamıyor. Çünkü "yasak"!

*** 

Halk manzarayı evlerinin balkonunda çay içerken izliyor. Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik Beldesi'nde gün doğarken hayat yeniden başlıyor. 

***

Amerikan askerlerinin kurmuş olduğu üs, şimdilik Türk askerinin kontrolünde bulunuyor. Malatya yönüne giderken, Karahan gediğinin bulunduğu tepenin sol üst tarafına çıplak gözle baktığınızda radar üssünü görülebiliyorsunuz.

***

Ancak yöre halkı tepenin eteğinde bulunan tarlaları rahat ekip biçemiyor. Tarlalarda özellikle son yıllarda kayısı yetiştiriciliği yapılıyor. Kürecik'te yaz ayları bir başka güzel. Yörede yaşayan insanlar, terleme nedir bilmiyor. Sık sık banyo yapma ihtiyacı da duyulmuyor. 

***

Özetle: Malatya'nın Akçadağ İlçesine bağlı Kürecik Beldesi'nde hayat bir başka güzel. Anlatmaya kelimeler yetmez gidip görmek, bir gece kalmak gerekir.


Düzgün COŞKUN

15.08.2024 17:59:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI