“PERŞEMBEYİ, ÇARŞAMBANIN GELİŞİNDEN ANLAMAK…”

“Yüzyılın yıkımı” deprem sonrasında da aynısı yaşanmıştı, yanan ormanlar konusunda da, Covid 19’un bilinmeyenleri konusunda da, şimdi Narin konusunda da…

Diyarbakır’da ondokuzuncu/ okulların açıldığı gün “cansız bedeni” bulunan sekiz yaşındaki Narin Güran’ın yaşadıkları tüm medyada “soluksuz” sürüyor! Deprem zamanı “yeraltı uzmanı”, salgın sürecinde “bilim insanı”, ekonomik daralmalarda “ekonomist” olan “her şeyi bilen” isimler, şimdi de “dedektif” gibi iz sürmeye başladı! Bu sondan “geriye” gidilerek biçimlenen yaşamlar “bir” çıkmazın da işareti değil mi? Olaylar yaşanıyor, “film” geriye sarılıyor, mobese kameraların görüntüleri/ geçen araçlar/ bölgedeki yoğunluklar anımsatılıyor, olayın “suçluları” bulunuyor! 

“Yüzyılın yıkımı” deprem sonrasında da aynısı yaşanmıştı, yanan ormanlar konusunda da, Covid 19’un bilinmeyenleri konusunda da, şimdi Narin konusunda da… Konuşmak “sorunu” çözmüyor ki! Bir daha “yaşanmaması” için gerekli önlemlerin/ eğitimlerin alınmasının gerçekleşmesini sağlamıyor ki! Öyle olsaydı eğer Gölcük depreminin ardından olan sarsıntılarda bu denli yaşamını yitirenler olmaz, geçtiğimiz yıllarda yanan Marmaris orman yangınlarının ardından doğa katliamı yaşanmaz, 2018 yılının oruç ayında/ Ağrı’da cansız bedeni onsekiz gün sonra bulunan dört yaşındaki Leyla Aydemir katliamının ardından “benzeri” olaylara tanık olmak zorlaşırdı!

***

Bu bir “öngörü” konusudur! Ülkenin sistemi “belirsizlikler” üzerine kurulmuşsa, örneğin yılsonu “döviz kuru” konusunda yılda üç/ beş kez değişiklikler oluşuyorsa, “2024 yılı emekli yılı” denilerek emeklinin iyi yaşaması amaçlanırken “açlıkla” sınanıyorsa, “artık enflasyon bitecek” denilerek verilen tarihlerin hiçbiri tutmuyorsa, toplumsal yaşamda karşılaşılan olaylara yapılan yorumlar da “hiçbir anlam” taşımıyor! Üstelik “konuşulacak” başka konuların kapatılmasına/ unutturulmasına, en önemlisi “algı” yoğunlaşmasından başka hiçbir etkisi de olmadı!

Narin kayboluyor, kaybolduğu köyde kimsenin ağzını bıçak açmıyor, sorulan soruların gizemli perdesini kimse aralamaya cesaret edemiyor; cehalet, korku, biat… Ne zaman ki sosyal medya üzerinde baskılar artıyor, gerçek/ yalan bir sürü “yakıştırmalar” medyada dolaşmaya başlıyor, güvenlik güçlerinin yaptığı “dar alanda” sonuç alınması zorlaşıyor! Ne zaman ki “iktidarın” konuya ilişkin “olayın aydınlanması için her şey yapılacak; arkasındayım” sözlerinin ardından, o güne dek “tek söz” söyleme gereği duymayan ya da geçiştirici tümcelerle anlatılan konu “bazı medya” kuruluşlarında günün değil, son günlerin konusu oluyor; işte asıl sorun da bu! 

***

Elbette ekonomi de, toplumsal olaylar da şiddet de, orman yangınları da, salgınlar da, depremler de konuşulacak; enine/ boyuna “bilenler” tartışacak ki bir sonrasında “oluşabilecekler” önlensin! Yeni katliamlar, yeni can yitikleri, çocuk cinayetleri, yeni kazalar olmasın! İnsanlar çocuklarını korkmadan mahalle bakkalına gönderebilsin, yüksek beton yapılarda korkusuzca oturulabilsin, ülkenin oksijen deposu ormanlar korunabilsin!

Hani “ne oldu”; iyi bakın! Onbinlerce insanın yaşamını yitirdiği yüzyılın yıkımının ardından, buna “neden” olanlara/ bundan sonra olacaklar için ne yapıldı, yeni yerleşim yerleri konusunda hangi iyileştirmelere gidildi, hangileri gerçekleştirildi, yurttaşın yaşamı ne denli kaygıdan uzaklaştı?

***

Bugün Narin’i konuşanlar, yeni Narinlerin aynı ya da benzerlerini “yaşamaması” için verecekleri uğraşı önemsiyorum! Narin’in cansız bedeninin bulunduğu gün açılan okullarda yapılan eğitim “korku” yerine insan/ bilim/ sağlık/ doğa üzerine kurulmadıkça, “insan, doğa, bilim sevgisi” aşılanmadıkça, yenileriyle karşılaşmak kaçınılmaz, “algı” haberciliği de yaşamımızın bir parçası olmaktan uzak durmayacak! Asıl olan “perşembeyi, çarşambanın gelişinden anlamaktır”; “iyi yaşamanın” başka yolu da yok! 

 


Oktay EROL

13.09.2024 17:46:00

YAZARLAR


DÜNYA ÇOCUKLARI ADANA’DA BULUŞACAK

TUNCAY DAĞLI’NIN YENİ KİTABI; “SIRILSIKLAM HAYAT”

YÜREĞİR BELEDİYESİNDEN ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

“İSŞİZ VATANDAŞA YASAL TAKİP BAŞLATMAK VİCDANSIZLIK”

YUMURTALIK BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÇORBA

ALTIN KOZA TÜRKİYE’NİN MARKASIDIR

1,5 ADANA DERECEYE GİRDİ

AV TURİZMİ İHALELERİNİN İPTALİNİ İSTEDİ

YANGINDAN ETKİLENENLERE PSİKO-SOSYAL DESTEK

HALKÇI BAŞKAN HALKIN ARASINDA

CANNES’DAN BERLİN’E, 2024’ÜN ÖDÜLLÜ FİLMLERİ ADANA ALTIN KOZA’DA

TEKİN: SORUNLARI VE İHTİYAÇLARI YERİNDE TESPİT EDİYORUZ

ADANASPOR’DA HEDEF İLK 7

ÇOCUKLARDA ÇENE PROBLEMİNE DİKKAT…

YALBUZDAĞ: SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET ARTIYOR

4 BİN 555 ADET SAHTE PARFÜME EL KONDU

“İŞ CİNAYETLERİNDE SORUMLULAR YARGILANMIYOR”