“ÜRETİMDEN VAZGEÇEN ÇOK FAZLA ÜRETİCİ OLACAK…”

Odaların, kurumların, politik isimlerin medyaya gönderdiği bültenler “suya yazılan” cinsten değildir! Burada, üç/ beş yıl önce yazılanlara bile aradığınızda kolayca ulaşabilirsiniz! Unutulduğunu sandığınız birçok konuşmanız/

Odaların, kurumların, politik isimlerin medyaya gönderdiği bültenler “suya yazılan” cinsten değildir! Burada, üç/ beş yıl önce yazılanlara bile aradığınızda kolayca ulaşabilirsiniz! Unutulduğunu sandığınız birçok konuşmanız/ açıklamanız mutlaka bir “internet” ortamında karşınıza çıkar! “Bugün ne dedi, o gün ne demişti” sorusunun yanıtını bulmak da o nedenle pek zor değil! Şimdi gözünüzün içine baka baka, birkaç yıl önceki uyarılarınızı “dinleme gereği” duymayanlar, bugün sanki geçmişte umursamaz takınan tavrının unutulduğunu sanabilir! Bu olguyu “aldatıldık” diyerek aşamazsınız!

“İklim değişikliği, küresel ısınma” denilen konu, uzun yıllardan bu yana konuşulur; bilmeyen yoktur! Bunun için tarımda “bilimsel sulama” yöntemine geçilmesinin zorunluluğunu birçok katıldığım platformda duydum! Barajlar yapılır, sulanacak arazilerin kıyısına dek kanaletler döşenir, verilen suyun yarısından çoğu yitip gider, bu sulama yöntemiyle alanda bozulmalar yaşanır, ancak üzerinde bilimsel araştırmalar yapan akademisyenlerin “suyu savurganca harcamayın, toprağı da çoraklaşatırıyorsunuz” önerisi benimsenmez!

***

Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, iklim değişikliği ile küresel ısınmanın olumsuzluklarına değinerek “İklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumsuzluklarını her geçen gün artarak yaşıyoruz. Bundan kaçmak mümkün değil. O zaman ne yapılması lazımsa onu yapmak için gayret edecek, çözüm yollarını birlikte arayıp bulacağız. Tarımsal üretimde bilhassa bu yıl yaşanan sıkıntılar bu şekilde devam ederse; üretimden vazgeçen çok fazla üretici görürüz” diyor. 

Bilgiç’in sözünü ettiği “iklim değişikliği/ küresel ısınma” gerekçesi üç günlük ya da üç aylık bir konu değil; yıllardır, “sulama yetersizliğiyle karşı karşıya kalınabilir” denildiğini duymamış olamaz! Bu konuda “iktidarın” almış olduğu önlemler ya da çalışmalardan hangisine tanık olmuştur, ya da hangi eksikliğe tepki göstermiştir? Benim için önemli olan bu!

***

“İklim değişikliği ile küresel ısınmanın” yaşattığı olumsuzlukları ATB Başkanı Bilgiç sayıyor! Sonra da, “tarımsal üretimde bilhassa bu yıl yaşanan sıkıntılar bu şekilde devam ederse; üretimden vazgeçen çok fazla üretici görürüz” sözlerini rahatlık söyleyebiliyor! Tarımla uğraşan üreticinin gerek narenciyede gerek hububatta gerekse kavun da/ karpuz da/ domates de “beklediğini” alamadığını bildiği kanısındayım! Bu yıl narenciye ile uğraşanların birçoğu ürününü başında çürüttü, hububat eken yaptığı masrafları bile çıkaramadı/ tüccara kazandırdı. Bunun sonucu olarak bazı üreticiler, yeni ekim döneminde “masrafları” karşılayamayacaklarını/ ekemeyeceklerini dillendirmeye başlandılar! Bakanlık “tetikte” bekliyor olmalı ki, “ekmeyecekseniz, ekene kiraya vereceksiniz” uyarısında bulundu!

ATB Başkanı Bilgiç, üreticiyi o denli düşünüyorsa, bakanlığın “uyarısına” karşı üreticiyi savunarak neden “üreticilerimizin yeniden tarlalarını ekmeleri için destekleri artıralım, üreticimizi topraktan uzaklaştırmayalım, hasatta üreticimizin ürününü alım güvencesi verelim” demedi/ demiyor?

***

Nasrettin Hoca’nın bindiği dalı kesmesini düşünün! Adana’da pamuğun “beyaz altın” sayıldığı, birçok sektörün oluşmasına neden olduğu, yüzlerce işçisinin bulunduğu yılları anımsayın; bugün o bolluğun üzerinde “kavak yelleri” esiyor! Adana’da tarımın gelişmesini sağlayacak etmenlerin önünü açmaz, kırsaldaki yaşamı albenili olmaktan uzaklaştırır, insanların kent içine yerleşmesini özendirirseniz/ sorunlara tepki göstermekte geç kalırsanız; pamuğu da geçtim, iki yıl önce yaşatılan “şeker” konusuna benzememek için hiçbir neden yok! “İktidarın” kapısında bekleyen, dışalımla hububatı “sözde” daha ucuz” aldıklarını belirten yüklenici firmalar üreticiye tarlasını ektirmemenin “fırsatını” kolluyor! Şeker üçten/ otuza çıkmıştı! Buradan hububatın da sonunu öngörün isterim; bindiğiniz dalı kesmeyin! 


Oktay EROL

30.08.2024 13:29:00

YAZARLAR


AÇIĞA ÇIKAN KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA  %107’LİK ARTIŞ

DİJİTAL LİRA TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREBİLİR!

SONBAHARIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAK ELİNİZDE…

HEDEF: YILLIK 5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ

HAYAT KURTARAN BURUNLAR ANKARA’DA EĞİTİLİYOR

HASTANE ÖLÜMLERİNİN 1. NEDENİ SEPSİS, HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN DE SORUMLUSU!

TURİZM ODAKLI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ PROJESİ

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI!

3 ADET “TESLA MODEL Y” KAZANMA ŞANSI

DENETİMLİ SERBESTLİK YÜKÜMLÜLERİ OKULLARI BOYADI

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

YÜREĞİR’DE NARİN İÇİN HATIRA KORUSU

'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR