T.C.

Cumhuriyet, dilimize Arapçadan geçen bir kelime. Anlamı, “Bütün halkın idaresi.” Kelimenin kökü, “cumhur” yani “halk.”

Cumhuriyet, dilimize Arapçadan geçen bir kelime. Anlamı, “Bütün halkın idaresi.”  Kelimenin kökü, “cumhur” yani “halk.” 

Cumhuriyet rejiminde egemenlik, kral, kraliçe, padişah, sultan gibi tek bir kişiye ait değil, halka aittir. Halk, yasayla ve  belirlenen aralıklarla oy vererek, ya mevcut yöneticilerin göreve devam etmesini onaylar, ya da yeni yöneticilerini seçer.

Kelime Arapçadan gelmiş, ama Araplar bu kelimeyi hiçbir zaman gerçek anlamında kullanmamış, cumhuriyet rejimini hiçbir zaman uygulamamışlardır. Uygulayamaz da. Çünkü cumhuriyet cahil toplumların rejimi değildir. Cumhuriyeti gerçek anlamda uygulayan ve taçlandıran biz Türkleriz.

Cumhuriyet rejimi Eski Yunan’daki demokrasi, yani halk idaresidir. Ancak o zaman demokrasi çok sınırlı bir kesim tarafından kullanılmıştır. Halkın çoğunluğu yabancılardı ve seçme-seçilme hakları yoktu. Kölelerinse, hiçbir hukuku yoktu. Zengini ve fakiriyle çok küçük bir vatandaş kitlesi oy verirdi. 

Cumhuriyet, bu biçimiyle buradan da Roma İmparatorluğu’na geçti. Ama Roma’da da yine halkla, toprak sahibi soyluların arasında bir fark vardı. Meclisleri bile ayrıydı. 

Cumhuriyet kelimesi, I. Dünya Savaşı’ndan önce her yerde antipatiyle karşılanırdı.  Krallar aleyhinde konuşmak, cumhuriyeti övmek o toplumdan kovulmanıza dahi sebep olabilirdi.

Büyük devletler arasında bir tek Fransa, bir de o zamanlar yükselen bir devlet konumunda olan Amerika Birleşik Devletleri bir cumhuriyetti. O da 18. yüzyıldan itibaren yeni yeni ortaya çıkıyordu. Bu iki cumhuriyet, Batı dünyasında yeni bir atılımdı.

Lafı uzattık, şimdi, diyeceğimizi diyelim. Cumhuriyetimizin simgesi “T.C.” idi. Bütün devlet binalarımızın, Bakanlıklarımızın vs. başında “T.C.”yi gururla kullanıyorduk. Sonra Osmanlının torunları geldi “T.C.”yi kaldırdı. Kendini, insanı insan yapan, insana insan onurunu veren Cumhuriyete layık görmüyordu. T.C.yi kendilerine göre gururla, bana göre aymazlıkla kaldırdılar.

İstanbul yerel seçimlerini Ekrem İmamoğlu kazandı. Oylar çalındı, “seçim yenilenmeli” demek gafletinde bulundular. Seçimler yenilendi ve İmamoğlu aynı seçimi iki kere kazanan kişi olarak tarihe geçti. 

O arada İstanbul’a kayyum adıyla part time bir belediye başkanı atadılar. Onun da ilk işi büyük bir şehvetle İmamoğlu’nun gerçek yerine taktırdığı T.C. tabelasını söktürmek olmuştu.  

Söktürsünler. Hemen yerine takılacağını da gördüler zaten. Onlar Osmanlının torunları ya; isterlerse üniversitelerde dedelerinin mezar taşlarını okumak için  Arapça kürsü açsınlar. Hiç olmazsa dedelerinin ve büyük annelerinin gerçek isimlerini öğrenirler.

Bizim soyumuz, sopumuz belli. Türk oğlu Türküz biz. “T.C.” ile de gurur duyuyoruz.

  • SABREDİN, O TABELALAR MUTLAKA GERÇEK YERLERİNE ASILACAKLAR

İfral TURGUT

21.06.2024 23:21:00

YAZARLAR


ADASO’DA YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMLARI KONUŞULDU

"ÜRETEN DE, TÜKETEN DE MAĞDUR"

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

“KALP SAĞLIĞI İÇİN HER YAŞTA HAREKET ŞART”

SEYHAN’I YÜREĞİR’E BAĞLAYAN YAVUZLAR KÖPRÜSÜ AÇILDI

TEKNOFEST ADANA İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!

ADANA’DA DİL DEVRİMİ KUTLAMASI

ERCAN: ADANA VE MERSİN’DE YUMUŞAK KATA DUR DE!

VETERİNERLERDEN DÜNYA KUDUZ GÜNÜ AÇIKLAMASI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ’NDE “ONUR ÖDÜLLERİ” DEMET AKBAĞ VE UĞUR POLAT’A

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI 4-13 NİSAN 2025 TARİHLERİNDE DÜZENLENECEK

YÜREĞİR’DE MİNİKLERE İTFAİYE EĞİTİMİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ GÖSTERİM VE ETKİNLERİ DEVAM EDİYOR

“TÜRKİYE’NİN MİLLİ SU REZERVLERİ YOK EDİLİYOR”

AKP’NİN EĞİTİME DESTEĞİ 4 LİRA

2025 ADANA’DA HUZURUN VE ESENLİĞİN HAKİM OLDUĞU BİR YIL OLACAK

SEYHAN BELEDİYESPORLU UTKU, SİVASSPOR FUTBOL AKADEMİSİNDE