ŞU PAYLAŞIMA BAKAR MISINIZ EY AHALİ?

"Yaşadığımız coğrafya birinci derecede deprem coğrafyası. Deprem olacak mı? Olacak. Önemli olan deprem öncesi önlemler. Yani depreme dayanıklı bina yapmak. Bu güne kadar ders almayan bir ülke olur mu? Herkesin konuşması gereken tek konu bu."

"Deprem Dede" lakaplı kıymetli Uzman Melih Baki'nin yorumunu acaba kaç kişi okudu. Kaç kişi olası bir depreme karşı gereken önlemi aldığını söyleyebilir.

Gerçekten toplum olarak depreme karşı hazırlıklı mıyız? Her evde bir deprem çantası var mı? Çantada olması gereken eşya ve malzemeler tamam mı, deprem anında nasıl davranmanız gerektiği konusunda yeteri bilgiye sahip miyiz? Bu soruları çoğaltmak olası. 

Zaten Deprem Dede başka yoruma gerek bırakmıyor. Ama ne toplum ne de ülke yönetiminde söz ve karar sahibi olanlar ders almıyor. Bilinçli yurttaş olarak davranış sergilemiyor. Unutkan toplumuz ya!

Nitekim bu ülkede herkes depremin nasıl bir felakete yol açtığını biliyor yine de gereken önlemler alınmıyor. 

Uzmanlar uyarıyor biz insanlar ve sözde bizleri yönetenler bu haykırışı bu hayatı öneme sahip uyarıyı duymuyor, duymak istemiyor.

Binalar sağlam değilse güçlendirme yapılmalı. Riskli binalar yıkılarak günün teknolojik koşullarına uygun yeni binalar inşa edilmeli. Riskli olduğu belirlenen konutlar derhal boşaltılmalı. Kentsel dönüşüm projeleri aksatılmadan uygulanmalı. 

İhaleler şeffaf yapılmalı. Liyakatsiz müteahhitlere itibar edilmemeli. 

Devleti yöneten merkezi yönetim "Ahbap-çavuş "ya da "Gönül-işi" ihale vermemeli. 

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde ülke olarak resmi kayıtlara göre 50 bini aşkın, gayri resmi olarak 80-100 bin Can'ı kaybettik. Milyarlarca liralık maddi kayba uğradık. 19 ay geçmesine karşın hala çadırlarda güçlükle barınmak zorunda kalan her türlü hijyen koşullarından yoksun perişan halde depremzedeler var. Bu insanlar bir kış mevsimini daha çadırlarda geçirmek istemiyor. Bir an önce evlerine kavuşmanın hayaliyle yaşam mücadelesi veriyor. 

Gelin depremzedelerin haykırışlarını duyun. Dertlerine derman olun. Deprem Uzmanı Sayın Melik Bakiye kulak verin. Bu ülke depremlerde daha fazla Can kaybetmesin. Konutlar insanlara mezar olmasın.


Düzgün COŞKUN

8.10.2024 04:16:00

YAZARLAR


AKDENİZ SANAT GÜNLERİ ETKİNLİKLERİ

"HALK SAĞLIĞINI KORUMAK İKTİDARIN SORUMLULUĞUDUR"

VETERİNER HEKİMLERİ DARP EDEREK HAYVANLARI KORUYAMAZSINIZ!

SEYHANLI MİNİKLERİN TİYATRO HEYECANI

CHP’Lİ SÜMER: ADANA’NIN GÖRÜNTÜSÜ DEĞİŞTİ

TAYSEB'DE SANAYİCİLERE YÖNELİK DESTEK TOPLANTISI

ADANA OSB’DE İKİNCİ BETON SANTRALİ HİZMETE GİRDİ

DSİ'DE FUTBOL HEYECANI

POLATÖZ: ŞİDDETE EN ÇOK UĞRAYAN MESLEK GRUBUYUZ

DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜNDE ACI TABLO

ADANA TENİS TURNUVASI SONA ERDİ

KIZ ÇOCUKLARINA FARKINDALIK EĞİTİMİ

“YANINDA PİLAV OLAN KEBAP ADANA KEBABI DEĞİLDİR”

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKALI BALIKLAR

CİMRİ, 2 KASIMDA ADANA'DA

ENERJİ VERİMLİ GIDA SAKLAMA TEKNOLOJİLERİNE GEÇİŞ ÇAĞRISI

SÖZEN: BİLİŞİMDE BÖLGENİN ÖNCÜSÜ OLACAĞIZ