ÜLKEDE CESUR YÜREKLİ GAZETECİLER NEDEN GÖZE BATIYOR

Gazeteci hem çalışkan, hem cesur, hem yaratıcı hem de dürüst bir kişiliğe sahip olursa halk tarafından takdir edilir. Yaptığı haber ve yorumlar kayda değer bulunur. Bana göre, gazetecinin nereli olduğuna, etnik kökenine bakılmaz. Yaptığı işe, çizgisine dürüstlük ve dik duruşuna bakılır.

Gazeteci hem çalışkan, hem cesur, hem yaratıcı hem de dürüst bir kişiliğe sahip olursa halk tarafından takdir edilir. Yaptığı haber ve yorumlar kayda değer bulunur. Bana göre, gazetecinin nereli olduğuna, etnik kökenine bakılmaz. Yaptığı işe, çizgisine dürüstlük ve dik duruşuna bakılır. 

***

Gazeteci iğrenç tezgâhlara çanak tutmaz, alet olmaz. Gazeteci özellikle habercilik konusunda iddialı kişidir. Gazeteci korkmaz, tehdit, şantaj, her türlü baskıya boyun eğmez. Yol yürürken engel tanımaz. Kamuoyunu ilgilendiren nerede bir olay varsa Gazeteci oradadır. Gazetecinin günü, saattı, gecesi gündüzü de olmaz.

Olayların peşinden koşar haberleştirir. Haberi tarafsız ve yorumsuz olarak kamuoyuna duyurur. 

***

Gazetecinin kalemi, imza attığı haber onurudur, Kimliğidir,.

Özüdür. 

Aynadır

Kişiliğinin bir yansımasıdır. 

***

Gazeteci herkes ve her kesimle konuşur, ama hiçbir kesimin etkisinde kalarak taraf olamaz yanlı haber yapamaz. Yaparsa n'olur? İtibarını ve saygınlığını yitirir kimse kendisine gazeteci demez başka bir isimle hitap eder. 

***

Peki, yazıya neden böyle bir giriş yaptım, ülkede bu kadar gündemde düşmeyen olaylar peşpeşe yaşanırken. İzninizle asıl konuya gelmek isterim şöyle ki:

***

Ferit Demir yöre şivesiyle konuşan, dürüst, başarılı, samimi, zamanla yarışan olayların yaşandığı bölgelerde habercilik yapan "taraf" olmayan halktan yana bir gazetecidir. Nereli olduğu hangi okulu ya da üniversiteyi bitirdiğine bakılmaz. Kimlik sorgusu yapılmaz. Ama bugüne kadar çalıştığı gazete ve televizyonlar, aldığı ödüller, yaptığı haber ve yorumlar ile mesleki kariyerine bakılır.

***

Meslek yaşamım boyunca işinde başarılı olan halk tarafından sevilen, sayılan takdir gören hiçbir gazetecinin nereli olduğunu merak etmedim. Aklıma da getirmedim. Getirenleri de açık bir dille eleştirmekten çekinmedim. Hatta kınadım. Hiçbir meslektaşımın siyasi görüşünü de sorgulamadım. Şu gazetede bu televizyon kanalında çalışıyor gibi sığ bir tümce de etmedim. Kaldı ki sormak bana da düşmez 

***

Ama gazetecinin halktan, mazlumdan, mağdurdan taraf olup olmadığı, elde ettiği başarıyı ilkeli duruşu ve sorumluluk anlayışını içimden hep sorguladım. Bazen de "Keşke haberi objektif yapsaydi" dediğim zamanlar oldu. 

Nedendir bilinmez ama günümüzde objektif haber yapan, televizyon kanallarında çarpıcı olayları gündeme getiren gazeteciler ölümle tehdit edilir. Beri taraftan "yandaş" televizyon kanallarında toplumu kutuplaştıran, ayrıştıran ağır ithamlarda bulanarak tahammül sınırlarını zorlayan isimlere kimse tek söz etmez. Bu tutum ve davranışlar toplumu hem geriyor hem de huzurunu bozuyor. 

*** 

Kamuoyu çok iyi biliyor ki Ferit Demir günlerdir Diyarbakır'da hunharca katledilen ve milyonların yüreğini sızlatan Narin Güran olayı ile ilgili haberler yapıyor. Doğru ve sağlıklı haber yapmak için çalışıyor. Gösterdiği kararlılık görmezden gelinerek aksine hedef gösteriliyor. 

***

Günümüzde bağımsız ve doğru haber yapmak suç sayılmamalı. Bu tur haberleri yapan gazeteciler takdir edilmeli bence. 

***

Kısa süre önce araştırmacı gazeteci ve yazar Murat Ağırel ölümle tehdit edilerek evine kadar izlenildi. Dün de Ferit Demir Diyarbakır'da tehdit edildi. Demir, Ağırel gibi meslek yaşamında müthiş başarılara imza atmış yetenekli, cesur ve meslek heyecanını dolu dolu yaşayan bir gazetecidir. Tıpkı Murat Ağırel ve diğer araştırmacı gazeteciler gibi geri adım atmayan ödün vermeyen bir yüreğe sahiptir. Kamuoyu Ferit Demir'in neden tehdit edildiğini anlamak ve bilmek istiyor. 

***

Nitekim geçmişe gitmeye gerek yok 6 Şubat 2023'ü anımsayalım. Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ilde büyük can ve mal kayıplarına yol açtı. Ferit Demir ulusal bir televizyon kanalının muhabiri olarak günlerce haftalarca hatta aylarca Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş arasında mekik dokudu. Türkiye sözkonusu illerde yaşanan acıları Ferit Demir'in yaptığı yayınlarda öğrendi. 

***

Yine Türkiye ve dünya bölgedeki en taze haberleri Ferit Demir'den öğrendi. Ferit Demir depremzedelerin yaşadığı ağır koşulları ekrandan Türkiye ve dünyaya duyurdu. Yine Erzincan İliç maden faciasının ardından yaşananları halk, Ferit Demir'in olay yerinde yaptığı canlı yayınları günlerce izledi. 

-Dün yerelde bir gazeteciydi bugün Dünya tanıyor- 

Ferit Demir, dün yerelde bir gazeteciydi bugün dünyanın isminden bahsettiği prestijli ödüller sahibi ulusal televizyon muhabiri. Ayrıca 5 yıl Reuters ve BBC için bölgeden önemli haberler geçerek araştırmacı gazetecilikte öne çıkan isim olmayı başardı. 

***

Ferit Demir, diğer başarılı gazeteciler gibi en çarpıcı ve doğru haberi vermeyi sürdüreceği inancındayım. Zaman zaman engellerle karşılaşsa da cesur tutumundan odun verebileceğini de sanmıyorum. 

***

Ferit Demir, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni karış karış dolaşan coğrafi konumunu bilen bir gazetecidir. Meslekteki tecrübesi ve başarısı ile her geçen gün dikkat çekiyor. Ferit Demir, medyanın önemli isimlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 

***

Son günlerde gerek sosyal medyada gerekse bazı yaygın gazete ve televizyon kanallarında Ferit Demir'in ciddi şekilde tehdit edildiği savlanıyor. 

***

Nitekim, her önüne gelen gazetecileri tehdit edemez, etmemeli. Devletin kolluk kuvvetleri tehdit savuran her kim olursa olsun gözünün yaşına bakmamalı. Gerekli soruşturma ve kovuşturma yapılmalı. Bu kişiler adlı makamlara teslim edilmeli. 

***

Ferit Demir ve diğer araştırmacı gazetecilerin bugün olduğu gibi bundan sonra da özgürce ve tarafsız haber yapmaya devam edeceğinden kimse kuşku duymamalı. Yapacakları haberler yine ses getirecek nitelikte olacaktır. Türkiye'nin bundan böyle başarılı, cesur ve yetenekli kalemleri ezici çoğunlukla ekranlarda izlemeye devam edeceğinin ümidini taşıyorum. Kıymetli kalemlerin yalnız olmadığını da yapılan yorumlardan anlıyorum.

***

Sözün özü: Ülkede cesur yürekli gazeteciler neden özgürce çalışma ortamı bulamıyor? Yaşanan olayları gündeme getirirken niçin takdir edilmiyor aksine göze batıyor anlamak olası değil.


Düzgün COŞKUN

17.09.2024 18:39:00

YAZARLAR


ORHAN: SİNEMA UMUTTUR, SİNEMA DAYANIŞMADIR

TÜRKİYE’DE AĞUSTOS AYINDA 134 BİN 155 KONUT SATILDI

“NEFES AL, DOĞA İLE BÜTÜNLEŞ“

GÜRER: “HAYVANCILIKTA ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR”

DİKKAT! BİLİNÇSİZ KULLANIMI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR!

“SARAY’IN HARCAMASI 1 YILDA 3 KATTAN FAZLA ARTTI”

CEYHAN’DA ‘MADDE BAĞIMLILIĞI FARKINDALIK SEMİNERİ’

DOĞRU KOMBİ KULLANIMI İLE DOĞAL GAZ TASARRUFU

YÜREĞİR ‘MİNİK YÜREKLER’ KREŞİ HİZMETE BAŞLADI

TGC SEDAT SİMAVİ ÖDÜLLERİ BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI HER GEÇEN AY YOKSULLAŞIYOR”

Ç.Ü EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN ÜNİVERSİTELER ARASINDA

DÜNYA ÇOCUKLARI ADANA’DA BULUŞACAK

TUNCAY DAĞLI’NIN YENİ KİTABI; “SIRILSIKLAM HAYAT”

YÜREĞİR BELEDİYESİNDEN ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

“İSŞİZ VATANDAŞA YASAL TAKİP BAŞLATMAK VİCDANSIZLIK”

YUMURTALIK BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÇORBA