SİNE-İ MİLLET

Bugünkü meclis meşruiyetini nasıl koruyor? Ara sıra meclise gidip, birkaç söz edip, efendilerinin talimatları doğrultusunda parmaklarını indirip, kaldırıp, o ballı tabir edilen maaşlarını alarak ve milletvekili olmanın her türlü nimetinden faydalanarak. Ya, yasama görevleri…

Türkiye’de siyasi temsil meşruiyetini yitirdiği düşünülen TBMM'den çekilerek siyasete halk içinde devam etmek anlamında kullanılan ifade. Tarihimizde  dönemde birçok siyasetçi tarafından dile getirilmiş olsa da fiili olarak şimdiye kadar hiç bir siyasi parti tarafından uygulanmamıştır. Neden? Çünkü karar milletvekilleri tarafından alınır ve uygulanır. İstifa eden milletvekili ise maaş alamaz. Yani cüzdan ve vicdan meselesi.

Bugünkü meclis meşruiyetini nasıl koruyor? Ara sıra meclise gidip, birkaç söz edip, efendilerinin talimatları doğrultusunda parmaklarını indirip, kaldırıp, o ballı tabir edilen maaşlarını alarak ve milletvekili olmanın her türlü nimetinden faydalanarak. Ya, yasama görevleri… O da ne ki? Fiilen öyle bir yetkileri yok. (Elbette vatanını, milletini seven ve onlara hizmet etmek için gerçekten çalışan milletvekillerimizin tenzih ediyorum.)

Sine-i millet ifadesi, siyasi tarihimizde çok partili döneme geçişle birlikte kullanılmaya başlandı. 1946 genel seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını iddia ederek seçimlerin şaibeli olduğu gerekçesiyle, DP'li bazı milletvekilleri sine-i millete dönmek istediler ama bunu gerçekleştiremediler. 

1987 genel seçimlerinde, Anavatan Partisi, birinci parti olarak yüzde 36 oy aldı ama 1989 yerel seçimlerinde oy oranı yüzde 21'e düştü ve seçimde üçüncü parti oldu. Yerel seçim sonuçlarını gerekçe gösteren bazı DYP ve SHP milletvekilleri TBMM'deki partiler arası milletvekili dağılımının halkın iradesini yansıtmadığını öne sürerek sine-i millete dönmeyi teklif etti ama bu  da gerçekleşmedi. Ne kadar bugüne benziyor, değil mi. Bugünkü meclis millet iradesini yansıtıyor mu?

Sine-i millete dönmeyi fiili olarak günümüze kadar gerçekleştiren tek kişi, 1989'da Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası milletvekilliği görevinden istifa eden DYP üyesi Murat Sökmenoğlu'dur. (Hatay Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’in oğlu. Ruhu şad olsun.) Turgut Özal'ın mecliste gerekli oy oranını almadan seçildiğini ifade ederek bu durumu protesto amacıyla istifa etmişti. 

Türk siyasal hayatında bilinen ilk sine-i millet girişimi, Mustafa Kemal’in Millî Mücadele sırasında İstanbul Hükümeti tarafından başkente çağırılması üzerine askerlik görevinden istifa etmesiyle başladı. Mustafa Kemal “Mübarek vatan ve milleti parçalanmak tehlikesinden kurtarmak ve Yunan ve Ermeni amaline kurban etmemek için açılan mücahede-i millîye uğrunda milletle beraber serbest surette çalışmaya sıfat-ı resmiye ve askeriyem artık mâni olmaya başladı,” diyerek bütün resmi görevlerinden ayrılmış ve milletin sinesine dönmüştü. 

 

Kendi adıma söylüyorum; bugünkü meclisten böyle bir yiğitlik ve onurlu davranış beklemiyorum. Evet, ağır konuşuyorum ama vazgeçtik hemen seçimden, erken seçim sözünü duyan herkes gülüyor ve “İki seneden önce imkansız,” diyor. Sebebi ise gayet basit: Hiçbir milletvekili özlük haklarını kazanacak süreyi doldurmadan asla istifa etmez. “Yazıklar olsun,” sözü ağır olabilir ama “Bravo,” diyecek halimiz de yok. Zaten dönseler bile, bu milletin sinesinde kendilerine yer bulamazlar.

 

MİLLET BUNA MÜSTEHAK DEĞİL AMA…

 

  • ONLAR UTANMADAN KENDİLERİNİ GAZİ MECLİSE LAYIK GÖRÜYORLAR.

İfral TURGUT

26.10.2024 20:22:00

YAZARLAR


TGC: ETKİ AJANLIĞI DÜZENLEMESİ DÜŞMAN CEZA HUKUKU ANLAYIŞINI KÖRÜKLEYECEK

TUİK VERİLERİNE GÖRE: BİTKİSEL ÜRETİM AZALIYOR, SEBZE-MEYVE ARTIYOR

“AŞI SORUNU AŞILAMIYOR!”

ÇOCUĞUNUZ KIŞ AYINDA BU MEYVE VE SEBZELERİ MUTLAKA TÜKETMELİ

"ADANA SİNEMATEK, TÜRKİYE'NİN TEK SİNEMATEK'İDİR"

Şahin ESENDEMİR yazdı/ ADANA HİKÂYELERİ VEKURUKÖPRÜ GERÇEĞİ

“ADANA’DA ASAYİŞ ÇOK İYİYE DOĞRU BİR GİDİŞ VAR”

YÜREĞİR BELEDİYESİ’NİN 2025 YILI MALİ BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ

İŞKAD’IN BAŞKANI SÜHEYLA GERGİN

ADANA MHP’DEN DEVLET BAHÇELİ AÇIKLAMASI

TESCİLLİ ADANA KEBABI USTALIK EĞİTİMİ’

PAMUK EKİM ALANI I YÜZDE 16,7 ORANINDA AZALARAK 4,77 MİLYON DEKARA GERİLEDİ

İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

HASTALARA “İLAÇ YOK” DEMEK İSTEMİYORUZ

SANATEVİ'NDE MUSTAFA EMRE ETKİNLİĞİ

“YOL ARKADAŞIMIZ MUHTARLARLA BÜYÜK İŞLER YAPTIK”

“BAHANELERİMİZ YERİNE HAYALLERİMİZ OLMALI"