SABAHATTİN EŞBERK’E VEFA SÖZDE Mİ ÖZDE Mİ?

“Vefa”yı düz bir kelimeden ibaret olarak görebilirsiniz.

“Vefa”yı düz bir kelimeden ibaret olarak görebilirsiniz. 

Ya da “Vefa’yı İstanbul’da bir semt adı olarak da anımsayabiliriz.

Halbuki “Vefa” kelimesi o kadar çok anlamlıdır ki saymakla bitiremezsiniz.

Mesela  bir dostu ziyaret etmek vefalı davranmaktır.

Mesela ameliyat olmuş ya da rahatsızlanmış hasta ziyaretine gitmek hem vefalı davranıştır hem de hasta kişiye moral vermektir.

Mesela vefat etmiş bir yakınınızı, bir dostunuzu, bir meslektaşınızı ya da bulunduğunuz kente, ilçeye, köye, mahalleye hizmet etmiş bir insanın kabrini de ziyaret etmek vefalı bir davranıştır.

“Vefa” bir kelimeden ibaret ya da İstanbul’da bir semt adı olmaktan çok ötedir.

***

Dün, Yüreğir Belediyesi Kurucu Başkanı merhum Sabahattin Eşberk’in vefatının yıldönümü idi.

11 Eylül 1993’te vefat eden Yüreğir ilçesinin Kurucu Belediye Başkanı
Sabahattin Eşberk, ölümünün 31. yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Anma törenine merhum başkan Eşberk’in yakınları, Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı,CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, önceki dönem CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, CHP Yüreğir İlçe Başkanı Sabri Sarı ve dostları katıldı.

***

CHP’li bazı milletvekilleri ve CHP’li bazı belediye başkanları sosyal medya hesaplarında yayınladıkları paylaşımlarla merhum başkan Sabahattin Eşberk’i andıklarını ve yaptıkları hizmetlerin unutulmayacağından bahsettiler.

Demek ki Yüreğir Belediyesi Kurucu Başkanı Sabahattin Eşberk Adana için, Yüreğir için hizmetler etmiş. 

Mesela geçmiş dönem Yüreğir Belediye başkanı Fatih Mehmet Kocaispir de merhum başkan Sabahattin Eşberk’i unutmayan isimlerden birisiydi.

***

Bu kadar iyi anılan ve hizmetlerde bulunmuş bir insanın ismi sadece vefatının yıldönümlerinde hatırlanmamalı. O’nun isminin her zaman hatırlanacağı bir yere ismi verilmeli..

Kaç kez yazdım hatırlayamıyorum.

Belki yazdığım yazının muhatapları bıkmış olabilir, ama ben bıkmadan yine yazıp hatırlatacağım.

Yukarıda da belirttiğim gibi daha önce yazdım, hatırlatmak için tekrar yazayım.

Konuyla ilgili en son 24 Temmuz 2024 tarihinde yazmışım.

Peki ne yazmışım hatırlatayım

***

Vefalı olmak özde mi, sözde mi?

Bu yazıyı aylar önce yazmıştım. Yavuzlar Köprüsü’nün yapımında sona yaklaşılıyor.

Öncelikle şunu belirteyim. Belki insanlar diyecek ki Sabahattin Eşberk isminin köprüye verilmesini neden bu kadar ısrarla yazıyorsan, hatırlatıyorsun. Sabahattin Eşberk ile bir yakınlığım yoktur. Merhum Eşberk, Yüreğir Kurucu Belediye Başkanı olduğunda bu ilçenin kahrını çok çekti. Şimdiki başkanlar tabirimi mazur görsünler Yüreğir’in “Kaymağını” yiyorlar. Yani Sabahattin Eşberk yokluklar içerisinde hizmet veriyordu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, önceki başkan Hüseyin Sözlü döneminde başlatılan Yavuzlar Köprüsü’nde çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Karalar, sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarında, “Yavuzlar, Kazım Başer, Sinanpaşa, Tahsilli ve o civardaki halkımız bu köprüyü çok istediği için köprünün devamını yapmaya başladık. Adana'mız için hayırlı olsun.” Müjdesini verdi.

Başkan Karalar’a 1 Ocak 2020 yılında ‘5 Ocak Kurtuluş Yarı Maratonu ve Halk Koşusu’ ile ilgili düzenlediği basın toplantısında hem soru yöneltmiş hem de öneride bulunmuştum. Başkan Karalar, önerime sıcak bakmıştı.

Sabahattin Eşberk 1989 yılında Yüreğir Belediye Başkanlığı’na seçilirken, 1993 yılında vefat etmişti.

Yüreğir Belediye önceki Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, daha sonrasında Sabahattin Eşberk’in adını Güneşli Mahallesi 1000 sokağa vererek ismini yaşattı.

Kocaispir, Sabahattin Eşberk’in adını yaşadığı sokağa verip, aynı zamanda Eşberk’in kabrini ziyaret edip dua ediyorsa ve vefanın İstanbul’da bir semt adı olmadığını hatırlatıyorsa, Başkan Karalar da eğer o günkü önerime olumlu bakmasında samimiyse konuyu Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşıyacağını umuyor ve meclis üyelerinin hiçbirisinin karşı oy kullanacağını sanmıyorum.

Umuyorum ki, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar harekete geçer ve yapımına tekrar başlanan köprüye “YAVUZLAR SABAHATTİN EŞBERK KÖPRÜSÜ” ya da “SABAHATTİN EŞBERK KÖPRÜSÜ” adını yazdırmayı başarır…

Vefa İstanbul’da bir semt adımıdır yoksa gerçekten vefalı olmak mıdır, izleyip göreceğiz.

Başkanların söylemleri sözde midir, özde midir onu da izleyip göreceğiz. Sözlerinizde ne kadar samimisiniz ona da şahit olacağız.

***

Dün Sabahattin Eşberk’in vefatının yıldönümüydü ve CHP’li milletvekilleri ve CHP’li belediye başkanları yaptıkları paylaşımlarla merhum başkanı unutmadıklarını göstererek bir bakıma vefalı davrandılar. Bu paylaşımları yapanlar gerçekten sözde değil özde vefalılarla Sabahattin Eşberk’in adının yaşatılması için harekete geçerler ve takipçisi olurlar. 

Biz de izleyip göreceğiz ne yaptığınızı?

 


Hüseyin SUNGUR

11.09.2024 17:28:00

YAZARLAR


DÜNYA ÇOCUKLARI ADANA’DA BULUŞACAK

TUNCAY DAĞLI’NIN YENİ KİTABI; “SIRILSIKLAM HAYAT”

YÜREĞİR BELEDİYESİNDEN ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

“İSŞİZ VATANDAŞA YASAL TAKİP BAŞLATMAK VİCDANSIZLIK”

YUMURTALIK BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÇORBA

ALTIN KOZA TÜRKİYE’NİN MARKASIDIR

1,5 ADANA DERECEYE GİRDİ

AV TURİZMİ İHALELERİNİN İPTALİNİ İSTEDİ

YANGINDAN ETKİLENENLERE PSİKO-SOSYAL DESTEK

HALKÇI BAŞKAN HALKIN ARASINDA

CANNES’DAN BERLİN’E, 2024’ÜN ÖDÜLLÜ FİLMLERİ ADANA ALTIN KOZA’DA

TEKİN: SORUNLARI VE İHTİYAÇLARI YERİNDE TESPİT EDİYORUZ

ADANASPOR’DA HEDEF İLK 7

ÇOCUKLARDA ÇENE PROBLEMİNE DİKKAT…

YALBUZDAĞ: SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET ARTIYOR

4 BİN 555 ADET SAHTE PARFÜME EL KONDU

“İŞ CİNAYETLERİNDE SORUMLULAR YARGILANMIYOR”