NELER OLUYOR BÖYLE? /4

İnanın, “kime kızacaksam/ kızdığım” yerlerim ağrıyor! Açılan Çukurova Uluslararası Havalimanı bölgenin ekonomisini, turizmini artıracak düzeyde donanımlı olduğu söylendi!

Halkın “açlık sınırı” altında yaşamasını izlemek, sıkıştığında “şükredin” çıkışları yapmayı “çözüm” olarak anlatmak “iktidarın” alışkanlığı olduğu sürece, en önemlisi de “inandırıcı” bulanların sayısının hiç de azımsanmayacak çokluktalığı karşımızdayken “neler oluyor böyle” sorusunu herkes sormalı! Susunca, sessiz kalınca Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın “göz açıp/ kapama zamanında” gerçekleşen gidişi gibi oluyor! Durduk yerde Mersin’le tartışır suruma getiriliyor!

İnanın, “kime kızacaksam/ kızdığım” yerlerim ağrıyor! Açılan Çukurova Uluslararası Havalimanı bölgenin ekonomisini, turizmini artıracak düzeyde donanımlı olduğu söylendi! Daha ilk haftasında havalimanına gidip de “bitmemiş, araya sıkıştırılmış, sorunlu” demeyeni duymadım! Bunların yaşanacağını günlerdir anlatmaya çalıştık; anlamamayı kazanç sayanların umursamazlığı bu sonucu yaşamımızın içine koydu! Yalnız Adana için değil; Osmaniye’den Hatay’dan, Antep’ten, Maraş’tan gelen yolcular için de geçtiğimiz ilk hafta “hiç de” mutlu edici değildi!

***

Dışarıdan yazanlar için hava hoş! Adana’da yaşayan bazı yurttaşlar için, ya da Adanalıların bir bölümünün oyunu alan bazı vekiller için de hava hoş! “Adana’dan önemli bir değer gitti” düşüncesine inandırmak öyle zor ki onları! Kendilerinin “alkış” tutup, “Adana pankartları” açarak sallamaları yetmiyormuş gibi bir de herkesin aynı tutumu sergilemesini bekliyorlar! 

Adana’dan TRT giderken sevin, TCDD işlevsizleşirken sevin, havalimanı giderken sevin; sonra? Adana’nın toprağı var üreticiler hasat zamanında boğulur, nüfusundan ekonomisine değin küçülür/ işsizlik satıcı her geçen gün artar/ yoksulluk doruğa yükselir kimseden ses çıkmaz susulur, “köy gibi” denilen Adana’ya “koca köy” denilmeye başlanır umursanmaz; sırada ne var acaba?

***

Adanalı hiçbir zaman “Mersinsiz bir yaşam” düşünmedi ki! Mersin’in turizmine “en çok” katkıyı sağlayan da Adanalılardır! Birçok Adanalının, Mersin’in denize kıyı olan bölgelerinde, üstelik bazı yaylalarında dinlence yerleri olduğunu biliyorum! Sanki sorun Çukurova Havalimanı’nın yapılmasıymış/ Mersin bir havalimanı kazansıymış gibi, soru “Mersin’de Havalimanı istemiyor musunuz” diye soruluyor! Hepsi hazımsızlık, hepsi “ara açma” algısı…

Adana’ya komşu illerden gelenler için “hiçbir” ulaşım sorunundan söz edilmez! Osmaniye, Hatay, Antep, Maraş’a gitmek isteyen için de, oradan gelmek için de, Adana’daki havalimanına ulaşmak için de sorun yaşanmaz! Çukurova Havalimanı’na gitmek isteyen başta Adana, ardından komşu illerin yolcuları yaşadıkları akıl almaz zorluklar karşısında çömelip kaldı! Belli aralıklarla kalkan araçların istediği “kişi” başı” ücretten tutun, Adana yönünden havalimanına dönüldüğünde başlayan “yol” sıkıntılar biter gibi değil! Bir daha uçakla yolculuk yapmamaya ant içene bile rastladım! “Veresiye sürülen tarla” örneğini veren de var, “yangından mal kaçırır gibi yapılan bir açılış” diyen de! Kimden, kime karşı, neden; soruları bende yanıtsız kaldı!

***

Enflasyon iyiye gidiyormuş! Son birkaç gündür “iktidara” yakın “her şey, bilen” televizyon yorumcuları için “hiçbir” sorun yok! Emeklinin “açlık sınırı altında” yaşama nasıl tutunduğunun, asgari ücretlinin yaşadığı zorluğun, yurttaşın yaşadığı kaygıların “hiçbir” önemi yok! “Enflasyonda iyi sinyaller alınıyor” gerçekten, bunların yaşadıkları yer, baktıkları pencere nasıl bir yer, neden “eler oluyor böyle” sorusunu alaya alır gibi açıklama yapıyorlar anlamak zor! Şunu bilin, Adana yaşamak zor!

Sürecek 


Oktay EROL

22.08.2024 13:04:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI