TIP BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

II. Mahmut dönemi. Mustafa Behçet ufku açık bir hekim. 14 Mart 1827’de, ülkede bir cerrahhane kurulmasını istiyordu. Düşüncelerini II. Mahmut’a açıkladı. II. Mahmut ikna olunca, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in hayali gerçekleşti

II. Mahmut dönemi. Mustafa Behçet ufku açık bir hekim. 14 Mart 1827’de, ülkede bir cerrahhane kurulmasını istiyordu. Düşüncelerini II. Mahmut’a açıkladı. II. Mahmut ikna olunca, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in hayali gerçekleşti ve 14 Mart 1827’de, ilk cerrahhane, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kuruldu. 

Osmanlı Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmıştı. İngiliz Donanması, topları şehre dönük, Haydarpaşa Limanı'nda demirlemiş. İşgalciler dönemin Tıp Fakültesi Tıbbiye-i Şahane binasına el koymuş, öğrenciler bir bölüme sıkıştırılmıştı. Tıbbiye öğrencileri sessiz kalmamaya karar verdi ve öğrencilerden Hikmet Bey (tanıyorsunuz) etrafında örgütlendi. İşgali protesto edeceklerdi.

Hikmet Bey ve arkadaşları dev bir Türk bayrağı hazırladı, İngiliz nöbetçileri atlatarak okulun iki kulesinin arasındaki çatıya bayrağı astılar. İngilizler eyleme katılan tüm öğrencileri tutukladı. Ancak, Hikmet Bey ve arkadaşları, 14 Mart 1827 tarihinin, Osmanlı'da ilk modern tıp öğreniminin başladığı tarih olarak kabul edildiğini ve her yıl 14 Mart'ı kutladıklarını söylediler. İngilizler de eylemi sineye çekmek zorunda kaldı. 

En ünlüleri, en önde olmak üzere, vatansever Türk doktorları da öğrencilere destek oldu ve böylece Tıp Bayramı, tıp mesleği mensuplarının vatan savunma hareketi olarak başladı.

Tıp Bayramı, 1929-1937 yılları arasında, 12 Mayıs günü kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarihtir. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve 14 Mart yeniden Tıp Bayramı oldu.

Ailemde başta kızım, damadım, torunum ve onun eşi olmak üzere birçok doktor var. Her yaş ve rütbede sayısız doktor arkadaşım, dostum, öğrencilerim, sevdiklerim var. Şu zor günlerimizde, onların nasıl bıkmadan, yorulmadan, hiç şikayet etmeden, her türlü güçlüğü göze alarak can kurtarmaya çalıştığına şahit oluyorum ve işgal altındaki İstanbul’da protesto mitingi yapmalarına şaşmıyorum.

“Giderlerse gitsinler,” aymazlığının sonucu olarak gidenlerin de, ülkemizde hekimlik yapma ikliminin gerçekleştiği anda döneceği ümidiyle tüm tıp aleminin bayramını kutluyorum.

AYRICA,

  • GELMİŞ GEÇMİŞ TÜM TIP ŞEHİTLERİMİZİN HUZURUNDA BİR KEZ DAHA SAYGIYLA VE MİNNETLE EĞİLİYORUM.

 


İfral TURGUT

14.03.2025 21:35:00

YAZARLAR


ÇOCUK ŞAİRLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

DEPREMLER SADECE BİNALARI DEĞİL, RUHLARI DA SARSIYOR!

BİLGİÇ: ÜLKEMİZE GÖÇ ETMEYEN BEYİNLER LAZIM

ADANA’DA YÖRÜK TÜRKMEN ŞÖLENİ

TGC’DEN 50 ODALI HUZUREVİNİN TEMELİ ATILDI

SAĞLIKTA ‘ARAYI AÇMAYALIM’ KAMPANYASI

ADANA TAŞ KÖPRÜ

ÖZAL VE AYTAÇ DURAK

CEYHAN İNÖNÜ KENT MEYDANI AÇILIYOR

OKULDAKİ ZORBALIĞIN NEDENİ EVDEKİ DUYGUSAL İHMAL OLABİLİR!

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNDEN DEPREM UYARISI

İMO’DAN “ADANA ULAŞIMININ GELECEĞİ” PANELİNE

ŞEHİR HASTANELERİNDEN SONRA CEYHAN’DA YENİ YATIRIM

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025 23 MAYIS’TA BAŞLIYOR!

ADANA’DA 3 MAYIS’TA KONSER VERECEK

BEKİR ÖDEMİŞ’İN ‘ZAMANA ATILAN İMZA’ KİTABI OKURLARLA BULUŞTU

Ç.Ü ÖĞRENCİ KULÜPLERİNİN PROJELERİ ÜNİDES’E DAMGA VURDU