LEV TOLSTOY’UN SON GÜNLERİ

Hep yaşamın anlamını ve eşitlik kavramlarını sorguladı. Hayatı boyunca köylüler gibi basit ve huzur içinde yaşamak istemesine rağmen, aradığı huzuru ancak ölürken buldu.

Hep yaşamın anlamını ve eşitlik kavramlarını sorguladı. Hayatı boyunca köylüler gibi basit ve huzur içinde yaşamak istemesine rağmen, aradığı huzuru ancak ölürken buldu. 

Lüksü reddedip basit giyinmek, gösterişsiz bir hayat yaşamak istiyordu ama, eşi Sophia’nın lüks merakı buna hep engel oldu. Ömrünün sonlarına doğru, eserlerinin telif hakkı ve para konusunda Sophia ile hep tartıştı. O telif haklarını halka bağışlamak istiyor, eşiyse bunca paranın ailesinin hakkı olduğunu söylüyordu. Tolstoy yine de köylülere elinden geldiğince bağış yapıyordu. Kadınsa madem paramız var, harcayalım modunda oldu, hep.

Son zamanlarda eşini boynuna dolanan bir değirmen taşı olarak görmeye başlamıştı. Eşini vicdanına bir yük olarak kabul ediyor, artık taşıyamıyordu. Zaten hasta ve yaşlıydı. Son günlerini huzur içinde geçirmek, ölümünü ise sade bir şekilde karşılamak istiyordu. Sık sık evi terk eder olmuştu. Ama bu sefer başkaydı. Eşine mektup bırakıp yerini sadece kızlarına söyleyip, çekip gitti. Mektupta şöyle diyordu, “Gidişim sana acı verecek, üzgünüm, bana inan ve başka türlü yapamayacağımı anla. Benim evdeki durumum çekilmez oldu. Öteki nedenlerin yanı sıra, şatafatlı koşullar içinde, eskiden olduğu gibi, yaşamayı sürdüremedim ve benim yaşımdaki ihtiyarların göreneğine uyarak, dünyayı terk edip, yaşantımın son günlerini sessizlik ve yalnızlık içinde geçirmek istedim.

Sophia mektubu okuyunca kendini göle atarak intihara teşebbüs etti ama kurtarıldı. Daha sonraki intihar girişimlerinde de hep kurtarılınca açlıktan ölmeye karar verdi. Kızlarına çok yalvardıysa da, kızları verdikleri sözü tutarak nerede olduğunu söylemedi. Tolstoy hiç olmazsa, değirmen taşından uzakken biraz huzur buluyordu. 

Bir gün trene binerken rahatsızlandı Tolstoy ve istasyon yakının bir motele kaldırıldı. Hava çok soğuktu zatürre oldu. Gazeteler Tolstoy’un hastalığı ile ilgili haberler yapınca, Sophia kocasının yerini öğrendi. Halk akın akın istasyona geliyordu. Sophia da geldi. Ama içeri almadılar. İstemedi Tolstoy. Huzurlu ölmek istiyordu. Sadece kızı Tatiana’nın odasına girmesine verdi. Nasıl bir zindan yaratmıştı ki Sophie?

Sophia çok istedi, çok yalvardı eşini son bir defa görmeyi ama izin vermediler. Ta ki, Tolstoy’un bilinci kapanana kadar. Yaklaştı eşine; baş ucuna oturdu ve üstüne eğilerek ona veda etti ve suçlu olduğu her şey için bağışlanmasını yalvararak. Galiba aldığı tek cevap, birkaç derin iç çekmeydi. 

Öldüğünde 82 yaşındaydı. Tam istediği gibi, küçük, eski, sade bir odada, huzurla ve sakince veda etmişti hayata. Motelin dışında uğurlayan sayısız insan, yaptığı sayısız iyilik ve dokunduğu yüzlerce yürekle ve aklında, “Acaba köylüler, onlar nasıl ölürler,” sorusu ile.

Hadi gel de anla; evini böyle terk edecek kadar neler yaşadı acaba?

SOPHİA, VEDA EDERKEN NASIL VE NEDEN ÖZÜR DİLEDİ ACABA?

  • VE DEĞDİ Mİ, SOPHİA?

İfral TURGUT

12.11.2024 16:31:00

YAZARLAR


TURUNCU ELLERLE İZ BIRAKTILAR

“DEPREM DEĞİL, İHMAL CAN ALIR”

“KURAKLIK NEDENİYLE HUBUBAT EKİMLERİ YAPILAMIYOR”

UZUN SÜRE EKRANA BAKMAK GÖZ KURULUĞU SEBEBİ

CHP’Lİ BARUT’TAN SAĞLIKÇILARA DESTEK

CHP’Lİ ŞEVKİN: ADANA EN FAZLA KAPISINA KİLİT VURULAN İLLERDEN BİRİ

TÜRKİYE’DE EKİM AYINDA 165 BİN 138 KONUT SATILDI

DİYABET HAYATİ ORGANLARA ZARAR VEREBİLİR!

KIVANÇ: ADANA’DA 6 BÖLGEDE 128 BİN DEKAR YENİ YATIRIM ALANI OLUŞTURULDU

VALİ KÖŞGER: 80 AĞAÇ DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

SEYHAN KENT LOKANTALARINDA “ASKIDA YEMEK” UYGULAMASI

BİR ZAMANLAR KÜÇÜKSAAT MEDYANI

ERTAN SÜMER ADANA BÜYÜKŞEHİR BAŞKAN VEKİLİ

ADANA’DA KADINLAR İÇİN MAHALLE ELÇİLERİ PROJESİ

İŞVEREN VE ÇALIŞANLARIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

DUBAİ ÇİKOLATASI MECLİS GÜNDEMİNDE

4 MİLYON RUHSATLI, 36 MİLYON RUHSATSIZ SİLAH VAR