UMBERTO ECO’YA GÖRE FAŞİZMİN 14 TEMEL ÖZELLİĞİ 

Umberto Eco,  faşist rejiminin gölgesinde büyüdü. Yani faşizmi yaşayarak öğrendi.   Faşizmi  “Ur-Faşizm” yahut “Ebedi Faşizm” diye adlandırıyor ve değişmez 14 madde ile özetliyor.

Belli bir döneme kadar çoğumuzun faşizm hakkında detaylı bir bilgisi yoktu. Ama sanırım, Eco’nun aşağıdaki tespitleri hiç birimize yabancı gelmeyecek. Buyurun o özelliklere hep birlikte bakalım. Okuyun bir şey kaybetmezsiniz. Üstelik hafızanız tazelenir.

  1. Gelenek Tutkusu:  Faşist hareketler izlendiğinde ilk göze batan gelenekselci, ruhani, esrarengiz unsurlar olacaktır.
  2. Modernizmin Reddi: Faşistlere göre, “Aydınlanma, Akıl Çağı” modern ahlaksızlığın başlangıcıdır.  Bu yüzden  Ur-Faşizm akıldışılık olarak tanımlanır.
  3. Eylem İçin Eylem Ekolü: Eylem kendiliğinden güzeldir. Eylem için, herhangi bir derin düşünceye gerek yoktur ve eylem bir düşünme olmaksızın gerçekleştirilmelidir. Zira, düşünmek bir çeşit hadım edilmedir. 
  4. Uzlaşmazlık İhanettir: Eleştirel ruh, ayrımları yapar ve ayırt etmek modernlik alametidir. Modern kültürde bilimsel topluluk, uzlaşmazlığı, bilgiyi geliştirme biçimi olarak över.
  5. Farklılık Korkusu. Faşist hareketler, özellikle başlangıç seviyesindeki faşist hareketler davetsiz misafirlere karşıdır. Bu sebeple, Ur-Faşizm tanım olarak ırkçıdır.
  6. Toplumsal Hüsrandan Medet Ummak: Tarihsel faşizmin en ayırt edici özelliklerinden biri, hüsrana uğramış orta sınıftan medet ummaktır. Bu orta sınıf ekonomik krizlerden veya siyasi aşağılamalardan muzdaripti ve daha alt sosyal  grupların baskısı tarafından korkutulmuşlardı.
  7. Entrika Takıntısı: Yandaşlar kendilerini kuşatılmış hissetmelidir. Entrika sorununu çözmenin en kolay yolu zenofobi (yabancılardan ya da, kendisinden farklı olan insanlardan korkma ve nefret etme) dir. 
  8. Düşman Hem Güçlü Hem de Zayıftır: Sürekli değişen bir retorik (etkileyici konuşma) sayesinde, düşmanlar aynı anda hem aşırı kuvvetli hem de aşırı zayıf gösterilmelidir.
  9. Barışçıl Politika Düşmanla İşbirliği Yapar: Ur-Faşizm’de yaşam için mücadele yoktur, aksine mücadele için yaşanır.
  10.    Zayıfı Aşağılama: Elitizm, herhangi bir tepkisel ideolojinin tipik bir özelliğidir. Zayıflar aşağılanmalıdır.
  11.   Herkes Bir Kahraman Olmak Üzere Eğitilir: Ur-Faşizm’de,              kahramanlık bir ilkedir. Bu kahramanlık kültü, ölüm kültü ile sıkı sıkıya ilişkilidir.
  12.   Maçoluk ve Silahlanma: Maçoluk, kadını hor görmek anlamına gelir, bekaretten homoseksüelliğe kadar standart olmayan cinsel tercihlere karşı tahammülsüzlük ve kınama gerekir.
  13.  Seçici Popülizm: Gelecekte, bir televizyon, ya da internet popülizminin olacağı açık. Seçilmiş bir grup vatandaşın duygusal tepkileri, “İnsanların Sesi olarak sunulabilecek ve  kabul edilebilecektir.
  14.   Ur-Faşizm Aldatıcı Bir Dil İle Konuşur: Tüm Nazi veya Faşist okul kitapları, karmaşık ve eleştirel muhakeme araçlarını sınırlamak için, zayıflatılmış kelimeler ve basit sözcük dizilimleri kullanırlar.

SANIRIM BU ÖZET BİLGİLERDEN SONRA,

  • BAZI EYLEMLERİ DAHA KOLAY ANLAYACAK VE ANLAMLANDIRACAĞIZ.
  •  

İfral TURGUT

8.10.2024 02:53:00

YAZARLAR


AKDENİZ SANAT GÜNLERİ ETKİNLİKLERİ

"HALK SAĞLIĞINI KORUMAK İKTİDARIN SORUMLULUĞUDUR"

VETERİNER HEKİMLERİ DARP EDEREK HAYVANLARI KORUYAMAZSINIZ!

SEYHANLI MİNİKLERİN TİYATRO HEYECANI

CHP’Lİ SÜMER: ADANA’NIN GÖRÜNTÜSÜ DEĞİŞTİ

TAYSEB'DE SANAYİCİLERE YÖNELİK DESTEK TOPLANTISI

ADANA OSB’DE İKİNCİ BETON SANTRALİ HİZMETE GİRDİ

DSİ'DE FUTBOL HEYECANI

POLATÖZ: ŞİDDETE EN ÇOK UĞRAYAN MESLEK GRUBUYUZ

DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜNDE ACI TABLO

ADANA TENİS TURNUVASI SONA ERDİ

KIZ ÇOCUKLARINA FARKINDALIK EĞİTİMİ

“YANINDA PİLAV OLAN KEBAP ADANA KEBABI DEĞİLDİR”

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKALI BALIKLAR

CİMRİ, 2 KASIMDA ADANA'DA

ENERJİ VERİMLİ GIDA SAKLAMA TEKNOLOJİLERİNE GEÇİŞ ÇAĞRISI

SÖZEN: BİLİŞİMDE BÖLGENİN ÖNCÜSÜ OLACAĞIZ