RABİNDRANATH TOGORE

Babası varlıklı bir din adamı. Özel öğretmenlerle yetişti. 7 yaşında hukuk okumak üzere Londra'ya gönderildi. Burada edebiyat kültürünü de geliştirdi.

Babası varlıklı bir din adamı. Özel öğretmenlerle yetişti. 7 yaşında hukuk okumak üzere Londra'ya gönderildi. Burada edebiyat kültürünü de geliştirdi.

Dünya görüşü değişiyordu. Hindistan'ın geleneksel kast sınırlarını aşarak, Hindu dininin tekelci ve   gelenekçi çemberini kıran bir olgunluğa ulaştı.  

Mucize ve kerameti bir yana iten, her şeye egemen mutlak ve yanılmaz bir kuvvet yerine, bilgelik ve aşkın esin kaynağı olan insan ve dünyayı kavrayan, yücelten bir varlığa inanmaya başladı. Tanrı’yı tek bir cümleyle tanımlıyordu: "Tanrı tektir ve biçimi yoktur, ama bin bir amaçla, bin bir şekle girer."

İnandığı  ülküleri kardeşlik, ahlaklılık, insan severlik, kadınlığın yükseltilmesi, kastların kaldırılmasıydı. Bu da doğal olarak, klasik Hinduizmin karşısında olmak demekti. .  

22 yaşında yazmaya başladı. O yıllarda Bengal Hindistan'ın her bakımdan canlı ve ileri bölgesiydi. Din, edebiyat, politika alanlarında yeni görüşler beliriyordu. Kendisinden önce edebiyatta yenilik yapmış olanlar vardı ama Togore   kendisini tutuculuktan kurtaran ilk şair ve yazar olarak tanındı. 

İlk şiiri "Sabah Şarkısı" şiddetli eleştirilere uğradı. Ama   doğa ve insan sevgisinin yoğun olduğu Kitan Jali adlı şiiri de yazınca ünü dünyaya yayıldı.  

Hindistan'ın İngiliz emperyalizminin boyunduruğundan kurtulması için büyük çabalar harcadı. Bunu hep ılımlı bir üslupla yaptı. Edebiyat alanındaki başkaldırısını yeterli bulmuyordu. Gençliğin milliyetçi bir eğitimle yetiştirilmesi amacıyla “Sükûn Barınağı” adlı bir okul kurdu, Batı ve Hint geleneklerini kaynaştıran bir Üniversitesinin oluşumuna da katkıda bulundu.   

1913'te yazdığı “Gora” adlı romanıyla Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. İngiltere kendisine "Sir" unvanını verdi. Ama bir yandan da katliama devam ediyordu.  Tagore bir şeyler yapması gerektiğine inanıyordu. Genel Valiye bir mektup yazarak Sir unvanını iade etti. Artık Gandi'yle beraberdi. 

Atatürk hayranıydı.  Atatürk’ ün milliyetçi ve reformcu hareketlerini örnek aldığını, Atatürk’ü Asya kıtasını yeniden uyandıran kişi olarak tanımlıyordu. 1922’de Türkiye’ye geldi ama Atatürk’le görüşmesi kısmet olmadı. Ama Atatürk’ten bir ricası vardı. Kitap istiyordu. Atatürk de özenle seçtiği 41 kitap gönderdi.  Kitaplar Tagore'nin kurduğu üniversitede hala sergileniyor ve kitapların önünde de “Türk halkının armağanıdır” şeklinde bir plaket var.

Togore 67 yaşında resim yapmaya başladı. Emperyalist sistemlere karşıtlığı ve üstün yeteneğiyle dünyanın sayılı şairleri arasına girdi. 7 Ağustos 1941'de doğduğu şehir Kalküta'da öldü.

Atatürk’le nihayet öldükten sonra buluştu. Nasıl mı? Özgürlüğün  değerini en iyi bilen milletlerden Küba halkı, Havana’nın en işlek caddesinde dünyada özgürlüğü en güzel simgeleyeceğine inandığı Atatürk’ün bir büstünü yaptırdı ve hem sağına hem soluna hayatını özgürlük savaşına vermiş iki kahramanın büstünü koydu. Sağındaki Togore idi. Solundaki mi? Onu da bir başka vesileyle anarız.

HEPSİNİN RUHLARI ŞAD OLSUN!+


İfral TURGUT

20.10.2024 20:47:00

YAZARLAR


ZORLUDEMİR: SANATIN HER YÖNÜ İNSANLARI MUTLU ETMEKTİR

ADANA BAROSU’NDA VOLKAN BÖKE DÖNEMİ

KADIN VOLEYBOLCULAR KAYBETMİYOR

ADANA LEZZET FESTİVALİ, LEZZET ŞÖLENİ YAŞATTI

TESBİH VE DOĞAL TAŞLAR FUARINI 412 KİŞİ GEZDİ

ADANA’DA GIDA GÜVENLİĞİ TARTIŞILDI

TIP ÖĞRENCİLERİNE ‘TEMEL YAŞAM DESTEĞİ’ EĞİTİMİ

ADANASPOR'DAN 4-1 YENİLGİ AÇIKLAMASI

ADANA SEYHAN NEHRİ’NİN BU HALİYLE BİR BAŞKA GÜZEL

TABİP ODASI’NDAN YENİDOĞAN SKANDALINA AÇIKLAMA

ADANA’YA GELDİLER, CİĞERİMİZİ YEDİLER…

ADANA’DA YAŞLI HASTA ÇETESİ İDDİASI VE YANITLAR

ÇOCUKLAR İÇİN ‘KİTAPLA BÜYÜ SAĞLIKLA GÜÇLEN’ ETKİNLİĞİ

SAĞLIK HARCAMALARINDA VATANDAŞ ÖZEL HASTANELERE YÖNELDİ

SİGORTALI ÇİFTÇİ SAYISI 460 BİNE DÜŞTÜ

EN İDEAL BESİN ANNE SÜTÜ

ANAHTAR GÖSTERİM İÇİN GÜN SAYIYOR