SOSYAL MEDYA ÇÖPLÜĞÜ

Sosyal medya öyle bir hale geldi ki insanlar dikkat çekmek için neyi var neyi yok ortaya seriyor. Kimi para kazanmak için kimi reklam yapmak için kimileri de iş olsun diye paylaşım yapıyor.

Bazen zaman bulursam ben de göz gezdiriyorum. Ciddi yazılar görürsem okuyor, güzel fotoğraf ve resimleri beğeniyorum ki paylaşanlara teşvik olsun.

Bazı paylaşımlar gerçekten de yararlı bilgiler içeriyor. Tarihle, teknoloji ve sosyal yaşamla ilgili çok güzel bilgiler oluyor. Bunlara emek verip, insanların önünü aydınlatan, bilgi dağarcığını genişleten duyarlı ve sorumlu kişilere teşekkür ediyorum.

Ancak “ben de varım” demek için, “ben de bir şeyler paylaşayım da yaşadığım belli olsun” demek için yapılan paylaşımlar gerçekten de çok sıkıcı ve boşa yer kaplayan işler oluyor.

Hele de yazdığını okumayan, paylaştığının ne anlama geldiğini, başkaları tarafından ne şekilde değerlendirilip, yorumlanacağını düşünmeyen kişilerce yapılan paylaşımlar sosyal medyanın cılkını çıkarmış durumda.

Öylesine yararlı, öylesine işe yarar bir şekilde kullanılabilecek bir ortam, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar tarafından giderek atık yazı ve görsel çöplüğüne dönüştürülüyor.

Bir düşünün internet keşfedilmeden, buna paralel olarak sosyal medya platformları kullanılmadan önce insanlar birbiriyle bu kadar fazla etkileşimde bulunabiliyor muydu?

İletişim bu kadar güçlü ve geniş bir yelpazeyi kapsıyor muydu?

Ancak televizyon, gazete, dergi, kitap ve kablolu telefonlar sayesinde dünyadan ve birbirinizden haberdar olabiliyorduk.

Şimdi bazıları yağı çok bulunca kafasına sürenler gibi ne yapacağını şaşırmış durumda.

“Acaba ne yapsam da bugün çok beğeni alan bir paylaşım yapsam.”

“Bugün ne yazsam da insanlar beni konuşsa.”

“Bugün kime sataşsam da dikkat çeksem” diye düşünüp, cep telefonuna gömülenler yüzünden, bırakın sosyal medyanın kokuşmasını, gerçek yaşamdaki insani ilişkiler bile hepten yok olmaya başladı.

Bu yüzden de çoğu kişi neyi ne için yaptığını bilmeden, sonunu düşünmeden, nelerle karşılaşabileceğini hesaplamadan bir yöne doğru hep birlikte koşuyor.

Ve bunlar gerçek hayatta ne yaparsa yapsın bir şekilde cep telefonunun kamerasıyla kaydedip ya sosyal medyada paylaşıyor ya da direkt mesajlarla tanıdıklarına gönderiyor.

Hatta birbiriyle tartışan, kavga yapan kişiler bile hemen cep telefonlarının kamerasını açıp, olan biteni kaydedip, anında internete yüklüyor.

Televizyon haberlerinde, sosyal medya platformlarında bu tür görüntüler çok sık yer almaya başladı. Hatta bazı muhabirler bile haberlerini bu şekilde elde ettikleri bilgi ve görseller üzerine oluşturuyor.

Ve insanlarda bir konuda haklı olduklarını ispat etmek için mutlaka kamera kaydı yapması gerektiği düşüncesi oluştu.

Kamuya açık ya da kapalı alan olması fark etmiyor artık. Çekilen kamera görüntüleri hemen yayına sokuluyor.

Bunları çekmek suç teşkil eder mi, yayınlamak yasalara aykırı mı, insan hakları ihlali oluyor mu diye düşünen yok.

Bunun yanında sosyal medyayı kötü amaçları için kullananlar da oldukça fazla.

Bence bu duruma bir çekidüzen vermek gerek. Özgürlük güzel şey. İletişim çok önemli. İnsanları bilgilendirip, aydınlatmak adına yapılan paylaşımlar oldukça yararlı ama toplum düzenini, insan davranışlarını olumsuz etkileyen girişimlerin de önüne geçmek gerekir.

Çözüm elbette ki hepten yasaklamak ya da engellemekte değil. Belli bir düzen ve etik kurallar çerçevesinde kullanılan sosyal medyanın yararı sayılamayacak kadar fazladır.

Ancak bu alanı çöplüğe çevirenler yüzünden insanlığın bu müthiş keşfi giderek gerçek amacından sapıyor.


Tuncay DAĞLI

26.08.2024 13:00:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI