ÖNEMSİZ BİR YAZI

Bu başlık bir sitemdir, dostlar. Yazı önemsiz çünkü anlatmak istediği kişi de önemsiz ki, çoğu kimse tarafından bilinmiyor. Kurtuluş Savaşı kahramanlarından olmasına rağmen, adı tarih sayfaları arasında unutulup gitmiş.

Bu başlık bir sitemdir, dostlar. Yazı önemsiz çünkü anlatmak istediği kişi de önemsiz ki, çoğu kimse tarafından bilinmiyor. Kurtuluş Savaşı kahramanlarından olmasına rağmen, adı tarih sayfaları arasında unutulup gitmiş.

Ali Osman Efe… Namı diğer Arap Ali Osman. Afro-Türklerden. Gelmiş bizi, adetlerimizi, geleneklerimizi, milletimizi öyle benimsemiş ki, bizden fazla biz olmuş. 

Yunanlar, “Mavro” dediler ona. Yani “Siyahi.”  Bergama'nın Alibeyli köyündendi. 12 kişilik bir çete kurdu. Yunanlılara korku salıyordu, Mavrolar.Özellikleİzmir'in işgalinden sonra milis kuvvetleriyle Yunan birliklerine kan kusturuyordu. Başına, 300.000 drahmi ödül koydular, ondan kurtulmak için.

Kuva-yı Milliye karargahından kendilerine katılmaları istenince, Soma'ya gitti kızanlarıyla. Batı Anadolu'nun Yunan işgalinden kurtarılması için çarpıştı

Bir gün Yunanlıların işgal ettiği Bölcek köyüne gidiyordu. İçimizde kahpeler de vardı. Haber uçuruldu hemen ve Giritli Rum askerlerle, Yunanlılar pusuya yattılar. Mavrolardan intikam alma fırsatıydı. Karşılıklı çatışmada, Arap Ali Efe yaralandı, iki askeri ise şehit oldu. Öldüğünü sandılar askerleri ve geri çekildiler.

Arap Ali Osman Efe sürünerek bir buğday tarlasına girmişti. Öldüğünden emin olmak isteyen bir subay ve üç asker takip etti Efe’yi. Hiç de zor değildi takip çünkü akan kanı geçtiği yeri kırmızıya  boyuyordu. Yetiştiler Efe’ye ama kendilerini çağıranın ölüm olduğunun farkında değillerdi. Yaralı olduğu halde dördünü de öldürdü, Efe.

Duydunuz mu “Kırmızı Buğday” türküsünü? Bu olayı anlatmak için yakılmıştı, Efe’ye.

“Kırmızı buğday ayrılmıyor kanından,
Can bulaşmış Ali Osman Efe'nin canından,
Kurşun girmiş Efemin dört bir yanından...” 

İyileşti,Arap Ali Efe. 200 kişilik bir kuvvet topladı ve Balıkesir' de Yüzbaşı Kemal Bey'in emrine girdi. Milli Mücadele yıllarında Kuva-yı Milliye ordusunda Yunanlılara karşı mücadelesi devam etti.

Menemen'de Kubilay olayından evvel tehlikeyi görmüş, çevresindekileri uyarmıştı. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Gazilik madalyasına layık görülerek ödüllendirildi. 

1951 yılında Bergama'da vefat etti Gazi Arap Ali Osman Efe Mezar taşındaki kitabe sanki hayatını anlatıyor.

Korku nedir hiç bilmezdi.

Vatan için dağlarda gezdi.
Nice düşman başı ezdi.
Erdi bir gün bu hedefe...
Bu mezarda bir kahraman yatıyor,
Adına türkü yakılmış bir efe.

RUHU ŞAD OLSUN.


İfral TURGUT

24.12.2024 18:33:00

YAZARLAR


VERGİ DENETİM SEKTÖR İÇİN BAŞARI GETİRECEK BİR OLGUDUR

“DOĞAL AFETLER ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

VERGİ DENETİM SEKTÖR İÇİN BAŞARI GETİRECEK BİR OLGUDUR

CEYHAN BELEDİYESİ’NDEN YILBAŞI DENETİMİ

YARININ KÖYLERİ ADANA KÜRKÇÜLER DİJİTAL MERKEZİ 1. YILINI TAMAMLADI

TGC YIL SONU DEĞERLENDİRMESİ

"TARIM VE GIDADA PESTİSİT SORUNUNA İKTİDAR NEDEN OLUYOR"

ADANASPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

TGC: TSYD’YE KAYYUM KARARINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

TGC: HALK TV VE KRT TV’YE YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUZ

2024 ZOR YILDI, 2025 DAHA ZOR YIL OLACAK

Aydın SİHAY/ADANACA

KUBİLAY, KOZAN’DA ADINA YAPILAN ANITIN ÖNÜNDE ANILDI

“TELLİDERE DÜĞÜN SALONU AÇILDI”

İMO, 70. KURULUŞ YILINI KUTLADI

KARALAR’DAN AKARCALI MAHALLESİ’NDE HİZMET BULUŞMASI

GENÇ MUCİTLER BİR ARAYA GELECEK