ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN DİYEMİYORUM

Yarın 24 Kasım Öğretmenler Günü. Türk Dil Kurumu sözlüğünde, "Mesleği bilgi öğretmek olan kimse" olarak tanımlanır. Öğretmen özel ve resmi eğitim kurumlarında çalışan, ulusal eğitim müfredatına uygun olarak öğrencilere ders veren kişidir.

Yarın 24 Kasım Öğretmenler Günü. Türk Dil Kurumu sözlüğünde, "Mesleği bilgi öğretmek olan kimse" olarak tanımlanır. Öğretmen özel ve resmi eğitim kurumlarında çalışan, ulusal eğitim müfredatına uygun olarak öğrencilere ders veren kişidir. 

Peki, öğretmenler kendilerini nasıl tanımlıyor. Sorunları var mı, varsa çözümüne yönelik üstün caba gösteriyorlar mı, bu çaba sonucu istedikleri talepler yerine getiriliyor mu? Hak arama mücadelesi verirken kolluk kuvvetlerinin orantısız gücü sonucu yerlerden sürükleniyor mu, yoksa baş tacı mı ediliyor? Protesto eylemi gerçekleştiren öğretmenin kendisini ifade etmesine izin veriliyor mu, yoksa susturuluyor mu?

Kısacası günümüzde öğretmenler mutlu mu, huzurlu mu, refah denilince ne anlıyor? Hafta geçince aynı pantolonla okula gelmek mecburiyetinde kalan öğretmenin haleti ruhiyesinden anlayan var mı?

Bu sorulara cevap bulmaya çalışıyorum, ama kafamdan geçen tanım, TDK sözlüğündeki teknik tanımla çelişiyor. 

Hadim olmayarak "Öğretmen" denilince şunu anlıyorum: Kira parasını ödemekte güçlük çeken, ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken nefesi tıkanan, tiyatro, sinema ve eğlenceyi unutan kişidir. 

Öğretmen, çok istediği halde iyi giyinemeyen, 5 yıldızlı otellerde tatil yapamayan, lüks otomobil hayalini kurarken, bisiklete binmeye razı olan kişidir. 

Öğretmen, birlik, bütünlük ve dayanışma ruhu taşıyan, barıştan hak ve hukuktan yana olan, cebindeki üç-beş kuruşu daha fazla bilgi adına kitaba veren, ders anlatırken, açlıktan mide sancısı çekerek, kelimeler boğazında düğümlenen kişidir. 

Can kurtarmak için sınıfı kan merkezine dönüştürerek damarlarındaki son damla kanı esirgemeyen aydınlık yüzlere Öğretmen denir. Sorarım siz değerli okur ve paydaşlarıma

teknik tanımlamaya gerek var mı, "yok" dediğinizi duyar gibi oluyorum. Zaten ben de öyle düşünüyorum. 

Hayat pahalılığı altında inim inim inleyen, eşi ve çocuklarıyla yemek yiyebilmek için lüks restoranın kapısından içeri girmekten imtina eden, banka kredisiyle yaşam mücadelesi veren öğretmenlere "24 Kasım Öğretmenler Günü’nüz kutlu olsun demek neyi ifade eder. 

Kusura bakmasınlar eli öpülesi tüm öğretmenlerden özür diliyorum. Gününüz kutlu olsun demeye dilim varmıyor, yüreğim de el vermiyor.


Düzgün COŞKUN

23.11.2024 22:40:00

YAZARLAR


TÜRK'ÜM VE KÖY ENSTİTÜSÜ MEZUNU EMEKLİ BİR ÖĞRETMENİM...

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR

DEMİRÇALI’DAN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

“KAHVERENGİ KOKARCA EKONOMİK TEHDİT HALİNE GELDİ”

"HAYATIN HAKKINI VEREN ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK"

“YOKSULLUK ÇOCUKLARIN GELECEĞİNİ TEHDİT EDİYOR"

“HER ALANDA DAHA ÇOK KADINA İHTİYAÇ VAR”

PAMPAL, “DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ.”

CEYHAN’DA ZABITA DENETİMİ

ÜZÜNTÜSÜNÜ GÖSTERMİYOR VE SÜREKLİ İYİ OLDUĞUNU SÖYLÜYORSA DİKKAT!

“ÖĞRETMENLİK BİLGİ, ŞEFKAT, HOŞGÖRÜ VE FEDAKÂRLIK MESLEĞİDİR”

“ÜLKEMİZDE DİŞ HEKİMİ ENFLASYONU YAŞANIYOR”

BULUT, UÇUŞ İPTALLERİNİN NEDENİNİ SORDU