TRANSHÜMANİST DEVRİM

Darwin’in evrim teorisinden öcü gibi korkanlar, yok sayanlar, ders programından çıkaranlar! Haydi gözünüz aydın, müjdeler olsun! Bilim, “değişime uyum sağlayan türler ayakta kalır” vb. düşünceleri savunan Darwin’i geride bırakıyor.

Darwin’in evrim teorisinden öcü gibi korkanlar, yok sayanlar, ders programından çıkaranlar! Haydi gözünüz aydın, müjdeler olsun! Bilim, “değişime uyum sağlayan türler ayakta kalır” vb. düşünceleri savunan Darwin’i geride bırakıyor. 

Ancak hemen de sevinmeyin. Rahatınızı bozacak, uykularınızı kaçıracak, dünyanızı kâbusa çevirecek bir devrim geliyor. İnsanoğlu artık yeni bir çağa, transhümanist devrimle giriyor.

Transhümanizm nedir? Bilimdeki ilerlemeler sayesinde insanlığın her düzeyde; fiziksel, zihinsel, duygusal ve ahlaki olarak yükseltilmesi projesidir.

En temel özelliği; “onarmak”, hastalıkları ve patolojileri sağaltmak olan geleneksel tedavici edici tıp bakış açısından insanı yükseltmeyi, “artırmayı” amaçlayan “daha üst bir modele geçme” girişimidir.

Bu geçiş nasıl olacak? NBEB; 1. Nano teknoloji, 2. Biyoteknoloji, 3. Enformatik (Büyük veri), 4. Bilişsel bilimler (yapay zeka) sayesinde olacaktır.

1. Nano teknolojiler, Nanometre, metrenin milyarda biridir. Yani metreye oranla uzunluğu dünyanın çapı ile bir fındığın çapı nispetindedir. Genişliği bir saç telinin genişliğinden elli bin kat daha küçük olan malzemelerin kullanıma sokulmasıdır.

2. Biyoteknoloji, DNA larımıza kolayca kes/yapıştır yapılabilecek, hatta DNA lar kolayca melezlenebilecek. Örneğin bir genin aktif olması sağlanabilir veya engellenebilir, modifiye edilebilir, tamamen kaldırabilir veya engellenebilir.

3. Enformatik, (Big data ya da Büyük veri). Bu verileri, Google aracılığıyla yaptığımız gezintilerle veya sosyal ağlardaki (Facebook, Twitter, Linkedin, vb.) paylaşımlarımızla biz sağlıyoruz. Onlar, bu devasa verileri (örn. sağlık bilgileriniz) işleyip analiz ediyor, sınıflandırıyor ve kullanıyorlar.

4. Bilişsel bilimler (yapay zekâ). Bilişsel bilimciler, insan gibi düşünen ve duygulanabilen, kararlarını kendisi veren, makinaların üretilebileceğine inanıyorlar.

Gündemde yaşlılık ve ölümle mücadele, yani insanoğlunun ölümsüzlüğü var. Alın yazısı hanesine kaydedilen birçok olgu “insanın özgürlüğü/insanın kendi kaderine hükmetme” sahasına girecek.

“Yükseltme, artırma, daha üst bir modele geçme” girişiminin meyvesini ilk önce dünyanın süper zenginler dişleyecek. Bu süreçten dünyayı yöneten, yönettiğini zanneden, adlarına popülist lider denilen yönetici bozuntularının ya hiç haberi yok ya da işlerine geldiği için sessiz kalıyorlar.

Peki, ne yapmalı?

Ben bu süreci heyecanla, coşkuyla karşılayıp savunanlardan değilim. Çünkü bu gelişmelerle insanoğlu nasıl bir sürece evrilecek, bilmiyorum. Dünya da bilmiyor. Bu sürecin sonuçlarına olumlu ya da olumsuz bakan uzmanlar arasında kıyasıya bir tartışma var.

  •  “Din ısıtır, bilim aydınlatır. Yıldırıma karşı paratönerler camileri korusun” desem, birileri alınacak. “Yurt dışına beyin göçünü önleyelim” desem, birileri “giderlerse gitsinler” diyor.
  • “Liyakat” desem, herkesin gözü devletin en tepesine kayacak. “Hak, hukuk, adalet, laiklik, barış, özgürlük, demokrasi, vb.” desem birileri gülecek.

Amacım; bu önemli konuyu toplumun gündemine taşımak, toplumu aydınlatmaktır, o kadar.

05 Temmuz 2025 / Mahmut TEBERİK

Kaynak: Transhümanist Devrim. Luc Ferry. İşbank Kültür Yayınları


Mahmut TEBERİK

26.07.2025 16:30:00

YAZARLAR


“EŞİT BİR GELECEK MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ”

FARK EDİLMEYEN BİR İÇ KOPUŞ: SESSİZ ÇATLAMA!

DEMİRSPOR’DAN VALİ YAVUZ’A ZİYARET

YÜREĞİR’DE "ENGELSİZ İLETİŞİM" EĞİTİMİ

Aydın Sihay Yazdı/ ADANA KÖPRÜBAŞI

“ADİL YARGILAMA YAPILSIN, ADALET YERİNİ BULSUN”

KADINLARIMIZ HER ALANDA ERKEKLERLE EŞİT YER ALMALI

OYA TEKİN, TRT2'DEN KADINLAR ADINA İSTEDİ

Düzgün COŞKUN Yazdı/ BAYRAM ÖNCESİ GENELGENİN GÖLGESİNE SIĞINMAYIN(!)

KADINLARDAN OYA TEKİN'E DESTEK

ADANA'DA CHP'Yİ KARIŞTIRAN FOTOĞRAF!

CHP İL BAŞKANI TANBUROĞLU UYARDI:

Adnan GÜMÜŞ Yazdı/ SİYASET: ÖZEL MÜLKİYETÇİLİĞİN VE ETNOSANTRİZMİN IZDIRAPLARINA KARŞI İNSANI, TOPLUMU, DOĞAYI SAVUNMAK

Nurettin ÇELMEOĞLU Yazdı/ ADANA’NIN MARTLARI KIŞKIRTIR MARTILARI

İMO’DAN AFET BİLİMİ EĞİTİMİ

Ergül HALİSÇELİK Yazdı / TÜRKİYE EKONOMİSİNİN 2025 BÜYÜME GERÇEĞİ: RAKAMLAR BÜYÜYOR, REFAH YERİNDE SAYIYOR

Nazım ALPMAN Yazdı/ KAHROLSUN AMERİKAN EMPERYALİZMİ