NELER OLUYOR BÖYLE? /3

Ülkenin tarımsal alanlarını işleten çiftçiyi/ köylüyü kör yazgının önüne atıp, ormanlarını kimi zaman rant uğruna, kimi zaman sabote edilerek yangınla baş başa bırakmak bir başka “neler oluyor böyle” sorusu? Yanıtı, ertesi yıl betondan yapılarla karşımıza çıksa da şaşırtmıyor kimseyi!

Yurdun dörtbir yanında süren orman yangınları birçoklarının umurunda değil sanırım! Meclisi paylaşamayan, verilen söz hakkını yok sayan, bugüne dek verilmiş “tüm” soru önerilerini ret eden, Anayasa Mahkemesi’nin bağlayıcı kararına karşı gelen, sokak hayvanlarının alınan “ucu açık” kararla katledilmesine göz yuman, “devletin malı deniz” diyerek içinde yüzen kim varsa; yaptıklarının “yanlış” olduğunu söylemek suç, meclisin kürsüsündeki konuşmacıya yumruk atmak serbest!

Ülkenin tarımsal alanlarını işleten çiftçiyi/ köylüyü kör yazgının önüne atıp, ormanlarını kimi zaman rant uğruna, kimi zaman sabote edilerek yangınla baş başa bırakmak bir başka “neler oluyor böyle” sorusu? Yanıtı, ertesi yıl betondan yapılarla karşımıza çıksa da şaşırtmıyor kimseyi!

***

Bu yurdun toprakları/ ormanları neden böylesine anlaşılmaz biçimde yok ediliyor? Biliyorsunuz ormanlar ya sanayi ya da altın madenleri için yurttaşların tepkilerine karşın acımasızca yok ediliyor, ya da bir biçimde yakılarak küle dönüştürülüyor! Sonra da bir araya getirdiklerine “tek ağızdan”, avazları çıktığınca, sanki nedeni yurttaşçasına “küresel ısınma” çığlıkları attırılıyor?

Dedikleri gibi bir “küresel ısınma” kaygısı varsa, bunun nedeni “ormanları kesmeyin, tarımsal alanları bozmayın, doğayı bozguna uğratmayın” diye başkaldıran yurttaş mı? Bakın bir; son yıllarda yapılan Havalimanlarının yapıldığı alanlar tarım alanları değil miydi? Çukurova Havalimanı’nın yapıldığı sekiz milyon metrekarelik kara tarımın yapıldığı toprak değil miydi? Birlikte, gelecek için “neler oluyor böyle” diye sormak gerekmiyor mu?

***

İzmir’deki orman yangını üzerine herkesin düşünmesi gerek! Anakent belediye başkanı Cemil Tugay, yangının kentin gökyüzünü karartmasını değerlendirirken “bazı yerlerde yangın kolayca söndürülebilir gibiydi, ama oralara da yeterli müdahale olmadı, geç kalındı diye düşünüyorum” dedi. Neden kolayca söndürülmedi, neden yeterli karşı koyulmalar gerçekleşmedi, neden geç kalındı, bunun nedeni “iktidar” mı, yoksa yerel yönetimin “kamu olanaklarını” kullanma istencinin savsaklanması mıydı?

Yerel seçim öncesinde “iktidar” kanadından sıkça yinelenen bir söz vardı, “merkezi yönetim ile yerel yönetim el ele vermezse o şehre bir şey gelmez, Hatay’a geldi mi” anımsayın! Tugay’ın sözünü ettiği “kolayca söndürülmedi, yeterli karşı koyulmalar gerçekleşmedi, geç kalındı” demesinin nedeni böyle bir olguysa eğer “neler oluyor böyle” sorusu az bile!

***

Mecliste, sokak hayvanları yasası çıkmasının ardandan, “yasanının gerçekleşmesinde” emeği geçen milletvekilleri bir araya gelerek, “ortaya koydukları” ulaşılmaz başarı için “o an fotoğrafı” çektirmişler, “onun” da medyada yer almasını sağlamışlardı! Kimlerden alkış aldı bilmiyorum; kendi adıma üzülenlerdendim! Aradan bir/ iki gün geçmesiyle birlikte hayvanların “toplu katliamlarına” medyada rastlayınca “üzüntümün” yerindeliği beni şaşırtmadı! Olayı “utku” sayanların da “üzüntüsü” olmadı!

İzmir orman yangınında “hayvan bakımevine” sıçrayan alevler, birçok sokak hayvanına zor anlar yaşatmıştı! Bir de ormanı “evi bilen” hayvanlar vardı; onlara ne oldu? Kuşların tüneyecekleri ağaçlar kül olmuş, diğerlerinin yuvaları yanmıştı, yaşam alanları yoktu artık… Barınaksız kalan, aradığı yiyeceği bulamayan canlı ne yapar; düşünün isterseniz!

Sürecek 

 


Oktay EROL

21.08.2024 15:55:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI