SEYHAN NEHRİ ADANA’NIN AYNASIDIR

Biz işitiyoruz ki Adana kent olarak güzelliklerle dikkat çeksin, güzel sözlerle anılsın, konuşulsun. Bizim tek derdimiz, çabamız, amacımız budur.

Biz işitiyoruz ki Adana kent olarak güzelliklerle dikkat çeksin, güzel sözlerle anılsın, konuşulsun. Bizim tek derdimiz, çabamız, amacımız budur.

Hatırlarsınız Adana geçmiş yıllarda adliye olayları ile anılır neredeyse TV haberlerinde birinci sırada yer alırdı.

Çok şükür bu kötü anılmalar bitti.

Peki sonrasında nasıl anılmaya başlandı.

Anlatayım..

Hiç şüphesiz ki Adana Demirspor ve Adanaspor Adana’nın marka değerleridir. Belki ayrım yapmak gibi olacak ama Adana Demirspor’un seveni taraftarı neredeyse Türkiye’nin her kentinde var. Mesela spor yazarları, Süper Lig’de oynayan Adana Demirspor’un maçlarını Adana’da izlemek için hasret çekerler.

***

Peki neden?

Hem Adana Demirspor’u çıplak gözle izlemek hem de Adana kebabını bu kentte yemek için hasret çekerler.

Bizim Adana kebabımız meşhurdur. Adana dışından hatta ülke dışından gelenler vardır Adana’ya Adana kebabı yemek için. Hatta öyle ki, Yılda iki kez festival olur. Birincisi hiç şüphesiz ki “Nisanda Adana’da Portakal Çiçeği Festivali”, diğeri ise “Lezzet Festivali”..

Daha başka etkinlikler de var.

Mesela Adana Altın Koza Film Festivali, Uluslararası Çukurova Karikatür Festivali, Tiyatro Festivali, Aladağ Doğa ve Sanat, Aladağ Kardan Adam Festivali, Karaisalı Kızıldağ Karakucak Güreşleri, Pozantı Belemedik Doğa ve Fotoğraf Festivali, Adana Gençlik Festivali ve daha birçok etkinlikler yapılıyor güzel Adanamızda.

Peki kent dışından gelenler Adana’da en çok nereyi görüyor veya görmek istiyor?

***

Elbette ki Adana’ya gelenler mutlaka ama mutlaka kentin ortasından geçen Seyhan Nehri’ni görüyor.

Çünkü, Seyhan Nehri görülmesi gereken bir nehirdir.

Mesela Adana’da oturup da Seyhan Nehri üzerinden geçmeyen yoktur. Çünkü, Seyhan Nehri üzerinde kentin iki yakasını birbirine bağlayan köprüler vardır. Taşköprü, Girne Köprüsü, Mustafa Kemalpaşa Bulvarına giden köprü ve Sinanpaşa ile Yavuzlar ve Gençlik köprüleri de vardır. Sinanpaşa, Yavuzlar ve Gençlik Köprüleri sadece yayalara açıktır.

***

Seyhan Nehri’nde (Fotoğrafta görüldüğü üzere) aylarca su bırakılmıyor. Sebebi de Demirköprü’nün yanına yeni bir köprü yapılmasıdır. Bu arada Seyhan Nehri üzerinde bulunan Yavuzlar ve Sinanpaşa Köprüleri nedendir bilinmez festivaller başladığında kapatılır. Yetkililere göre Sinanpaşa ve Yavuzlar Asma köprüleri festivallerde güvenlikli olmadığı için kapatılıyormuş,

Madem öyle sizler de bir zahmet güçlendirin. Festivaller düzenlendiğinde bu iki köprüyü hep kapatacak mısınız?

İlla ki kapatacağız diyorsanız o zaman iki köprüyü de yıkın gitsin. O köprüleri kullanan da rahatlasın sizler de rahatlayın.

***

Neyse biz ana konumuza dönelim. 

Geçtiğimiz aylarda Seyhan Nehri’nin çirkin görüntüsünü bu sütunlara fotoğraflarla taşımış ve hatta kente kötü kokuların yaydığını ifade etmiştim.

Seyhan Nehri ile ilgili şunları yazmıştım.

“Adana'yı yönetenlerde sanıyorum vizyon eksikliği olduğu için Seyhan Nehri bir türlü güzel bir görüntüye kavuşmadı. Halbuki belediye başkanları, belediye meclis üyeleri görgülerini artırmak, şehircilik adına bilgi sahibi olmak için Avrupa’ya gitmemişler miydi? Seyhan Nehri bu haliyle balçık şekline dönüşmüş haliyle çevreye de kötü kokular salarken, Adana'yı yönetenler gözlerini kapatmaktan, kulaklarının tıkamaktan geri kalmıyor.

Seyhan Nehri'ni güzelleştirecek vizyon sahibi yöneticilerin gelmesini büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz.”

***

Sonra yetmedi sosyal medya hesabımdan da paylaşımda bulunmuş ve şu sözleri yazmıştım:

“SEYHAN NEHRİ PİSLİKTEN GEÇİLMİYOR 

Adana'da kentin ortasından geçen Seyhan Nehri ne yazık ki pislik içerisinde ve bulunduğu bölgeye ağır koku yayarken bu şehri yönetenler sadece izliyor. Öyle ya Seyhan Nehri'ni güzelleştirmek için yöneticilerin Yılmaz Büyükerşen (Eskişehir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı) gibi vizyon sahibi olmak gerekiyor. Seyhan Nehri'nin kenarına gelip izleyin sonra bu kenti yönetenlerin vizyon sahibi olup olmadıklarına karar verin.”

Köşe yazısı ve sosyal medya hesabımdaki paylaşımdan sonra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar konuyla ilgili Seyhan Nehri kenarında açıklamada bulundu.

***

“Seyhan Nehri Adana’nın en önemli değerlerinden bir tanesi ve görsel açıdan da, bölge tarımına yönelik sulama açısından da olağanüstü önemli bir kıymetimiz. Seyhan Nehri’nin üzerinde hızlı tren köprü inşaatı devam ettiği için aylardır su kesik. Yerel ve yaygın basın kuruluşlarına yansıyan Seyhan Nehri yatağının susuz, kuru ve olumsuz görüntüsü, Hızlı Tren Köprüsü inşaatından kaynaklı suyun kesilmesi nedeniyle oluştu. Köprü inşaatını yapan firmaya, çalışmalarını hızlıca bitirmeleri ve DSİ’nin nehir yatağına suyu yeniden vermelerini sağlamaları konusunda çağrı yaptık. Çünkü DSİ nehir yatağında çalışma varken suyu bırakamaz. Yine de DSİ’den rica ettik ve suyu yeniden verene kadar nehir yatağının olabildiğince temiz kalması ve kötü görüntünün ortadan kaldırılması konusunda harekete geçmeleri için ricada bulundum. Bunun gereğini yerine getireceklerine inanıyorum. Seyhan Nehir yatağıyla ilgili kontrol tamamen DSİ’de ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin burada çalışma yapma imkanı yok."

***

Başkan Karalar’ın bu açıklamasından sonra Devlet Su İşleri (DSİ) Seyhan Nehri’ni temizleme çalışmasına başladı. Seyhan Nehri üzerindeki köprü çalışması sebebiyle su seviyesinin düşürüldüğü nehirde oluşan kirliliği ortadan kaldırmak için 6 iş makinesiyle çalışma yapılıyor.
Nehirdeki yosunlar ve yüzeydeki atıklar ekiplerce temizleniyor.

Seyhan Nehri’nin temizlenmesi güzel bir girişimdir. Her ne kadar geç kalınsa da yine de emeği olanları kutluyoruz. Unutulmamalı ki Adana’da bizler yaşıyoruz.

Yani diyeceğim odur ki umarım Seyhan Nehri temizliği umarım göstermelik olmaz ve tamamı temizlenir. Ve yine umarım ki Seyhan Nehri bir kereye mahsus değil devamlı temizlenir.

***

Daha önemlisi insanlar Seyhan Nehri’ni kirletmez.

Festivallerde Adana’ya yüzbinlerce konuk geliyor. Dolayısıyla gelen konuklar Seyhan Nehri gerçeğini çıplak gözleriyle görüyor. Eğer Seyhan Nehri temiz olursa Adana’ya gelen yüzbinler bu sefer milyonlar olur.

Son olarak şunu söylemekte fayda vardır

Seyhan Nehri Adana’nın aynasıdır. Ayna kirli görünürse Adana’nın her yeri kirli görünür.

 

 


Hüseyin SUNGUR

27.08.2024 18:48:00

YAZARLAR


TURİZM ODAKLI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ PROJESİ

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI!

3 ADET “TESLA MODEL Y” KAZANMA ŞANSI

DENETİMLİ SERBESTLİK YÜKÜMLÜLERİ OKULLARI BOYADI

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

YÜREĞİR’DE NARİN İÇİN HATIRA KORUSU

'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR