MESLEK ODALARI “ÖDENTİ” DEMEK Mİ?

Meslek odalarının, derneklerinin ödevi “üyelerinden” yalnız ödenti almak değildir; aldıkları ödentinin hakkını vermektir, üyelerinin haklarını aramaktır, sıkıştıklarında önlerini açacak ataklarda bulunmaktır

Meslek odalarının, derneklerinin ödevi “üyelerinden” yalnız ödenti almak değildir; aldıkları ödentinin hakkını vermektir, üyelerinin haklarını aramaktır, sıkıştıklarında önlerini açacak ataklarda bulunmaktır, bakış açılarını genişletmektir! Başka, ya da demokrasi aygıtlarının işlediği ülkelerde işleyişin böyle olduğunu sanmıyorum! Kuruma “yarar” sağlamadığını anlayanlar “ayrılmayı” da bir erdem sayıp koltuğu terk ediyorlar! Alman Başbakan Merkel’i anımsayın!

Bizde koltuğa oturan ne siyasi parti başında olanlar, ne de yıllardır oda başkanlığı yapanlar kalkmak istemiyorlar! İşin acı yanı, geçen onca yıllarda, birçok kez “geçtiğimiz 6-7 sene içerisinde kanatlarını açtı ve ne kadar büyük olduğunu gördü, Adana'ya ve Türkiye'ye kendisinin ne kadar büyük olduğunu da gösterdi” denilmesine karşın, aslında “hiç de” iyi gelişmeler olmadığını, Adana’da her geçen gün ekonomik daralmanın büyüdüğünü, bunun da nedeni olarak “geçmişte tarımla uğraşan çiftçiler, ağalık kültüründen geldiği için Adana ortaklık kültüründen uzak” sözleriyle karşılık veriyor, GİAD’e beş dönemdir başkanlık yapan Ömer Faruk Sakarya.

***

Sakarya’nın “Adana ortaklık kültüründen uzak” sözüne katılıyorum. Ancak, geçtiğimiz gün Özcan Aladağ’da aynı konuyu yazarken, haklı olarak şu tümceyi kurdu: 30 yıl önce gazetelerde yazdığımız haberleri, köşe yazılarını arşivden çıkararak incelediğimde yalnız bu kent adına karar verenlerin isimlerinin değiştiğini ama izledikleri yolun, yöntemin hiç değişmediğini gördüm!

Kurumlar, başarısızlıklarını gizlemek için oldum olası “sanal” gerekçeler arar! “İktidar” da öyle değil mi? Sanki yirmiiki yıldır ülkeyi yöneten, bugünkü “kötü” gidişin nedeni kendileri değilmiş gibi “aslı” olmayan gerekçeler sıraladıklarını, üstelik sıkça “dış odaklar” dediklerini, böyle bir olgu varsa da kendilerinden sorulması gerektiğini bilmeyen yok! GİAD başkanı Sakarya’nın sözleri ondan farksız mı? Başkanlığın birinci, ikinci dönemlerini anlatırken “6-7 sene içerisinde kanatlarını açtı” sözlerine yer verip; aslında ne açılan kanat, ne de Adana’da büyüme olmadığını anlayınca da “ağalık kültürü nedeniyle ortaklık kurulamıyor” saptamasını yaparak “kötü” gidişe gerekçe bulabiliyor!

***

Başta da söyledim. Üyelerinden ödentileri “neden” aldıkları, üretim ya da katma değer için “ne” yarar sağladıkları bilinmeyen kurumların “değişmeyen” başkanlarının, “değişmeyen” yöntemlerinin sonucu bunca yaşananlar! Birkaç yıl önce yaşamını yitiren, Aksaraylı bir Yargıç vardı Kozan’da. Kozan’daki varlıklı katmanların birbirine “küs” gibi, ya da birbirinin “yaşam alanına” saldıracak tutum içinde olduklarını, aslında bunun “çözülemeyecek” bir olgu olmadığını söylemiş, Aksaray’dan örnek vermişti. 

Demişti ki; Aksaray, Adana kadar varlıklı değil, başta da iklimi. Ancak Aksaray’daki gurbetçiler ev, bahçe, akaryakıt istasyonu almak yerine üretime yönelik araştırmalar yapıp, üçü/ beşi/ onu bir araya gelerek fabrikalar kurdular! Hem bölgenin ekonomik kalkınmasını sağladılar, hem de iş olanakları oluşturdular. Kozan’a bakıyorum. Sizin de gurbetçileriniz var, ancak hepsi ayrı yerlerde, üstelik Kozan’a katma değer katmayan yerlere paralarını yatırıyorlar, bu nedenle de ekonominiz iyi değil! 

***

İşte bunu yapacak “biri” olmalı! Adana’ya katma değer katmayan, ancak Adana’da salt sayısal varlığıyla övünülen birçok işletmenin, ya da varlığın önünü açacak olan da, onları bir araya getirecek olan da, yeni iş olanaklarının kapılarını aralatacak olanlar da meslek odaları/ dernekleri… Çünkü “var” olmalarının ilk nedeni de bu değil mi? 


Oktay EROL

9.06.2024 21:41:00

YAZARLAR


ADASO’DA YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMLARI KONUŞULDU

"ÜRETEN DE, TÜKETEN DE MAĞDUR"

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

“KALP SAĞLIĞI İÇİN HER YAŞTA HAREKET ŞART”

SEYHAN’I YÜREĞİR’E BAĞLAYAN YAVUZLAR KÖPRÜSÜ AÇILDI

TEKNOFEST ADANA İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!

ADANA’DA DİL DEVRİMİ KUTLAMASI

ERCAN: ADANA VE MERSİN’DE YUMUŞAK KATA DUR DE!

VETERİNERLERDEN DÜNYA KUDUZ GÜNÜ AÇIKLAMASI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ’NDE “ONUR ÖDÜLLERİ” DEMET AKBAĞ VE UĞUR POLAT’A

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI 4-13 NİSAN 2025 TARİHLERİNDE DÜZENLENECEK

YÜREĞİR’DE MİNİKLERE İTFAİYE EĞİTİMİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ GÖSTERİM VE ETKİNLERİ DEVAM EDİYOR

“TÜRKİYE’NİN MİLLİ SU REZERVLERİ YOK EDİLİYOR”

AKP’NİN EĞİTİME DESTEĞİ 4 LİRA

2025 ADANA’DA HUZURUN VE ESENLİĞİN HAKİM OLDUĞU BİR YIL OLACAK

SEYHAN BELEDİYESPORLU UTKU, SİVASSPOR FUTBOL AKADEMİSİNDE