İfral TURGUT

Tarih: 21.09.2024 16:57

STALİN TEMİZLİĞİ

Facebook Twitter Linked-in

Stalin’in 1936 ile 1938 arasında yönettiği politik harekat. Adına “Büyük Temizlik” dedi ve tam 750.000 kişiyi idam ettirdi. Gulag çalışma kampına bir milyondan fazla insan gönderdi, kaçının döndüğü bilinmiyor. 

Lenin 1924'te ölünce, tahta Stalin geçti ve 1929'da diktatörlüğünü  ilan etti. Geçmiş hükumetle ilişkili herkesi kendisi için tehdit olarak görüyordu. Temizlenmeliydiler. Ayrıca, Almanya'daki Nazi gücü ve Japonya'nın militarist yükseliş de bir tehditti.

Büyük Temizlik Bolşevik lider Sergei Kirov'un parti genel merkezinde öldürülmesiyle başladı. İspat edilemedi ama katil Leonid Nikolayev’in, Stalin’in tetikçisi olduğu söylendi durdu. Ara vermeden, şüpheli görünen parti muhaliflerinin öldürülmesi devam etti. Sonunda, 1917 Rus Devrimi'ne katılan tüm eski Bolşevikler ortadan kaldırıldı.

“Moskova Davaları” diye bilinen önceden kurgulanmış duruşmalar başladı. Sanıkların hepsi, hain ve casus olduklarını itiraf ettiler. Daha sonra tarihçiler sanıkların bu itirafları tehdit ve ağır işkenceler altında yaptıklarını yazdılar.

Sovyet gizli polisi, Sovyet karşıtı destekçilerin öldürülmelerine hükmetmek için sahada üç üyeli bir kurulu yönetiyor, sanıklar yargılanıyor, anında suçlu bulunarak infaz ediliyordu. 

Temizlik köylüler, etnik azınlıklar, sanatçılar, bilim adamları, entelektüeller, yazarlar, yabancılar ve sıradan vatandaşlarla devam etti. Kimsenin de bu tehditten korunma şansı olmadı.

Darbe planladıkları iddia edilen 30.000 Kızıl Ordu üyesi idam edildi. Ayrıca 103 general ve amiralden 81'i de bu idam furyasıyla ortadan kaldırıldı.

Stalin daha sonra bir kararname çıkardı. Aileler, eşlerin veya babaların işlediği suçlardan sorumlu tutulacaktı. Bu da, 12 yaşından küçük çocukların bile idam edilebileceği anlamına geliyordu. Böylece, Komünist Partinin 3.000.000 üyesinin üçte biri tasfiye edildi.

Bazı kurbanların, Gulag kamplarına gitmemek için öldürülmeyi tercih ettikleri söylendi. Zaten Gulag kamplarına gönderilenler de genellikle öldürülüyordu.

Stalin, bu kitlesel cinayet, tutuklama ve sürgünlere, 1953'te ölünceye kadar devam etti. Bir zafer geçidi töreni sırasında, felç geçirdi, daha sonra şiddetli bir kalp krizi sonunda öldü. 

Çoğu Rus bu korkunç dönemi yaşasa de, yandaşlar, bu barbaca uygulamaları, Sovyetler Birliği'nin güçlenmesi ve büyüklüğünün devamı için gerekli olduğunu söyledi. 

Bir Rus vatandaşı da, “Bize vaktiyle, Stalin’in tanrı olduğunu söylemişlerdi. Gorbaçov göreve gelince onun bir katil olduğunu ilan ettiler,” dedi

NE DERLERSE DESİNLER,

 

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —