TİMSAH GÖZYAŞLARI

“Timsah Gözyaşı” diye bir kavram var.İnsanların gösterdiği samimiyetsiz veya asılsız pişmanlık,ya da üzüntü anlamında kullanılıyor. 

“Timsah Gözyaşı” diye bir kavram var.İnsanların gösterdiği samimiyetsiz veya asılsız pişmanlık,ya da üzüntü anlamında kullanılıyor.   

Kavramın kökeni Eski Mısır’a kadar uzanıyor. Bir zamanlar Nil Nehri kenarında yaşayan insanlar, ani timsah saldırılarına uğrarlarmış.  Bu saldırılar, Nil Vadisi boyunca her yerde büyük tehditmiş.   

Aynı zamanda, timsahlara olağanüstü saygı duyulur ve bu hayvan eski Mısır tanrılarından Sobek ile simgelenirmiş.

Aslında timsahlar gerçekten gözyaşı dökerlermiş. Bunun sebebi de, suyun dışında fazla, gözlerinin kuruması ve gözlerini nemli tutmak için gözyaşlarını akıtması imiş. Yani  hayvanın kendini koruma güdüsü.

Zamanla, timsahların kurbanlarını bu “sahte” gözyaşlarıyla kandırdığı ve onlara saldırmadan önce, masumiyetlerini belirtmek için ağladıkları inancı başlamış.

Saldırı öncesi gözyaşlarıyla kurbanlarına bir “tuzak” kurduğuna inanan insanlar tarafından, bu kavram yıllar boyu sahte duyguların tanımlanması için kullanılır olmuş.

Bu kavram, Antik Yunan’da da o kadar popüler olmuş ki,  Yunan tarihçisi Plutarch yazılarında bunu, timsahların yaşamadığı ülkeler için bile kullanmış ve kavram  Orta Çağ'a kadar gelmiş. Hatta, William Shakespeare bile “timsah gözyaşları” kavramını eserlerinde kullanmış.

Son yıllarda, Timsah Gözyaşları uygulamasının en çok Türkiye’de ve politika alanında gerçekleştirildiğini sanıyorum.  Pirim yapıyor olmalı ki, gittikçe politik tabana yayılıyor. Kendisinin aklına gelmese bile patron ağlayınca, ağlaması gerektiğine inananlar çoğaldı. Hatta neye, kime, niçin ağladığını bilmeseler ve bazen gözden yaş gelmese bile, gelmiş gibi mendilini hazır bekletenler bile var.

Patrona saygısızlık etmemek için aynı timsahın gözyaşı dökmesi gibi, anlamadığı fıkraya gülmek de var. Patron bir fıkra anlatıyor, istisnasız herkes gülüyor. Komik olup olmaması, dinleyip dinlemediği, dinlese de konuyla bir bağ kurup kurmadığı da önemli değil. Patron anlattıysa gülünecek. Patron komik olmayan fıkra anlatır mı?

Mesela patron desin ki,”Bir gün Nasrettin Hoca gölün kenarına gitmiş, elinde bir kap yoğurt, sormuşlar, ne yapıyorsun,” diye. Yetti işte. Sanki dünya da ilk kez duyuluyormuş gibi.

Bazen kızıyoruz ama aslında çok zor bir zanaat bu politikacılık. Ortama, kişiye göre ağlayacaksınız da, güleceksiniz de.

ONLARA KOLAYLIKLAR DİLİYORUM.

  • NE DE OLSA BİZİM VEKİLLERİMİZ. AĞLAMASI DA GÜLMESİ DE BİZİM İÇİN.

 

 


İfral TURGUT

20.02.2025 16:28:00

YAZARLAR


OKULDAKİ ZORBALIĞIN NEDENİ EVDEKİ DUYGUSAL İHMAL OLABİLİR!

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNDEN DEPREM UYARISI

İMO’DAN “ADANA ULAŞIMININ GELECEĞİ” PANELİNE

ŞEHİR HASTANELERİNDEN SONRA CEYHAN’DA YENİ YATIRIM

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025 23 MAYIS’TA BAŞLIYOR!

ADANA’DA 3 MAYIS’TA KONSER VERECEK

BEKİR ÖDEMİŞ’İN ‘ZAMANA ATILAN İMZA’ KİTABI OKURLARLA BULUŞTU

Ç.Ü ÖĞRENCİ KULÜPLERİNİN PROJELERİ ÜNİDES’E DAMGA VURDU

POLEN ALERJİSİNE KARŞI 7 ETKİLİ ÖNLEM!

KÜME DÜŞEN ADANASPOR’DA HEDEF “ŞAMPİYONLUK”

Ç.Ü’DEN CUMHURBAŞKANLIĞI KURUL ÜYELİĞİNE ATAMA

25’İNCİ ÇUKUROVA CUP BAŞLADI

“TEDAVİYE DİRENÇLİ OBEZİTE HIZLA ARTIYOR”

AŞI’DA YENİ UYGULAMA

VALİ KÖŞGER’DEN KAMU ARAZİLERİNİN İŞGAİ AÇIKLAMASI

ÖĞRENCİ NURCAN ERVA AYDIN VALİ KÖŞGER KOLTUĞUNDA

23 NİSAN'DA KÖYÜMÜZDE İKİ BAYRAM BİR ARADA KUTLANIRDI