ŞİLE YENİDEN ŞENLENİYOR!

1960’lardan söz ediyorum. Mendirek inşaatı başlamamış Karadeniz’in dalgaları Şile merkezindeki plaja kadar geliyordu.

Eskiden İstanbul dışında yaz tatili geçirmek isteyenlerin en önemli adresi Şile’ydi. O zamanlar Bodrum daha Bodrum olmamıştı. Yaz mevsiminin hercai rüzgârları Şile’de eserdi.

1960’lardan söz ediyorum. Mendirek inşaatı başlamamış Karadeniz’in dalgaları Şile merkezindeki plaja kadar geliyordu.

Belediye gazinosu yaz sosyetesinin boy gösterdiği en havalı mekân olarak öne çıkıyordu. Sinema ve tiyatronun ünlüleriyle birlikte İstanbul’un mutena semtlerinde yaşayan hali vakti yerinde olanlar da yaz için Şile’yi seçerlerdi.  

Ünlü oyuncu İsmet Ay bir ölçüde ev sahibi konumundaydı. Çünkü o Şileliydi. Kardeşi Hikmet’in Şile Çarşısının ortasındaki kahvesi, İsmet Ay ve onun ünlü arkadaşlarının da sıklıkla geldiği bir mekân olması nedeniyle “Artistler Kahvesi” adıyla biliniyordu. Kahvenin en ünlüsü ise –hiç tartışmasız- Zeki Müren’di!

Buraya kadar okuduklarınızı her hangi bir arşiv dokümanı gazete, dergi veya kitaptan aktararak yazmıyorum. Tamamen “birinci tanık” sıfatıyla paylaşıyorum!

Sonraki yıllarda da yaz ve kış aylarında Şile’ye çok gittim. Şile her yıl daha büyüyordu. Geçtiğimiz hafta sonu (19-20 Temmuz) içlerinde Yazgülü AldoğanMeliha Okur gibi ünlü gazetecilerin de bulunduğu bir basın grubu ile Şile’deydim.

Tam 20 yıl sonra 31 Mart 2024’te AKP’den ilçeyi geri alan CHP’li Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, bu yıl 35’incisi yapılacak Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali için İstanbullu gazetecilerle bir araya geldi.

AKP’li belediye 20 yıl sonra ilçeyi CHP’ye devrederken, 925 milyon lira borç ve boş bir kasa bıraktığını Başkan Kabadayı şöyle anlattı:

-Şile’nin nüfusu 48 bin kişi… Bu durumda her Şileli 25 bin lira borçlu! 2024 bütçesini de üç ayda bitirmişler!

Şile Belediyesi’nin kuruluş tarihi 1923. Yani Cumhuriyetimizle yaşıt. Kurulduğu yıldan bu yana da aynı binada hizmet veriyor. Önemli bir özellik… Özgür Başkan’ın kendisi gibi genç bir ekibi

var… Başkan Yardımcısı Berna Avcı, İletişim Koordinatörü Ferhat Domurcuk, Kültür Müdürü Esin Pamir, Sanat Kültür Danışmanı Deniz Lostar son derece hızlı biçimde festivali kotarmışlar. Şile Belediyesi’nin bir başka şansı da BKZ İletişim’in varlığı. Merkez medyanın darmadağın olduğu dönemde yeni “yaygın medyayı” oluşturan genç gazetecilerden nitelikli bir grubu Şile ile buluşturdu.

Şile Festivali’nin yazılı olmayan teması “Şile’yi eski parlak günlerine taşımak” olduğunu hem Özgür Kabadayı hem de yakın çalışma arkadaşları özel sohbetlerde anlattılar. Bunun festivale yansıyan izleri de var:

-Haldun Dormen, Müjdat Gezen ve Mustafa Alabora ve Cemil İpekçi 2 Ağustos Cuma günü akşam Şileli efsane oyuncu İsmet Ay için bir araya gelecekler.

On beş gün sürecek festivalde Baba Zula, Sıla, Melek Mosso, Can Bonomo, Buray, Volkan Konak, Sena Şener, Atiye, Gazapizm, Zeynep Baksi ve Erdal Erzincan konserleri olacak. Şevket Çoruh’un sahneye koyduğu “Bir Baba Hamlet” oyunu da Şilelilerle buluşacak. Etkinliklerin tümü  ücretsiz.  Ayrıca Şile Bezi dokuma ritüeli, atölyeler ve Uluslararası Dans Gruplarının da gösterileri olacak. Özetlemek gerekirse:

-Şile yeniden şenlenecek!

(Not: Nuriye Gülmen’in bana yazdığı dört sayfalık son mektubun sansürlenme nedeniyle ancak bir sayfasının kopyası elime geçebildi. Oradan okuyabildiğim kadarıyla “Nazım Abi sana yazdığım sayısız mektuptan hangisi eline geçti bilmiyorum” gibi bir cümle var. Hiç biri elime geçmedi. Bu konuyu haftaya yazacağım.)  

 


Nazım ALPMAN

26.07.2024 18:43:00

YAZARLAR


KIVANÇ: OVP EKONOMİ VE İŞ DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ HEDEFLER İÇERİYOR

MİGREN HASTALIĞI TÜRKİYE'DE EN ÇOK 50 YAŞ ALTI ERİŞKİNLERDE GÖRÜLÜYOR

TEKİN: SEYHAN MUTFAK PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

“VAHŞİCE YAPILAN AĞAÇ KATLİAMINI ŞİDDETLE KINIYORUZ”

SEYHAN DEVLET HASTANESİNE KADIN BAŞHEKİM

İNŞAAT SEKTÖRÜ İŞ KAZALARININ EN SIK YAŞANDIĞI ALAN

AYDAR: BEŞ AYDA BÜYÜK PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİK

GAZETECİLERE TEHDİTLERE KINAMA

KASAP, KEBAP VE LOKANTA İŞLETMELERİ BİLGİLENDİRİLDİ

“BEN KÜBA”, 60. YILINA ÖZEL GÖSTERİMLE ADANA ALTIN KOZA’DA

ALTIN KOZA FESTİVALİNDE ''SEVGİ KORTEJİ'' YAPILMAYACAK

"PAMUKTA HASAT SÜRERKEN ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ"

MHP’DE BAŞKANLAR GÖREVE BAŞLADI

YERFISTIĞINDA HASAT BAŞLADI

ADANA SANAYİ SİTESİNDE YANGIN

4 MAÇTA 1 PUANA RAZI OLDU

ADANASPOR’DA BAMBA İÇİN SAYGI DURUŞU