SAFİYE’DEN SONRA KÖSEM

Osmanlı’nın en becerikli ama en gaddar Valide Sultanı. Bosna doğumlu. Adı Anastasya.

Osmanlı’nın en becerikli ama en gaddar Valide Sultanı. Bosna doğumlu. Adı Anastasya. 

15 yaşındayken I.Ahmet’in gönlünü çaldı ve Saraya gelin oldu. Padişahlar o dönem eşlerine nikâh kıyıyorlardı. Ama hatırlayacaksınız Timur Bayezid’i esir alıp eşini hizmetçi yapınca nikah geleneği sona erdi. Önemli olan padişahın namusuydu ve eş nikahsızsa namus kurtuluyordu. 

Cildi çok güzeldi; Mahpeyker( Ay Yüzlü) ismini aldı. Çok da zekiydi; saraydakilere öncü olması sebebiyle “Kösem” lakabını aldı. 

I. Ahmed hayattayken Kösem Sultan siyasi işlere pek karışmadı. Zaten eşinin aşkı sayesinde bir dediği iki edilmiyordu. 

I. Ahmed’in tüm oğulları yalnızca Kösem Sultan’dan değildi. Mesela, Genç Osman. Kösem Sultan biliyordu ki I. Ahmed vefat eder de yerine Genç Osman geçerse, Osman’ın annesi Mahfîrûze Sultan “Valide Sultan” olacaktı. Oldu da ama sadece bir yıllığına.

Bir sene sonra Kösem oğlu I. Murat’ı 11 yaşındayken padişah yaptı. Osmanlıda artık Kadınlar Ağası dönemi başlamıştı. Devleti asıl yöneten Kösem’di. Tam sekiz yıl.

IV. Murat padişah olduğunu hatırladı. Annesine karşı çıktı. Ama bir süre sonra vefat etti. İddialara göre Kösem, bu ölüme sevinmişti. Tahta 8 yaşındaki I. İbrahim geçti. Kösem’e 8.5 yıllık bir iktidar daha doğmuştu.

Bu arada ufak tefek cinayetler de oluyordu. Mesela, IV. Murad, kardeşleri Süleyman ve Kasım’ı katlettirmişti. I. İbrahim hep ölüm korkusuyla yaşadı. Hatta IV. Murad vefat edip de tahta çıkacağı söylendiğinde inanmadı.Bunun bir oyun olduğunu düşünmüş; IV. Murad’ın cesedini gördüğünde dahi bunun bile oyunun bir parçası olduğunu sanmıştı.

Bir süre sonra İbrahim de annesini dinlememeye başladı. Kösem de önce oğlunun adını Deli’yeçıkardı, sonra da boğdurttu ve 7 yaşındaki torunu IV. Mehmed’in tahta çıkmasını sağladı. 

Nedense seviyordu bebek padişahları. Ama bir sorun vardı: IV. Mehmed’in annesi Hatice Turhan Sultan, valide sultan oldu. Evlat katili olduğu söylenen bir kadın, torununa acır mıydı? Mehmed’in sünneti sırasında kan kaybından ölmesini istedi. Cerrahbaşı nasılsa Mehmed’i güç bela kurtardı. Ama Mehmed ölmeliydi; bu sefer zehirlemeye karar verdi. O da olmayınca Yeniçeriler devreye girdi.

Bütün bunlardan Turhan Sultan’ın haberi oldu. Topladı Kösem muhaliflerini ve…

Bir gece Kösem odasında yeniçeri ağalarını bekliyordu. Geldi birileri ama bunlar farklıydı. Zeki kadın anladı durumu. Can havliyle kaçıyor gizli odalara saklanmaya çalışıyordu. Yakalandı. Önce parmaklarını kırıp, kulaklarını yırttılar; sonra tıpkı İbrahim’i öldürttüğü gibi boğdular. Perde ipiyle. Hazırlıksızdılar çünkü. 

Ertesi günü de Kösem'in saraydaki bütün yandaşları idam edildi.

Allah için sevenleri de vardı. Hayır işlerini severdi. Üsküdar’daki Çinili Cami’yi Anadolu Kavağı, Sultan Selim civarındaki Valide Medresesi Mescidi’ni o yaptırmıştı.

 

DEMEK Kİ O ZAMANLAR, 

  • “ÇALIYOR AMA ÇALIŞIYOR,” YERİNE. “ÖLDÜRÜYOR AMA CAMİ YAPIYOR,” PİRİM YAPIYORDU

 


İfral TURGUT

13.06.2024 18:07:00

YAZARLAR


“MİGRENİN KRONİK YÜZÜ”KAMPANYASINI

TARIM VE ORMANCILIKTA TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SIRADA!

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN UYARI VAR

“DÜNYA KAYISI ÜRETİMİNDE ÜLKEMİZ İLK SIRADA YER ALIYOR”

SÜHEYLA TOKYAY LGS TÜRKİYE BİRİNCİSİ

DEPREMİ AFETE ÇEVİREN, DAYANIKSIZ YAPILARDIR!

ALMANYA'DA EMEKLİLER 136 KİLO, TÜRKİYE'DE 16 KİLO ET ALIYOR

BİR TÜRK İŞÇİYE KARŞILIK BİR Y ABANCI İŞÇİ İSTEDİ

DEMİRÇALI: ‘YÜREĞİR’DE ASFALTSIZ YOL KALMAYACAK’

PARMAK EMME, KALEM ISIRMA, TIRNAK YEME VARSA DİKKAT!!

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNE 5 AYRI ÖDÜL

ADANA’DA CUMHUR İTTİFAKINDA BİRLİK MESAJI

HALİSÇELİK BURSA’DA GÖREVİNE BAŞLADI

İLK 500’DE SASA, TEMSA, ELİTA, OMNİA, AKYEM ile 11 FİRMA VAR

CHP’Lİ ŞEVKİN: YEREL MEDYA TEHDİT ALTINDA!

AK PARTİ 31 MART’TA ADANA’DA BAŞARILI MI?

TÜRKAN EŞLİ, GENEL SEKRETER VEKİLİ OLDU