TARTUFFE VE YUSUF TEKİN’İN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

Tartuffe, klasik komedyanın büyük ustası Molière’in yazdığı ve ilk kez14. Louıs karşısında sahnelenmiş beş perdelik komedidir.

Tartuffe, klasik komedyanın büyük ustası Molière’in yazdığı ve ilk kez14. Louıs karşısında sahnelenmiş beş perdelik komedidir.

Eser sahnelenince, din düşmanlığı yaptığı gerekçesiyle, din adamları tarafından büyük bir tepkiyle karşılanır ve dinciler eseri yasaklatırlar 

Eser 1876 yılında Ahmet Vefik Paşa tarafından “Riyanın Encamı” adıyla Türkçeye çevrilir. 

Tartuffe dindarlık maskesi altında dini kendi çıkarları için kullanan, sahtekâr ve ikiyüzlü din adamlarını ve saray yobazlarını anlatır, din tacirliğini ve ikiyüzlü softalığı mizahi bir kurgu ile hicveder, Orgon tiplemesi ile cahil ve saf halkın bu tip insanlara nasıl kul olduklarını ortaya koyar.

Tartuffe’in maskesini kurnaz hizmetçi Dorine düşürür. Orgon ise aldatıldığını fark ettikten sonra Tartüffe’ün yaptıklarından dolayı dindarlara laf sokuşturan bir işlev yüklenir. 

Tartuffe, azizlik mertebesine ulaşan, dindarlık maskesi altında, aslında şehvet dolu bir ırz düşmanı, açgözlü ve ikiyüzlü bir adamdır. Dini, ahlakı ve töreleri çıkarları için kullanmakta, dindar kişilerin inançlarını kullanarak kendisine çıkar sağlamaktadır. Tartuffe karakteri, Fransız toplumunda çok büyük bir etki bırakmış Tartuffe kelimesi Fransızca da “ikiyüzlü” anlamını ifade eden bir kelime haline de gelmiştir. 

Molıere, eserlerindeki tipler ve yaşanılan tuhaf olaylar üzerinden, Fransız toplumundaki burjuva, yoksul, asilzade çatışmalarını, sınıf atlamaya kalkışan kişilerin karşılaştıkları trajıkomik tuhaflıkları, para, şöhret düşkünü kişilerin garip hallerini, sözde kibarlar, sahte doktorlar, eczacılar, dindarlar, kıskançlar, cimriler, züppeler, ikiyüzlüleri ortaya koymaya çalışan, insanlığın garip ve acınası hallerini güldürürken düşündüren bir yazardır 

Şimdi, bu anlattıklarımın Molier’in bir tiyatro eseri olduğuna ve olayın Fransa’yı anlattığına dair unsurları kaldırsam, hiçbir cümlesini yadırgar mısınız?

YOKSA,

  • SEN GEL DE YUSUF TEKİN’İN STK’LARINI VE

 

  • ONLARLA İMZALADIĞI PROTOKOLLERİ GÖR,” MÜ DERSİNİZ?

 

 


İfral TURGUT

20.09.2024 20:13:00

YAZARLAR


YÜREĞİR BELEDİYESİ ÜCRETSİZ LGS HAZIRLIK KURSLARI BAŞLADI

KARALAR’DAN ÖĞRENCİYE ULAŞIMDA DESTEK

HAKKI”NIN TÜRKİYE PRÖMİYERİ; 27 EYLÜL’DE ALTIN KOZA FESTİVALİNDE

ATATÜRK PARKI’NDA BENDİR SESLERİ

"HASAT SÜRERKEN YİNE İTHALATA GİRİŞTİLER"

Ç.Ü TIP FAKÜLTESİNDE BEYAZ ÖNLÜK GİYME TÖRENİ

EĞİTİM-SEN: EĞİTİME BÜTÇE, OKULLARA ÖDENEK!

ADANA’DA CHP’DEN KADİR AYDAR TEPKİSİ

SİYASİ YASAKLI BAŞKANDAN İLK AÇIKLAMA

CEYHAN BELEDİYE BAŞKANI AYDAR’A CHP’DEN TAM DESTEK

CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI AYDAR’A SİYASİ YASAK

ANKARA’DAN İNCİRLİK ÜSSÜNE YÜRÜYORLAR

ORHAN: SİNEMA UMUTTUR, SİNEMA DAYANIŞMADIR

TÜRKİYE’DE AĞUSTOS AYINDA 134 BİN 155 KONUT SATILDI

“NEFES AL, DOĞA İLE BÜTÜNLEŞ“

GÜRER: “HAYVANCILIKTA ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR”

DİKKAT! BİLİNÇSİZ KULLANIMI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR!