Diva: İtalyanca bir kelime.. Kökeni, Latince "divus" (ilahi) ve "deus" (Tanrı) kelimelerine dayanır. Diva unvanı ilk defa 19'uncu yüzyılda yaşamış İtalyan soprano GuidittaPasta'ya verilmiştir. Pasta, sesini denetleyebilen, ses sınırlarını zorlayabilen ve olağanüstü sesi yanı sıra, sahnedeki oyun yeteneği ile zamanının bestecilerini büyüleyen bir ses sanatkarıdır.
Peki, ülkemizin bu tanıma uyan gerçek bir divası oldu mu acaba? Olmaz mı?
Müzeyyen Senar’ı anmak istedim. Bayılırım biyografi okumaya ve okuyanlarla sohbete. Müzeyyen’i okuyorum. Ve siz dostlarla paylaşmak istedim. Hayatı gerçek bir roman ama ben kısaca satırbaşlarını belirtip bir anısını sunacağım:
Atatürk’ün sanat ve eğitim dolu akşamlarından biri. Müzeyyen’i davet eder. Müzeyyen’in yanında şarkı sözlerinin olduğu bir defter vardır. Atatürk defteri inceleyince, “Sen bu şarkıların hepsini biliyor musun,” diye sorar. Müzeyyen başını öne eğip, mahcup bir şekilde, “Evet,” deyince. “Hadi birini söyle,” der.
Müzeyyen Üsküdar Musiki Cemiyetinde öğrendiği ilk şarkılardan birini söylemeye başlar:
“Mani oluyor halimi takrire hicabım.”
Şarkının bir yerinde Atatürk de önce mırıldanır şarkıyı ve sonra başlar Müzeyyen’e refakat etmeye: “Üzme yetişir üzme firakınla harabım.” Müzeyyen’e göre, galiba gözleri de biraz nemlenmiştir. Ve bir şarkı da kendisi ister, Müzeyyen’den:
Mestim bu gece, sen de bana mest olarak gel.
Peymâne-i şevkim gibi sevda dolarak gel.
Bilsen ne kadar döktü firakınla gözüm yaş.
Ey şuh, şu solan ruyimi gör de solarak gel.
Nedir bu firak? Atatürk neden bu akşam “firak” kelimesine bu kadar bu kadar odaklanmış, o alev gözler neden nemlenmiş acaba?
• KİM BİLİR, BELKİ DE BİR YERLERDE HALA BİR “FİRAK” ACISI VARDIR.
• KİMİN YOK Kİ?