SUS-SOIL YAŞAM TOPRAK LABORATUVARI

Son 100 yılda hızla artan nüfus baskısının gerektirdiği gıda talebi ve yerleşim yeri ihtiyacı toprak üzerinde talebi üzerinde ciddi baskı yarattı.

Sayın, Toprak gönüllüsü,

Son 100 yılda hızla artan nüfus baskısının gerektirdiği gıda talebi ve yerleşim yeri ihtiyacı toprak üzerinde talebi üzerinde ciddi baskı yarattı. Bir taraftan toprakların önemli bir kısmı tarımın dışında kullanılır oldu. Diğer taraftan tek yönlü endüstriyel tarımsal üretim sonucu Avrupa’da %60, dünyada %40 kadar toprakların sağlığını kaybettiği belirtilmektedir. Bu bağlamda ekosistem hizmetleri olarak tanımlanan canlılara gıda, temiz su, habitat yanında iklim değişimlerini kontrol eden yüzey ve alt toprak katmanlarının önemi daha iyi anlaşılmış bulunmaktadır. Toprak yoksa yaşam yoktur yaklaşımı ile toprağın canılar için önemi Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı tarafından öncelikli korunacak nesneler arasında yer almaktadır. 

Sürdürülebilir alt toprak sağlığını teşvik etmek ve ekosistem hizmetlerini iyileştirmek amacıyla başlatılan SUS-SOIL projesi ekseninde kalan 15 yaşayan laboratuvardan biri olan Çukurova Yaşayan Toprak laboratuvarına katılmaya davet etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. 28 Şubat 2025 tarihinde Çukurova Üniversitesi, Akif Kansu Toplantı salonunda gerçekleşecek olan bu yenilikçi girişim, arkeolojik arazi kullanımı ve alt toprak yönetimi uygulamalarını analiz etmek ve geliştirmek için Avrupa Birliği coğrafyasında kurulacak 100 yaşayan laboratuvardan ilk 15 Alt Toprak-Yaşayan Laboratuvarı (YL) oluşturmayı SUS-SOIL projesi ekseninde kurulması hedeflemektedir.

SUS-SOIL projesi, kırsal ve kentsel ekosistemlerde alt toprak bozulmasını ele alırken, aynı zamanda toprak bozulmaların mekânsal değişimlerini anlamaya yönelik araştırmalar yapmayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında, yaşayan laboratuvarlar aracılığıyla bugüne kadar çok az işlenmiş olan alt toprak katmanlarının sağlığını ve verimliliğini artırmayı hedefleyen çözümler ortak bir şekilde tasarlanacak, test edilecek ve uygulanacaktır.

Sizlerin, (çiftçi, üreticiler, sanayi ve kamu görevlisi olarak uzmanlık alanınızı ve bölgemizdeki deneyiminizden yararlanılacak, gerektiğinde aktif rol almanız istenecek) SUS-SOIL projesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Projeye katılımınız, toprak ve toprak alt katman sağlığını destekleyen ve ekosistem hizmetlerini geliştiren tarımsal-ekolojik uygulamalarda yenilikçi yaklaşımların ortak yaratımı için büyük bir fırsat sunacaktır.

Bu nedenle, SUS-SOIL, Çukurova Yaşayan Toprak Laboratuvara katılarak bilgi birikiminiz ve deneyiminizle projeye destek vermenizi içtenlikle rica ediyorum. Katılımınız, sürdürülebilir tarım ve alt toprak yönetimi alanında çığır açıcı çözümler geliştirmemize katkı sağlayacaktır.

Daha fazla bilgi almak ve katılımınızı teyit etmek için aşağıdaki iletişim bilgileri adresinden bize ulaşabilirsiniz. Katılımınız, gelecekteki nesiller için daha sağlıklı bir toprak ve ekosistem mirası bırakma yolunda önemli bir adım olacaktır.

Proje ve konu hakkında üreteceğimiz tanıtım ve paylaşımlar için ticari kaygı taşımayan ve kişisel bilgi içermeyen aşağıdaki youtube sitesine abone olmanızı rica ediyorum. https://www.youtube.com/@ÇukurovaRizosferGrubu

Saygılarımla,

Prof. Dr. İbrahim Ortaş

SUS-SOIL Projesi Türkiye Yürütücüsü

Ç.Ü. Ziraat Fakültesi, 

Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, Adana

Telefon: +90 5337692415

E-Posta: iortas@cu.edu.tr


İbrahim ORTAŞ

20.02.2025 16:20:00

YAZARLAR


“BORÇLARIN VADESİ UZATILSIN, FAİZLER SİLİNSİN”

AOSB FUTBOL TURNUVASI BAŞLADI

ABB’DEN "BİLLBOARD" AÇIKLAMASI

GÖZDE ALERJİ MEVSİMİ BAŞLADI

TZOB: DON AFETİ 65 İLİMİZDE ZİRAİ ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

CEYHAN’DA 2 MİLYAR DOLARLIK POLİPROPİLEN ÜRETİM TESİSİ

YÜREĞİR’DE ELEKTRONİK İMZALI E-RUHSAT DÖNEMİ

KALP MASAJINI HERKES YAPAMAZ!

ANKARA’DA RENKLER, KÖKLER,, FISILTILAR SERGİSİ

ÇGC 50 YAŞINDA

GENÇ’E TGC’DEN  92. YAŞ PASTASI

Suat UMUTLU Yazdı/ AGNOTOLOJİNİN DUMANI VE MİZAHÎ BAKIŞ

ADANA DERSİMLİLER BAŞKANINI SEÇTİ

Düzgün COŞKUN Yazdı/ÇGC'NİN KURULUŞUNUN 50. YILINI KUTLADIK,  KİMSEYİ YANIMIZDA GÖREMEDİK!!!

KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ SONA ERDİ

SAĞLIK DEPOSU ZERDEÇALIN ANA MADDESİ KURKUMİN’İN 5 BİLİMSEL FAYDASI!

ADANA’DA OKULLARDA EYLEM