SURİYE'DE GERÇEKTE NE OLDU?

Arap Baas Partisi, 1947'de Mişel Eflak (Antakyalı bir Hristiyan), Selahaddin el-Bitar (Sünni Müslüman) ve Zeki el-Arsuzi'nin (ateist ya da Nusayri) takipçileri tarafından kuruldu.

1. Dünya ya da paylaşım savaşı sona ermiş, Arap dünyası paramparça. Önce İngiliz ve Fransız işgali, ardından 2. dünya savaşı ve devamında bağımsızlıklar.

Suriye’de bunlardan birisi. Arap Baas Partisi, 1947'de Mişel Eflak (Antakyalı bir Hristiyan), Selahaddin el-Bitar (Sünni Müslüman) ve Zeki el-Arsuzi'nin (ateist ya da Nusayri) takipçileri tarafından kuruldu.

Partinin ilkeleri: Anti emperyalizm, Arap milliyetçliği, Arap sosyalizmi, Pan Arabizm, Cumhuriyetçilik, Anti siyonizim, İlerlemecilik ve Laiklik (Sekülerizm)

Bundan çeyrek yüzyıl önce Türkiye’yi kuran CHP nin ilkeleri: Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik , Laiklik , Devletçilik ve İnkılapçılık.

Her şey çok güzel başladı ama partinin ilkelerine engel olmak için bir sürü engel, bariyer vardı. Yani, evdeki hesap çarşıya uymuyordu.

Çarşıda petrol, doğalgaz, vb. enerji kaynakları vardı. Çarşıda Batının ve İsrail’in yularını elinde tuttuğu kral, vb. yöneticiler vardı. Partinin ilkeleri bu yöneticileri tehdit ediyordu. Çarşıda; Arap dünyası ilkel bir toplum görüntüsü çiziyordu. Çarşıda, Emperyalizmin ileri karakolu İsrail vardı. Ve yine çarşıda 1500 yıldır İslam dünyasını ortasından bölmüş lanet olası şii-sünni ayrışması ve çatışması vardı.

Türkiye kurulduğunda hiç olmazsa bir 30 yıl nefes aldı. Suriye kurulduğunda dünya ikiye bölünmüş, emperyalizmin biti kanlanmıştı. Partinin ilkelerinin tamamı emperyalizmin çıkarlarına aykırıydı.

Bir de Suriye’nin iç dinamikleri bu berbat dış koşullara eklenince Baas rejiminin yaşama şansı yoktu. Mustafa Kemal’in arkasında bir destan, yani kurtuluş savaşı vardı. Oysa bu gariban parti bu anlamda da güçsüzdü. 

Ve 1980 lerin başında BOP (Büyük Orta Doğu ya da İsrail Projesi) devreye sokuldu. Başkanı George W. Bush, Eşbaşkanı Tayyip Erdoğan’dı. Akabinde İslam dünyasında kan, gözyaşı ve acı yaşanırken 100 yıl önce çizilen sınırlar değişiyordu.

Bölgede yaşayan Kürtler, Irak ve Suriye’de enerji kaynaklarının bekçisi olarak tayin edildi. Petrol ve doğalgaz borularının Akdeniz’e açılan vanaları ABD ve İsrail’in denetiminde olacak. Göbeğinden ABD ve İsrail’e bağımlı olarak petrol bekçiliği karşılığında bağımsızlık.

Suriye’de asıl istenmeyen Baasçılıktı. Ama batı, cihatçılar, ihvancılar, vb. Esadın Arap alevisi olmasını hedef gösterdi. Beşar Esad görünen, aldatmaca hedefti.

Suriye çöllerine Anti emperyalizm, Arap milliyetçliği, Arap sosyalizmi, Pan Arabizm, Cumhuriyetçilik, Anti siyonizm, İlerlemecilik ve Laiklik (Sekülerizm) gömüldü. Yerine emperyalizme göbeğinden bağımlı cihadçılar dikildi.

İsrail, Gazzeyi yerle bir etti. Lübnanı tarumar etti. Suriye de taş taş üstüne bırakmadı. Bereketli Hilal’in bir bölümü fethedildi, diğer bölümü sırada.

Ve yanıt bekleyen sorular: İbrahim KALIN, şükür namazını İsrail adına mı yoksa Türkiye adına mı kıldı? Ortadoğu'da İslam, şiisiyle sünnisiyle topyekun kime hizmet ediyor?

 

Mahmut TEBERİK

Endüstri Mühendisi


Mahmut TEBERİK

15.12.2024 12:31:00

YAZARLAR


BULUT, SİLİVRİ’DEKİ BAŞKANLARI ZİYARET ETTİ

SUAT HAYRİ AKARÇAY VEFAT ETTİ

TZOB: ÇKS KAYDI İÇİN SON GÜN 31 ARALIK 2025

Vahit ŞAHİN YAzdı/ YENİ ADANA GAZETESİ’NİN ARDINDAN…

İMO’NUN 71. KURULUŞ YILINDA EMEKTARLARA PLAKET

SANCAK ŞİRKETİNİ DEVRETMİŞ

ADANA’DA CHP’DEN İYİ PARTİ ZİYAETİ

AK PARTİLİ ŞAMİL TAYYAR: KARALAR TUTUKSUZ YARGILANMALI

GÖRÜR: ADANA HAVZASI ETKİ ALANINDA

ADANA TAŞKÖPRÜ 1960'LI YILLAR

GÜNÜN FOTOĞRAFI

Düzgün COŞKUN Yazdı/ SEYHAN DEVLET HASTANESİ ÇAĞIN GERİSİNDE Mİ KALDI!

KARALAR, İTİRAZ ETTİ, MAHKEME KARARINI BEKLİYOR

ÇOCUK RESİM GRUBU’NDAN “YENİ YILA MERHABA” SERGİSİ

SEYHAN BELEDİYESİNE "ENGELSİZ YAŞAM PARKI" TEPKİSİ

SOĞUK HAVA ASTIM ATAKLARINI TETİKLİYOR!

ENGELSİZ YAŞAM PARKI YENİDEN DÜZENLENİYOR