adanaulus

Tarih: 17.11.2012 16:18

Tarım Fuarı ve 6 milyar

Facebook Twitter Linked-in

Adana'da altıncısı düzenlenen Tarım Fuarı, bu yıl biraz daha farklıydı. Balcılar, hayvancılar, öğrenciler ve çiftçi muhtarların yarıştığı fuar Adana'ya ayrı bir renk kattı. Her defasında yabancı konukları ağırlayan ancak nedense Tarım Bakanı'nın oralı olmadığı fuarda tarım makinaları daha çok göze çarptı. Çiftçinin verim artışı, kalite sağlamak ve dünya ölçeğinde rekabet edebilmesi için teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor. Tarım fuarları bu açıdan büyük önem taşıyor. Çeşitli kesimlerce içeriği ve kapsamı eleştirilse de fuarın, çiftçi, köylü, vatandaş ve ihracatçı arasında köprü vazifesi gördüğü, bölge çiftçisinin buluşma adresi olduğu gerçeğiyle hareket edilmesi gerekiyor.Ülke tarımının kalbi saydığımız Çukurova'da pamuk üretim alanlarının ve destek miktarlarının azlığından yakınılıyor şu sıralar. Gübre ve mazot başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksekliğine karşılık çiftçinin alınterini tam olarak alamadığı bazı dönemlerde haber olarak karşımıza çıkıyor.

Son 7 yılda tarım ihracatında 2.5 kat artış olsa da ülkedeki genel yapıya bakıldığında bu artışın yetersiz olduğu görülüyor. Ya da sadece ihracatın tarımdaki gelişmeyle özdeşleşemeyeceği anlaşılıyor. Aksi halde bu kadar feryat figan nereden çıkıyor.

Öteden beri söylediğimiz gibi tarım stratejjik bir sektördür. Böyle kabul edilerek gerçekleştirilecek atılımlar ülke ekonomimize büyük katkı sağlar. Bakınız, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Başkanı Cahit Tekbaş'ın açıklamasına göre Türkiye'de yaklaşık 130 farklı tarım makinesi üretiliyor. Tarıma yapılan yatırımlar artsa da ülkemizde 25 yaşından büyük yarım milyondan fazla traktörün yaş ortalaması 35'i buluyor. Anılan traktörler fazla yakıt ve yağ sarfiyatı, bakım onarım masrafı ve iş kaybı yaratıyor. Stratejik öneme haiz tarımın ekonomiye katkı sağlamasını istiyoruz ama yaşı geçmiş traktörler ekonomiye büyük darbe vuruyor. Dile kolay; yılda 6 milyar lira harcanıyor yaşlı traktörler için. Yani her yıl çiftçiye verilen tarım destekleri kadar bir bütçe uçup gidiyor.

Yazık değil mi?

SATIR ARASI

M.ÖMER ÜNEY

o.uney@yeniadana.net

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —