TEĞMENLERİMİZ İHRAÇ EDİLDİ

Mustafa Kemalin Askerleri ihraç edildi. Karar yüzlerine karşı okunduğunda hepsi, “Vatan sağ olsun,” dedi. Yargılayanların vicdanlarını görmek elbette mümkün değil ama yüzlerini görmek isterdim.

Mustafa Kemalin Askerleri ihraç edildi. Karar yüzlerine karşı okunduğunda hepsi, “Vatan sağ olsun,” dedi. Yargılayanların vicdanlarını görmek elbette mümkün değil ama yüzlerini görmek isterdim. Daha önce de, “Vatana hizmet için üniforma şart değil,” demişler ve içinde asker olmayan üniformanın gereksizliği ifade etmişlerdi. Cüppenin içindekileri ise hiç konuşmayalım.

Eminim hepiniz biliyorsunuz. Okudunuz, dinlediniz, ya da dizi filmlerde seyrettiniz. Ama ben bir kere daha anlatacağım. Yüzbaşı Faruk’un anısı önünde bütün askerlerimize saygılarımı arz ederek.

Yıl: 1920. Sıcak bir Temmuz günü, kapıyı çalarak toplantı salonuna giren yaver seslendi.

-“Emrettiğiniz yüzbaşı geldi efendim”.

-“Al içeri.” Nazır Ziya Paşa subaylara bilgi verdi, “Az önce sözünü ettiğim talihsiz olayın faili.”

Yüzbaşı bekletmeden içeri girdi, kaygılı bakışlarla kendisini izleyen subayların arasından hızla ilerleyerek nazırın masası önünde durdu, selam verdi.

-Yüzbaşı Faruk, İstanbul. Beni emretmişsiniz.

Uzun boylu, kumral, yakışıklı, biraz bıçkın havalı bir subaydı. Nazır önündeki bir yazıya bakarak yumuşak bir sesle :

-“Oğlum,” dedi. “Dün akşam Beyoğlu’nda İngiliz İnzibat Subayı Teğmen Miller’i, emre rağmen selamlamamışsın. Doğru mu?”

-“Evet efendim, doğru.”

Nazır, dürüst subaya babacanca yol gösterdi:

“-Herhalde görmediğin için selamlamadın, değil mi çocuğum?”

-“Hayır efendim, gördüm.” Nazırın canı sıkıldı:

-Niye selamlamadın öyleyse? Selamlamanız için emir verilmişti.

-Rütbesi benden küçük olduğu için selamlamadım Paşam. Askerlik töresince, önce onun beni selamlaması gerekmez miydi?

Ziya Paşa derin bir kederle ellerini açtı:

-“Askerlik töresi mi kaldı a yavrum? Adamlar galibiyet haklarını kullanıyorlar. İngiliz Komutanlığı bu sabah olayı protesto etti. Mesele çıkarılacak zaman değil. Hemen şu müzevir teğmeni bul da özür dile. Olayı kapatalım.”

Başıyla çıkması için izin verdi. Ama yüzbaşı yerinden kıpırdamadı.

-“Paşam, bir de beni dinlemenizi rica ediyorum.” Nazır bıkkınlıkla:

-“Söyle bakalım,” dedi.

-“Balkan Savaşı’nda teğmendim. Çanakkale’de üsteğmen. Suriye cephesinde yüzbaşı oldum. Ben bu rütbeleri tek başıma savaşarak almadım. Her rütbemde binlerce şehidin ve gazinin hakkı var. Onların hakkını korumak namus borcumdur. Beni affedin, özür dileyemem.”

Harbiye Nazırı bozuldu, “Anlamadın galiba. Harbiye Nazırı olarak emrediyorum.”

Yüzbaşı sükûnetle, “Anladım efendim”, dedi. Apoletlerini bir hamlede söküp nazırın masasına bıraktı, “Artık emrinizi dinlemek zorunda değilim!”

Başıyla selam vererek kapıya yürüdü. Oturan subayların, İstanbul’u tutan birkaç hain dışında, hepsi saygıyla ayağa fırladı. Hepsinin rütbesi yüzbaşıdan büyüktü. Gözleri dolu, yüzbaşıya selam durdular.

Asker, üniformasının içini doldurana selam durur. O üniformanın içindeki gerçek askerse, bazen askeri teamüller de bir yana bırakılır, insana selam durulur.

  • SELAM SİZE, MUSTAFA KEMALİN ASKERLERİ.

 


İfral TURGUT

1.02.2025 18:25:00

YAZARLAR


600 YILLIK KAPALI ÇARŞI RESTORE EDİLDİ

YÜREĞİR DOĞANKENT KIŞLA PARK AÇILIŞA HAZIRLANIYOR

TGC BASIN MÜZESİNDE “GAZETE SAYFALARINDA 19 MAYISLAR” SERGİSİ

HABERİ HIZLI AMA DOĞRU VER!

SOKAK CANLILARININ REHABİLİTESİ İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

MECLİSTE KADIN MECLİS ÜYELERİNİN ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

CEYHAN’DA “KİTAP VE KARİYER GÜNLERİ”

AVM’DE KİTAP FESTİVALİ

ÇUKUROVA’DA ÜÇ FİDAN’A ANLAMLI ANMA

ADANALI RADYOCU ÖDÜLÜ ERDOĞAN'DAN ALDI

TÜRKİYE’NİN EN ZENGİNLERİ LİSTESİ AÇIKLANDI

OKULLARDA ‘AKILCI İLAÇ KULLANIMI’ EĞİTİMİ

BALCALI HASTANESİ’NDE EL HİJYENİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR

DOĞAL İHTİYAÇLAR ZAMANINDA KARŞILANMALI…

ABB BAŞKANI KARALAR İLBANK’TA

ASANSÖR ENDÜSTRİSİNİ BULUŞTURAN FUARDA, ADANA DA YER ALIYOR!