SADIK AHMET

7 Ocak 1947’de, Yunanistan’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan ve 185.000 kişinin hayatını kaybettiği iç savaş döneminde dünyaya geldi. Bu dönem, Batı Trakya köylerinin çetelerin saldırısına uğradı dönemdi.

7 Ocak 1947’de, Yunanistan’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan ve 185.000 kişinin hayatını kaybettiği iç savaş döneminde dünyaya geldi. Bu dönem, Batı Trakya köylerinin çetelerin saldırısına uğradı dönemdi.

Sadık Ahmet’in de çocukluğu köyde geçti. Bir köy çocuğunun yaptığı her işi yapıyordu. Bu arada okumayı da ihmal etmedi. Başarılı bir öğrenciydi.   

Lise öğrenimi sırasında yazmaya da merak sardı. Daha ikinci sınıftayken, bir yerel gazetede, “Batıl İnanışlar” ve “Müslümanlık ve Türklük” başlıklı yazıları yayınlandı. Bunları, “Beklenen Güneş” ve “Kültür Merkezi” takip etti. Sadık Ahmet ciddi konulara kafa yoruyordu.

1966 yılında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaydoldu. Ancak burada sadece bir yıl okudu ve Selanik’e  döndü. Selanik’teki öğrenciliği, “Albaylar Cuntası” dönemine yani Batı Trakya Türklerinin zulme uğradığı döneme denk gelmişti.

1974’te yedek subay adayı olarak Yunan ordusuna katıldı ama doktor olmasına rağmen yedek subay yapılmadı ve askerliğini piyade er olarak tamamladı.

Acemi askerliğini tamamladıktan sonra Patras’a gönderildi.   Patras ve Mora, Rum isyanının başladığı ve çok sayıda Müslümanın katledildiği bölgeydi. Mora’da, 1821’de 50.000  Müslüman yaşarken, bir ay içinde tek Müslüman kalmamıştı. Çok azı kaçmayı başarmıştı  

Sadık Ahmet’in Yunan ordusuna katılmasından birkaç ay sonra, Albaylar Cuntası Kıbrıs’ı bir oldubitti ile Yunanistan’a bağlamak için, Makarios’a karşı darbe düzenledi. Türkiye, uluslararası anlaşmalara dayanarak ve kalıcı barışı sağlamak için, adaya müdahale etti. Bunun sonucu olarak da Yunanistan’da  askerlik   24 aydan 30 aya çıkarıldı. Sadık Ahmet de bir takım cezalardan dolayı askerliğini 34.5  ayda bitirebildi.   

Askerlik bitince, zorunlu hizmet için gönderildiği bir köyden sonra, Gümülcine Devlet Hastanesinde ihtisasa başladı. Operatör doktor unvanını aldı.

“Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği” kurucusu oldu. Derneğin amacı, Türk Azınlığının kültürel  ve sosyal gelişmesine katkıda bulunmak, demokrasi ve özgürlük ideallerini geliştirmekti.  Konuyu Yunan Parlamentosuna götürdü. Sonuç alınmazsa, uluslararası kuruluşlara götürmek için, imza kampanyası başlattı. Yılanın deliğine çöp sokmuştu. Hakkında dava açıldı ama konu Sadık Ahmet olmaktan çıktı, toplumsal mesele haline geldi.  

Çok seviliyordu. Parti kurdu. Dilekçesindeki bir cümle nedeniyle reddedilmesine rağmen, İki kere milletvekili seçildi. Partisinin kuruluş amacını, Azınlığı bir merkez etrafında toplamak, doğru olarak bilinçlendirmek, gelecekte toplumumuzu idare edecek kişileri yetiştirmek,” olarak açıklıyordu. 

Partinin ambleminde, zeytin dalları arasındaki  bir dairenin içinde beyaz bir güvercin vardı. Yani barışın simgeleri. Aynı logoyla “Balkan” isimli  bir de gazete çıkarmaya başlamıştı. 

Batı Trakya Türklerini pek çok uluslararası platformda tanıttı, bıkmadan usanmadan mücadele etti. Ama artık çok oluyordu galiba. 24 Temmuz 1995’te ailesiyle birlikte geçirdiği “şüpheli” bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Ne kadar anlamlı ve ne büyük bir tesadüf değil mi? Çünkü 24 Temmuz Lozan Antlaşması’nın imzalandığı gün. Hani bize “zafer diye yutturulan” Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sevr’in hükümlerini geçersiz kılan ve Türkiye’nin Misak-ı Milli ilkeleri çerçevesinde dünyada yer almasını sağlayan anlaşma. 

NE DERSİNİZ DOSTLAR,

  • SAHİDEN BU KAZA ŞÜPHELİ, BU TARİH TESADÜF MÜDÜR?

 

 

 

 

 


İfral TURGUT

26.06.2024 21:40:00

YAZARLAR


SEZONA BOLU’DA HAZIRLANIYOR

“YÜZDE 30 ELEKTRİK ZAMMI GERİ ÇEKİLMELİDİR”

ECZACILARA KİMYASAL, BİYOLOJİK, RADYOLOJİK VE NÜKLEER EĞİTİMİ

71 İLDE YETİŞMESİNE RAĞMEN İTHAL EDİLİYOR

SEYHAN BELEDİYESİ ÜCRETSİZ YAZ KURSLARI BAŞLADI

SEKTÖRÜN SORUNLARINA KARŞI SİYASET DİRENİYOR

TANBUROĞLU: HEDEF İKTİDAR

“İYİ BATAK OYNUYOR KENDİSİ”

“İKTİDAR İÇİN YOL HARİTAMIZI BELİRLEDİK”

GÜNÜN FOTOĞRAFI/CHP ADANA İL DANIŞMA KURULU

DEMİRSPOR’UN KAMPI BOLU’DA BAŞLADI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ THE DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ YÜKSELİŞTE

KLİMA HASTALIKLARINA KARŞI İHMALE GELMEZ 8 ÖNLEM!

KUM ZAMBAĞI VİZYONA GİRİYOR

KİRAZIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

‘REZİL OLACAĞIM’ DÜŞÜNCESİ SOSYAL ANKSİYETEYİ TETİKLİYOR

“ÖN DEĞERLENDİRME GÜNLERİ” BAŞLIYOR