NORMALİSTAN!

Eskiden çalıştığım gazetelerden birinde teknik servis müdürü vardı, “nasılsın?” diye hal-hatır soranlara gayet donuk bir ifadeyle şöyle derdi:

Eskiden çalıştığım gazetelerden birinde teknik servis müdürü vardı, “nasılsın?” diye hal-hatır soranlara gayet donuk bir ifadeyle şöyle derdi:

-Normal!

Onun “normal” olduğu günler gazetede mutlaka çözülmesi gereken sorunlar yaşandığını herkes anlardı!..

Bu açıdan bakınca “nasıl bir ülkede yaşıyoruz?” sorusuna aynı yanıtı verebiliriz:

-Normaaal!..

Seçimler yapılıyor mu? Evet yapılıyor. Seçilenler, seçildikleri makam ve mevkilere gelebiliyorlar mı? Genel olarak evet gelebiliyorlar.  Ancak, her zaman böyle olmayabiliyor. Bazı seçilenleri iktidar beğenmiyor. Anayasa ve yasaları aleni olarak çiğneyerek onları görevden alabiliyor. Kararları eğri bulanlar da doğru kabul edenler de aynı safta buluşuyorlar:

-Normaaaal!

Parlamento var. Sıklıkla seçim yapılıyor. Milletvekili olanlar parlamentoya giriyorlar. Yemin ediyorlar. Oturumlara katılıyorlar. Beşer dakikalık konuşmalar yapıyorlar. Ama bazı seçilmiş milletvekilleri, parlamentoya giremiyorlar. Bazılarının ise dokunulmazlıkları kaldırılıyor. Anında hapse atılıyorlar. Yasalar var. Anayasa var. Sadece “adalet” yok. Bu nasıl olabiliyor diye sorulunca büyük bir pişkinlikle yanıtlıyorlar:

-Normaaaal!

Siyasi bir cinayet işleniyor. Cinayet masası dedektifleri bütün ayrıntılarıyla olayı çözüyorlar. Bu bilgiler dosyalara giriyor. İşin ucu yukarılara doğru gidiyor. Her şey ayan beyan ortalığa saçılıyor. Cinayetin olası sanıkları, kendilerini aklayacak hukuk yoluna gireceklerine cinayeti haberleştiren gazetecileri hedef göstererek tehdit ediyorlar. Bu nasıl hukuk devleti diye “adalet” isteyenleri şöyle teskin ediyorlar:

-Normaaal!

Bir siyasi parti lideri Anayasa mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen tutulduğu zindandan çıkartılmıyor. Sanki olması gerektiği yerdeymiş gibi kabul ediliyor. Bu tuhaflığı soranlara da yanıt hazır:

-Normaaal!

Koca ülke, her duvarında ayrı bir adaletsizlik olan devasa bir hapishane haline gelmiş durumda… Bunu ancak içerdekiler ve onların yakınları hissedebiliyorlar. Herkesin derdi kendine diye düşünülüyor. Ne dersiniz?

-Normaaal!

Ormanlar hunharca talan ediliyor. Çok az sayıda insan canlarını dişlerine takarak kışın yağmurda karda, yazın cehennem sıcaklarında dozerlerin karşısına bedenleriyle çıkıyorlar. Esas görevi ormanları korumak olanlar yağmacılara yollar açıyorlar. Ayıp olmuyor mu?

-Normaaal!

Geçmiş yıllarda bir nebze de olsun kamuoyu denilen yurttaş tepkisinden çekinilirdi. Artık böyle şeyler kalmadı. Her işlerinin olağan karşılanmasını talep ediyorlar. Aşırılıkların hepsine “normal” damgası vurulunca ülkeye bir de “mahlas” isim gerekiyor:

-Normalistan!

 

 


Nazım ALPMAN

11.07.2024 11:01:00

YAZARLAR


PATILI DOSTLAR YENI YUVALARINI ARIYOR

NENNİOĞLU: SORUNLARIMIZI BAKANLIĞA İLETTİK

ÇİFTÇİ ÜRETSİN Kİ BU ÜLKE AÇ KALMASIN

ÇUKUROVA HAVAALANI’NDA KRİTİK SORULAR

YUMURTALIK’TA TEMİZLİK!

TEV’DEN AYLIK BURS DESTEĞİNDE ARTIŞ

KAMU SPOR OYUNLARI ADANA’DA BAŞLIYOR

SEYHAN’DA TEMİZLİK SORUNUNU KARARLILIKLA ÇÖZECEĞİZ”

SEYHAN BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİME DESTEK:

DOĞUKAN ERCİYAS’A MİLLİ ONUR

TEMMUZDA 276 BİN 615 TAŞITIN TRAFİĞE KAYDI YAPILDI

ADANA ALTIN KOZA’DA ORHAN KEMAL EMEK ÖDÜLLERI’NIN SAHIPLERI BELLI OLDU

BÜYÜKŞEHİR’DEN ADANA’YA KURS MERKEZLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARI 23 HAFTADIR VERGİDE ADALET İSTİYOR

ADANA ESOB BAŞKANI NİYAZİ GÖĞER'DEN HAVAALANI AÇIKLAMASI

ADANA’DA MİLLETVEKİLİ TABLOSU DEĞİŞTİ

ÖZGÜR ÖZEL: “YAPAMIYORSAN BIRAK, BİZ YAPARIZ”