NEDEN YAZDIM

1933’te, Cumhuriyetin 10.Yılı kutlama hazırlıkları başlamıştı. Atatürk, bu altı ilkeyi ifade edecek bir simge, amblem, rozet olsun istiyordu. Bu simge CHP’nin programı dışında, ilkelerini asırlar sonra da ifade edebilecek, anlamlı bir simge olmalıydı.

Üç gündür, İsmail Hakkı Tonguç’u, onun niçin devlette bu kadar önemli görevlere getirildiğini, getirildiği görevlerdeki başarılarının yanında, hiç durmadan ülke ve insanlarımız için nasıl çalışıp neler ürettiğini, kısacası getirildiği görevleri hak eden liyakatini anlatmaya çalışıyorum. Ama esas anlatmak istediğim, onu yakından tanıyanların bile, belki de çok azının bildiği bir görevin neden ona verildiğini anlatmak

Altı Ok: CHP’nin simgesi, ilkeleri ve rozeti… CHP, 1919 da başlayan Milli Mücadelede sivil direnişin çekirdeğini oluşturan Müdafaa-i Hukuk örgütlerinin temeli üstüne 9 Eylül 1923'te kuruldu. 

Başlangıçta parti programında üç ilke vardı: “CumhuriyetçilikMilliyetçilik ve Halkçılık.” 

1924’te halifelik kaldırınca, parti programına “Laiklik” ilkesi de eklendi. 

15 Mayıs 1931’deki III. Büyük Kurultay’da parti programına “İnkılâpçılık ve Devletçilik”  de eklenince partinin programındaki 6 ilke tamamlanmış oldu. 

1933’te, Cumhuriyetin 10.Yılı kutlama hazırlıkları başlamıştı. Atatürk, bu altı ilkeyi ifade edecek bir simge, amblem, rozet olsun istiyordu. Bu simge CHP’nin programı dışında, ilkelerini asırlar sonra da ifade edebilecek, anlamlı bir simge olmalıydı. 

İsmail Hakkı Tonguç Gazi Eğitim Enstitüsü’nde görevliydi. Almanya’da aldığı eğitimler arasında Grafik ve Tasarım eğitimi de almıştı. Türkiye’de bu tasarımı yapabilecek önde gelen kişilerden birisiydi. Görev ona verildi. Tonguç’un kafasında hemen bir amblem şekillendi. Ama bu amblem kusursuz, anlamlı, tarihe ve bilgiye dayanan bir tasarım olmalıydı.

Hemen atladı trene, İstanbul’a, Topkapı müzesine gitti. Gerekli izinleri aldıktan sonra, Türklerin tarih boyunca kullandığı okları inceledi. Çünkü her okun, yapımında kullanılan malzemeler, okların kullanılış amaçları, ebatları ve şekilleri farklıydı.

Dikkatli bir incelemeden sonra, gerekli gördüğü okları yanına alarak okula döndü. Çalışma arkadaşlarını belirledi ve hazırlanacak amblemin simgeselliğini anlattı.

  • Ok, ilerlemeyi, değişimi, açılımı, yücelmeyi anlatmalıydı.
  • Bir merkezden ayrılan oklar, yelpaze şeklinde birbirlerinden uzaklaşarak bütün evrene yayılmalıydı.
  • Her ok, Cumhuriyetin ulaşmak istediği hedefleri göstermeli, o hedefe doğru ilerlemeliydi. 
  • Okların beş tanesi düz iken, devletçiliği simgeleyen dördüncü okun dibinde bir  çentik olmalı,   ve Türkiye’de devletçiliğin katı ve müdahaleci bir sistem olmadığını ve karma ekonomik sisteme dayandığını ifade etmeliydi.

VE EN ÖNEMLİSİ

Altı ok, kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte olmalı, yani “TÜRK BAYRAĞI”nı da ifade etmeliydi. Başardı Tonguç Baba. Görevini yaptı.

Atatürk, Altı Ok amblemini ilk kez 10. yıl kutlama töreninde smokininin yakasına taktı. Aynı gün, CHP Genel Merkezi altı oklu amblemle ışıklandırıldı.     

1933’ten beri, 91 yıldır altı oklu amblem CHP’nin en önemli tarihsel mirası olarak varlığını sürdürüyor. 

 

Atatürk 10.yıl kutlamalarından bir ay sonra, Gazi Eğitim Enstitüsü’nü ziyaret ederek, kutlamalardaki başarıları dolayısıyla İsmail Hakkı Tonguç ve arkadaşlarına teşekkür etti.

NEDEN YAZDIM?

Çünkü mutlaka sizler de duymuş olmalısınız, ortalıkta dolaşan saçma sapan haberlere göre CHP, amblemde bazı değişiklikler yapmak, bazı okların rengini değiştirerek yeni anlamlar yüklemek ve o renkleri bir başka siyasi partinin ambleminden almayı düşünüyormuş.

Dilerim bu saçmalık, bu çılgınlık sadece bir yalandan ibarettir ve dilerim bu konuda başka bir yazı yazmak zorunda kalmam.

EĞER ÖYLE OLURSA,

  • NE YAZACAĞIMI BEN DE BİLMİYORUM<.

İfral TURGUT

11.08.2024 22:17:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI