TÜSİAD’DA SES VERDİ…

Özal Döneminde başlayarak, iş adamları ve şirketlerini vergi ve kredi baskısı ile terbiye etme, AKP ile el koymaya kadar vardırıldı. İnanç ve milliyet temelli iş insanları dernekler 1990’lı yıllardan sonra kurulmaya başlandı.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), 1971 Yılında İstanbul'da, sanayi ve hizmet kuruluşlarını temsil eden önde gelen gönüllü iş dünyası kuruluşu olarak Koç Holding Kurucusu Vehbi Koç başkanlığında Türkiye’nin ileri gelen iş insanları tarafından kurulan en önemli Sivil Toplum Kuruluşudur. 

TÜSİAD’IN KURUCU BABALARI VE SİYASİ TAVIRLARI

Kurucuları; Koç Holding Kurucusu Vehbi Koç başkanlığında, Yaşar Holding’ten Selçuk Yaşar, Tekfen’den Feyyaz Berker, Elektrometal’den Hikmet Erenyol, Eczacıbaşı Holding’ten Nefat F. Eczacıbaşı, Metaş’tan Reşat Özsaruhan, Otomobilcilik’ten Melih Özkat, Altınyıldız Mensucat’tan Osman Boyner, Sabancı Holding’ten Sakıp Sabancı, Güney Sanayi’den Ahmet Sapmaz, Çanakkale Seramikten İbrahim Bodur ve Elyaf Çimento’dan Muzaffer Gazioğlu’dur. 

Bu Holding yöneticilerinin ardılları da şimdilerde eskiden olduğu gibi, TÜSİAD’ı piyasa ekonomisi ilkelerine göre yönetmektedirler. Liberal siyaseti benimseyen, sosyal demokratlara mesafeli, laiklik ve Atatürk ilkelerine bağlı, AKP iktidara gelinceye kadar da İslam eksenli siyasete de mesafeli duruyorlardı. Günlük siyasete mesafeli gibi görünseler de ekonomik kararları yönlendirmede etkisiz oldukları söylenmemekle birlikte, görünüşte sanki ‘’siyasete suya sabuna dokunmaz’’ görünüyorlar.

Özal Döneminde başlayarak, iş adamları ve şirketlerini vergi ve kredi baskısı ile terbiye etme, AKP ile el koymaya kadar vardırıldı. İnanç ve milliyet temelli iş insanları dernekler 1990’lı yıllardan sonra kurulmaya başlandı.

TÜSİAD’A KARŞI İSLAMCI VE MİLLİYETÇİ İŞ ADAMI DERNEKLERİ

1990’da Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD) kuruldu. Aslında ‘’müstakil’’ kelimesi özellikle seçilmişti. Kurucu Genel Başkanı Erol Mehmet Yarar’a göre; ‘’isim babası Erbakan Hoca’ydı. Herkes tartışsa da MÜSİAD’ı benimsiyordu. ’Müslüman iş adamları’ diyorlardı, ’müstakil iş adamları’ diyorlardı. İkisi de güzel sıfat, ikisi de hoşumuza gidiyordu. Bizim neyi temsil ettiğimiz açık ve net bir şekilde belliydi.’’

Milliyetçiler durur mu? Onlar da Milliyetçi Sanayici İş Adamları Derneği (MİSİAD) kurdular. Aynı kısaltılmış ad ile yani (MİSİAD) kısaltması ile Memleketçi Sanayici Ve İş Adamları Derneği de var. 

Gülen Cemaati yani FETO’cular da İş Hayatı Dayanışma Derneği (İŞHAD)’ı, daha 2005 Yılında TUSKON’nu ve Hür Sanayici ve İş Adamları Derneği (HÜRSİAD)’ı kurmuşlardı.

GİAD son eki ile bütün illerde kurulan ‘’Genç İş Adamları Dernekleri’’ ve bunların bir üst kuruluşu olan Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) de benzer nitelikte derneklerdendir. Bu derneklerin tamamı son yıllarda iktidara yakın pozisyonlarına devam ediyorlar.

Aradım, taradım bir tane bile ‘’sosyal demokrat iş insanları derneğine’’ rastlamadım. Neyse biz güncel konu olan TÜSİAD soruşturmasına gelelim. 

TÜSİAD’DAN TEPKİ İKTİDARDAN SORUŞTURMA

TÜSİAD'ın 13 Şubat'ta toplanan Genel Kurulu'nda derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan kamuoyunda da tartışılan konularla ilgili konuşma yaptılar. Arkasında Adalet Bakanı ve AKP yetilileri hemen tepki koydular. Arkasında hemen soruşturma savcılık soruşturması başlatıldı.

Konuşmalar özet olarak herkesin bildiği konularla ilgili endişeleri içeren yani son yakın dönemde yaşanan tutuklamalara, ihraç edilen teğmenlere, Kartalkaya yangınına, İliç maden toprak kaymasına ve depremler ile küresel gelişmelere değinilen konuları içeriyordu. Buna göre;

  • Hukukun üstünlüğüne, enflasyonla mücadelenin maliyetine katlanmanın giderek zorlaştığına,
  • Kurallar vardır ama uymayanların çok olduğu, yeterli denetimin olmadığı,
  • Son zamanlardaki ölümlerin ana nedenlerinin sistem bozukluğu olduğu, sistemin kendi kendini düzeltme mekanizmasının olmasının gerektiği, 
  • Olayların sorumlularının görevden ayrılmaları ve hesap vermeleri, yerlerine yetkin kişilerin getirilmelerinin gerektiği,
  • Muhalefet partilerine ait belediyelerdeki gözaltılar, menajer Ayşe Barım'ın tutuklanması ve çok kısa sürede arka arkaya gelen bu olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını, tutukluluğun istisna değil kural haline gelmesi gibi kangrenleşmiş bir sorunun kanunlar değişse de çözülmediğini,
  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi programına destek veriliyor ise de her şeyin yolunda olduğunun söylenmeyeceği,
  • Yeni yasal düzenlemelerle, kamu görevlilerinin Devlet Denetleme Kurulu tarafından görevden alınmasının ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'nin şirketlere kayyum olarak atanmasının mümkün hale geldiği, 
  • Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, galiba artık şirket kurmaktan daha kolay olduğunu,
  • Kadın cinayetlerinin, çocuk tacizlerinin sonunun gelmediği,
  • Tüm bu sorunların arkasında, "hukuka olan güvenin sarsılması" olduğu,

Gibi çok haklı ve herkes tarafından bilinen ama, çözüm üretilmeyen konulara değinilmiştir.

Türkiye’nin giderek ağırlaşan, toplumun tüm kesimleri tarafından dillendirilen, sanatçısı, yazarı çizeri ve siyasileri tarafından, ekonomik ve siyasi bedel; gözaltı, tutuklanma, yıllarca hapis ve mahkemelerde süründürülme şeklinde bedel öderken, Türkiye’nin en önemli iş dünyasının en önemli Sivil Toplum Kuruluşu olan TÜSİAD Kurullarında görüşülmeyecek, eleştiri konusu edilmeyecek de nerede edilecek! 

İktidarın kimi Bakanları, yetkilileri, iktidarın her doğrusunu, yanlışını gözü kapalı olarak muhalif kesimleri vatan hainliği, terör yanlısı gibi gösterme hastalığına tutulmuş bir kısım besleme sözde basın mensubu ve adeta kraldan çok kralcı kesilen Sayın Bahçeli’nin de bilinen görüşlerini buraya almaya bile gerek görmüyorum!

TÜSİAD ELEŞTİRİYOR AMA YOL DA GÖSTERİYOR

TÜSİAD, "mevcut uygulamaları eleştirmekle kalmayıp yeni politikalar önermek" amacıyla hazırladığını belirttiği Perspektif: 2025 Dönüşüm ve Gelecek için Yol Haritası & Öneriler adlı bir kitapçığı da paylaştı. Kitapçıkta ekonomik kalkınmanın iki ana yapısal reforma bağlı olduğu belirtilerek;

  • Bunlardan ‘’ilki insana değer katan eğitim ve liyakat, 
  • İkincisiyse hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı.’’ Olduğu, Bu iki reformu hakkıyla gerçekleştirilirse diğer tüm reformların kolaylıkla yapılabileceği," 
  • ‘’Türkiye'de gelir dağılımı eşitsizliğinin temel sebepleri arasında yüksek enflasyon, sektörler arası dengesizlikler, kayıt dışı istihdam, dolaylı vergilerin ağırlığı, kadınların iş gücüne katılımındaki yetersizlik ve bölgesel kalkınma farkları olduğunu’’ 

Belirtiliyor.

TÜSİAD Üyeleri, Kamu kesimi hariç, milli gelirin yarısını, enerji ithalatı hariç, dış ticaretin yüzde 85’ni, kamu kesiminde çalışan; amir, memur, kadrolu ve sözleşmeli işçiler hariç, kayıtlı istihdamın yüzde 57’sini gerçekleştiriyor. 

Kurumlar Vergisinin de yüzde 50’sini ödüyor. Borç alanın emir aldığı gibi, vergi veren de hesap sorar! İş dünyasının en önde gelen Mesleki Sivil Toplum Kuruluşu olarak, AKP’nin atanmış Bakanlarından, iktidardan beslenen kimi basın yayın kişi ve kuruluşlarından, daha çok Türkiye’nin; ekonomisi, siyaseti ve her türlü sorunları konusunda söz söyleme hakları vardır. 

Sabri Arpaç

sabriarpacymm@gmail.com

 

 

 

 

 


Sabri ARPAÇ

17.02.2025 11:30:00

YAZARLAR


“YAPILANLAR SİYASİ BİR DARBEDİR”

ADANA’DA ŞUBAT AYINDA 3622 ARAÇ TRAFİĞE ÇIKTI

ÇOCUKLARIN %94,5'İNİN GENEL SAĞLIK DURUMU "İYİ VEYA ÇOK İYİ"

TOPRAK, YEREL YÖNETİMLER BAŞKAN YARDIMCISI OLDU

ADANA’DA “YOLDAŞLAR” çetesine OPERASYON: 65 GÖZALTI

SEYHAN BELEDİYESPORLU ASMİN BÜLGEN TÜRKİYE ŞAMPİYONU

DİJİTAL ÇAĞDA İNSAN İLİŞKİLERİ ALARM VERİYOR!

‘SAĞLIKTA ŞİDDET VE İNTİHAR’ PANELİ

ŞANIVAR’A 25.YIL HİZMET ONUR ÖDÜLÜ

DEMİRÇALI, 82 MİLYON TL İŞÇİ ALACAĞININ ÖDEMDİĞİNİ AÇIKLADI

"KADININ SANAT VE YAŞAM İÇİNDEKİ YERİ"

AYŞE ARMAN -ALİ HAYDAR BOZKURT “PORTAKAL ÇİÇEĞİ FESTİVALİ RÖPORTAJI (2)

ADANA’DA ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERE "DEVLET ÖVÜNÇ MADALYASI”

Düzgün COŞKUN yazdı/ ÇUKUROVA'NIN VERİMLİ TOPRAKLARI SUYA KAVUŞTU

YÜREĞİR KENT KONSEYİ ENGELLİ MECLİSİ BAŞKANINI SEÇTİ

“MAKAO PATAKA’SI BİLE TL’Yİ SOLLADI”

Düzgün COŞKUN Yazdı/ KARNAVAL YOLDA" DİYORLAR AMA TURUNÇGİLLERDE ÇİÇEK KALMADI