MODERN DÖNER KAVŞAKTA, KURALSIZLIK HAD SAFHADA!

Işıksız döner kavşak günümüzde gelişmiş ülkelerde En ıslak bulvarlarda kentiçi ulaşımın rahat sağlanması amacıyla modern döner kavşaklar hizmete açılıyor.

 

Işıksız döner kavşak günümüzde gelişmiş ülkelerde En ıslak bulvarlarda kentiçi ulaşımın rahat sağlanması amacıyla modern döner kavşaklar hizmete açılıyor.

***

Adana, Türkiye'de modern döner kavşağa kavuşan kentlerden birisi. Gelişmiş ülkelerin izinden gitmenin haklı gururunu yaşaması beklenirken kurallar görmezden geliniyor. Trafik akışı eskisinden daha karmaşık hal aldığı görülüyor.

*** 

Kentin en modern döner kavşağı ama sürücüler tüm kuralları hiçe sayıyor. Kimse kimseye yol vermiyor. Araç geçiş üstünlüğünü anımsayan buna göre hareket eden yok. Sarıçam İlçesi yönünde gelip şehir merkezine doğru ilerleyen araclarla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden Şehir Hastanesi ve Yüreğir'den Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi ile Şehir Hastanesi yönünden gelen araçlar öncelik üstünlüğüne uymadıkları için araçlar birbirine giriyor. Bazı sürücüler adeta sinir krizi geçiriyor. 

***

Araçla buradan hiç geçmeyenler merak ediyor bu kavşağı. Merak edenler sabah modern döner kavşağı kuralına uygun geçebilmek icin bir kez olsun bu noktadan geçmelerini öneriyorum. 2 Eylül sabahı kurallara uygun geçebilmek için dakikalarca bekledim durdum. Başka araca çarpmamak ya da bir sürücü aracıma çarpmaması için ecel terleri döktüm.

***

Modern ışıksız kavşak nerede diye soran merak eden olabilir. Bu insanları daha fazla merakta bırakmayalım. Tabii ki Adana Şehir Hastanesi Modern Döner Kavşağı'ndan bahsediyorum.

***

120 metre çapındaki döner kavşakta proje gereği trafik ışıklandırma sistemi yok. Bu sistemle trafik kazalarının en aza düşürülmesi ya da hiç yaşanmaması hedeflendi. 

-Avrupa standartlarına uygun döner kavşak-

İtiraf etmeliyim ki, döner kavşağın Avrupa standartlarına uygunluğu tartışma götürmez. Adana'da ilk kez ışıksız ulaşım sağlanan kavşak olma özelliğini taşıyor. Amaç rahat ve konforlu ulaşım. Gelin görün ki uygulamaya bakıldığında şaşırmamak olası değil. Çoğu sürücüler trafik kurallarını hiçe sayıyor. 

***

Geçiş üstünlüğüne uyan sürücüyü hak getire! Dolayısıyla sabah mesai başlamadan önce ve akşam mesai saatleri bitiminde yoğunluk had safhaya ulaşıyor. Nedendir bilinmez biraz önce ifade ettiğim gibi kimse kimseye saygı göstermiyor, yol da vermiyor. Özellikle sabah saatlerinde mesainin başlamasına ramak kala insanlar direksiyona sarılıyor bunların çoğunluğunu doktor, hemşire, sağlık personelleri ve randevulu hastalar oluşturuyor. 

***

Oysa sürücüler geçiş üstünlüğüne uyma nezaketini gösterebilse hiçbir sorun yaşanmayacak. Araçlar düzenli olarak hareket alanında ilerleyecektir. Ama kurallar sürücüler için konulmamışcasına bir başıbozukluk yaşanıyor. Öne geçebilmek için birbirlerine el kol hareketi yapanlar, hatta araçtan inerek tartışanlar işi daha ileriye götürenler yüzünden trafik allak bullak oluyor. Onlarca araç dakikalarca ilerleyemiyor. Araçta bulunanlar hem huzursuz oluyor hem de mesaiye geç kalıyor. Hasbelkader o saatlerde Bakan ya da yüksek makamları temsil eden bürokratlar geçmiyorsa bu rezalet dakikalarca devam ediyor. Çünkü kavşakta sürücüleri yönlendiren trafik polisi de yok!

***

Böylece bin 550 yatak kapasiteli Şehir Hastanesi ile bin 150 yataklı Balcalı Hastanesi'ne ulaşım zaman zaman güçlükle sağlanabiliniyor. 

***

Modern döner kavşak, Adana Şehir Hastanesi’nin yanı sıra Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkelerine, yeni stadyuma, yeni adliye saraylarına ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne kolay erişim sağlamak amacıyla yapıldı. 

***

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Yüreğir ilçesi ayağına inşa edilen 120 metre çapındaki modern döner kavşakta trafik ışığı bulunmadığı gibi hem kazaların önleneceği hem de zaman ve enerji tasarrufu sağlanacağı hedefleniyordu. Oysa şimdi ciddi manada trafik karmaşası yaşanıyor. Geçmeyen pişman geçen bin pişman!

- Avrupa'da bu sistem, bizde ise kural ihlali yaygın -

Özellikle Avrupa ülkelerinde bu dev modern kavşak sistemi, yaygın,Türkiye'de ise trafik kurallarına uymama geleneği çok yaygın. Gidişat böyle devam ederse ki görünen köy kılavuz istemez ne kazalar önlenebilir ne de vakit ve enerji tasarrufu sağlanabilir. 

-Trafik seri akacaktı ama nerede?- 

Bilindiği üzere, Adana bu modern kavşakla ilk kez tanıştı. Avrupa'da bu tip kavşakların ülke ekonomisine gözükmeyen çok ciddi katkıları olduğu biliniyor. Umarız Türkiye'de de zamanla bu katkılar olacaktır. Torunum Kıbrıs'ta egitim gördü. Bu vesileyle birkaç kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gittim. KKTC'nin büyük ölçüde bu kavşaklar kullanılıyor. Sürücülerin kural ihlali yapmadıklarına da tanık oldum.

***

Darısı Adana'ya dolayısıyla Türkiye'ye.


Düzgün COŞKUN

2.09.2024 15:24:00

YAZARLAR


ÇOCUKLARDA ÇENE PROBLEMİNE DİKKAT…

YALBUZDAĞ: SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET ARTIYOR

4 BİN 555 ADET SAHTE PARFÜME EL KONDU

“İŞ CİNAYETLERİNDE SORUMLULAR YARGILANMIYOR”

ADANA’DA AVM’LERDE GIDA DENETİMİ

AÇIĞA ÇIKAN KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA  %107’LİK ARTIŞ

DİJİTAL LİRA TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREBİLİR!

SONBAHARIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAK ELİNİZDE…

HEDEF: YILLIK 5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ

HAYAT KURTARAN BURUNLAR ANKARA’DA EĞİTİLİYOR

HASTANE ÖLÜMLERİNİN 1. NEDENİ SEPSİS, HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN DE SORUMLUSU!

TURİZM ODAKLI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ PROJESİ

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI!

3 ADET “TESLA MODEL Y” KAZANMA ŞANSI

DENETİMLİ SERBESTLİK YÜKÜMLÜLERİ OKULLARI BOYADI

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

YÜREĞİR’DE NARİN İÇİN HATIRA KORUSU